Skocz do zawartości

Czyszczenie opakowań szklanych


EAnna

Rekomendowane odpowiedzi

Jak bez wysiłku usunąć osady z butelek, dymionów i słoików

 

Osady po poprzednich "lokatorach" słoików a szczególnie butelek i dużych dymionów szklanych potrafią być oporne na znane środki i metody ich usuwania. Zostawiają często - mimo szczotkowania - nieestetyczny film

Mając wiele opakowań po nalewkach, również ziołowych, zetknęłam się z tym problemem.

Analiza myślowa zasugerowała mi użycie środka enzymatycznego. 

I to był strzał w dziesiątkę  :thumbsup:  :frantics:

Dosypałam do ciepłej wody (temp. do 40 st.C) proszku do odplamiania białych tkanin. Poza enzymami zawiera on aktywny tlen.

Już po kilku minutach osady  giną dosłownie w oczach odrywając się od szklanych ścianek bez pomocy mechanicznej  :thumbsup:

Enzymy i tlen wykonują za nas całą pracę.

Proszę wypróbować i podzielić się spostrzeżeniami  :)

 

 

 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zastosowałam OXY white z Biedr-ki.

Ważne, aby w składzie były enzymy.

Sądzę, że proszek E-enzymatyczny też będzie skuteczny jak i OXY color.

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tylko ile wody ile proszku zeby nie zrobic jak ten makaron 4 -jajeczny :tongue:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

ile wody ile proszku

Na opakowaniu jest przepis: miarka na 4l wody.

Przeważnie sypię na oko, czyli więcej  :laugh:   

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@EAnna, wole zapytac bo u mnie nie wszystko w takich samych gabarytach jak w PL  :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A ja mam problem z niektórymi fabrycznymi naklejkami -etykietami na butelkaCH - jedne się odmaczają a inne przyklejone kauczukem czy też innym klejem - zdzieranie machaniczne na mokro a potem czyszczenie rozpuszczalnikami i ponowne mycie - udręka, zaczynam na takich naklejać swoje. Jeszcze najłatwiej chodzą naklejki foliowe

Edytowane przez Muski

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

mam problem z niektórymi fabrycznymi naklejkami -etykietami

Szczególnie, jeżeli kleje są typu gumowego.

Do takich klejów po etykietach produkowany  jest specjalny rozpuszczalnik zawierający limonen.

Naturalnie limonen występuje w skórkach pomarańczy.

Wystarczy świeżą skórką, a w zasadzie wyciśniętym z niej olejkiem natrzeć czyszczony obszar i zetrzeć ręcznikiem papierowym.

W OBI są do kupienia dwa rodzaje tego rozpuszczalnika: lepszy i gorszy. Rozpoznajemy po cenie  :laugh:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A ja mam problem z niektórymi fabrycznymi naklejkami -etykietami na butelkaCH - jedne się odmaczają a inne przyklejone kauczukem czy też innym klejem - zdzieranie machaniczne na mokro a potem czyszczenie rozpuszczalnikami i ponowne mycie - udręka, zaczynam na takich naklejać swoje. Jeszcze najłatwiej chodzą naklejki foliowe

Często wystarczy suszarka do włosów i trochę ciepłego powietrza - schodzi elegancko.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Sprawdzę jedną i drugą metodą - dzięki

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ja smaruje naklejki majonezem i zostawiam na pare godz lub cala noc i wszystko schodzi  bez problemu
o to dla mnie nowośc  tez sprobuję :thumbsup:  

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.