Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Parzenie białej kaszy gryczanej na kaszankę - sposób EAnny


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
28 odpowiedzi w tym temacie

#21 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5594 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 25 maj 2019 - 10:55

@chudziak, tez wlasnie sie zastanawialam jak to z tym ryzem ..bo kiedys mialam wielkie parcie na kuchnie chinska i jedzenie paleczkami i jakos nie pamietam zebym po ziarenku jadla ..nic nie pisalam bo dawno juz nie jadlam u Chinczyka i mysle a moze moda sie zmienila :facepalm:  :D



#22 StefanS

StefanS

    Entuzjasta forum

  • **VIP**
  • 957 postów
  • MiejscowośćMassechusetts, USA

Napisano 25 maj 2019 - 13:31

Czy japonskie czy chinskie czy wogole azjatyckie jedzenie ryzu polega na uzyciu paleczek jako odpowiednika naszego widelca? Dosc czesto jadam w tzw. Chinese buffet (i paleczkami takze) i nigdzie nie spotkalem sklejonego ryzu w "grudki" (pomijajac specialnie przygotowywany ryz do sushi). Najczesciej jedza ryz z miseczek "zsuwajac" paleczkami ryz bezposrednio do ust.



#23 piotrasta

piotrasta

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 20 postów
  • Miejscowośćbydgoszcz

Napisano 25 maj 2019 - 22:10

  • randapu/ glifosatu używanego radośnie przez rolników do jednoczesnego dojrzewania roślin (- wielokrotne płukanie)
  • resztek herbicydów i pestycydów z etapu wzrostu roślin (- wielokrotne płukanie)

 

zastanawia mnie jedna rzecz jak poprzez płukanie mamy pozbyć się randapu który według teorii wchłonął się do środka? Pozbycie się jakiegoś rodzaju kurz z zewnątrz rozumiem ale tego nie



#24 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9560 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 26 maj 2019 - 07:31

jak poprzez płukanie mamy pozbyć się randapu który według teorii wchłonął się do środka?

Na pewno glifosad wchłaniany jest przez liście i transportowany do korzeni przez wodę.

W jakim stopniu wchłaniany jest przez prawie dojrzałe ziarno, trudno powiedzieć.

Staranne, wielokrotne płukanie na pewno pozwoli usunąć to, co niewątpliwie pozostało na powierzchni ziaren.

Poza tym wypłukuje się luźny "krochmal" co redukuje sklejanie się uparzonej kaszy.

Namaczanie inicjuje kiełkowanie a w efekcie redukuje kwas fitynowy oraz wybitnie skraca czas gotowania (do 5 min).

Nikogo nie namawiam do stosowania podanej metody niemniej uważam, że przynosi korzystne w kilku aspektach skutki.

Chleb na zakwasie również wymaga dłuższego czasu przygotowywania a jednak nikt nie ma wątpliwości, że warto  :thumbsup:


Użytkownik EAnna edytował ten post 26 maj 2019 - 07:56


#25 Henio

Henio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3406 postów
  • MiejscowośćGdańsk Nowy Port

Napisano 26 maj 2019 - 08:55

60953040_2500144166676633_62877224064044



#26 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11527 postów

Napisano 26 maj 2019 - 09:03

Poza tym wypłukuje się luźny "krochmal" co redukuje sklejanie się uparzonej kaszy.

 

Moim zdaniem musimy tu rozgraniczyć dwie sprawy.Czy kasza będzie na obiad czy do kaszanki.Jak na obiad to rzeczywiście sypkość jest zaletą , ale jak do kaszanki to  sypkość kaszy nie jest konieczna bo i tak rozbije się na pozostałe ziarna w czasie mieszania i obawiam się ,że jak damy kaszę pozbawioną odrobiny krochmalu to kaszanka zmieni konsystencję.



#27 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9560 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 26 maj 2019 - 13:43

obawiam się ,że jak damy kaszę pozbawioną odrobiny krochmalu to kaszanka zmieni konsystencję.

Na pewno zmieni.

Tylko pytanie: na lepszą czy gorszą?  :frantics: 

Daj znać, jak wypróbujesz  :laugh:  



#28 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11527 postów

Napisano 26 maj 2019 - 18:19

Daj znać, jak wypróbujesz :laugh:

Próbował nie będę bo mi życie miłe. :D



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#29 MariuszB

MariuszB

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2259 postów
  • MiejscowośćZachodniopomorskie Zdroje

Napisano 27 maj 2019 - 13:19

 

jak poprzez płukanie mamy pozbyć się randapu który według teorii wchłonął się do środka?

Na pewno glifosad wchłaniany jest przez liście i transportowany do korzeni przez wodę.

W jakim stopniu wchłaniany jest przez prawie dojrzałe ziarno, trudno powiedzieć.

Roundup stosuje się nagminnie, i jeżeli zgodnie z zaleceniami to ziarna są pozbawione tego preparatu, (do oprysku pokłosie MUSI brązowieć) lecz jeżeli oprysk stosuje się na zieloną uprawę to niestety lecz ziarna zawierają dość sporą dawkę tego preparatu.

Żadne płukanie nie jest w stanie wypłukać z ziarna preparatu.






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych