Skocz do zawartości

Aksamitna zupa nie tylko na niedzielny obiad


Alinka

Rekomendowane odpowiedzi

Aksamitna zupa krem z brokułów

 

Zupka wyszła przepyszna

więc się podzielę przepisem i zapiszę sobie jak ją zrobiłam.

 

2 brokuły

2 marchewki

1 pietruszka 

1 cały nieduży por

kawałek selera

cebula

3 ząbki czosnku

1 łyżka masła

Na maśle podsmażyłam posiekany czosnek,

dodałam cebulę do zeszklenia, a następnie pokrojonego pora i starte warzywa.

Chwilę smażyłam, przełożyłam do garnka, dodałam brokuły.

Po ugotowaniu do miękkości zblendowałam na aksamotny krem

rozcieńczyłam bulionem po gotowaniu żeberek.

 

Dodatki:

- płatki migdałowe prażone na suchej patelni

- starty parmezan lub inny ser (opcjonalnie)

- grzanki, najlepsze czosnkowe

Smacznego

 

post-87014-0-86288800-1558275309_thumb.jpg post-87014-0-87125500-1558275286_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Aksamitna zupa krem z brokułów

Alinko, zapomniałaś o kwiatkach ze szczypiorku   :thumbsup:

Ponieważ nie dodaję do zup dodatków zbożowych (grzanki), zostawiam kilka różyczek brokuła al dente .

A te małe, czarne przecinki co to jest?

Zupka fantastycznie zaserwowana  :tongue:  :clap:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

wyszła przepyszna
Jak się je i oczami to przepyszna  :thumbsup:  :clap: 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Z Kasią pogadam, może się ulituje

 

Karolu, w nagrodę za tę kiełbę Ci ugotuje.

Nawet specjalnie wysilać się nie musisz :D wspomnij jedynie 


[Dodano: 19 maj 2019 - 19:30]

 

 

A te małe, czarne przecinki co to jest?

 

Aniu to jest olej czosnkowy z pesto,

kilka kropel dla wzmocnienia aromatu.

Komponował się znakomicie,

w rzeczywistości jest ciemno zielony.

 

Miałam sobie jeszcze zetrzeć korycina z zieloną czubrycą,

takiego trzymiesięcznego, ale zapomniałam :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.