Skocz do zawartości

Kiełbasa z polędwiczki parzona


jacekw21

Rekomendowane odpowiedzi

post-72431-0-13494700-1558603906_thumb.jpgpost-72431-0-47991800-1558603914_thumb.jpgpost-72431-0-10219400-1558603923_thumb.jpgpost-72431-0-16117500-1558603931_thumb.jpg

SUROWIEC:
-polędwiczka 1600 kg (4-5 sztuk)
-golonka 400 g tylko chude mięso
 
PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE
-peklosól 18 g/kg
-pieprz cytrynowy 1 g/kg
-pieprz czarny 1 g/kg
-gałka muszkatołowa 0,5 g/kg
-kolendra mielona 0,5 g/kg
-kątnica barania 1 szt.
-sznurem wędzarniczy
-200 ml wody
 
WYKONANIE
Polędwiczkę oczyszczamy z błon golonkę z błon i ścięgien, kroimy w dużą kostkę 3-4 cm i peklujemy 48 godz. Po tym czasie golonkę mielimy na sitku 2,5 mm robiłem to na maszynce nr 8.dodajemy 100 ml wody i wyrabiamy aż mięso będzie mocno kleiste. Teraz do polędwiczki dolewamy 100 ml wody i wszystkie przyprawy, wyrabiamy aż mięsko puści klej. Następnie do polędwiczki dodajemy golonkę i ponownie mieszamy dokładnie, całość ma się dobrze kleić. Napełniamy kątnicę dość ciasno wiążemy i wieszamy do osadzenia na 2 godz, w pokojowej temp, Rozgrzewamy wędzarnie wieszamy naszą kiełbaskę i osuszamy około 1 godz .w temp.35 st. przy dużym ruchu powietrza. Gdy powierzchnia kiełbaski będzie sucha zaczynamy wędzenie w temp 55 st.około 4 -4.5 godz. wędzimy do koloru jaki nam odpowiada. Teraz parzymy w wodzie 70 stopni do momenty gdy temp. w środku będzie miała 65 stopni. Następnie studzimy w zimnej wodzie 10-15 min. Osuszamy papierowym ręcznikiem i chowamy do lodówki na 8-10 godzin. Kiełbaska jest bardzo smaczna mięsko jest delikatne i soczyste.
Smacznego.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@jacekw21, cos w moim guscie  :thumbsup:  sadze ze katnicy takiej nie dostane , jakiej jest srednicy jak bym miala ja zastapic oslonka kolagenowa?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Kiełbaska jest bardzo smaczna mięsko jest delikatne i soczyste.

Wyrób o luksusowym składzie i po mistrzowsku wykonany   :clap:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@jacekw21, dzieki  musze popatrzec to pozamawiam i cala reszte czego mi potrzeba na zapas ,

Czy takie katnice jeszcze sa do czegos? to od razu wiecej bym wziela  :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@jacekw21, dzieki musze popatrzec to pozamawiam i cala reszte czego mi potrzeba na zapas ,

Czy takie katnice jeszcze sa do czegos? to od razu wiecej bym wziela :) ?

Np.do pasztetowej , dodaje smaczku

 

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Przyprawą potrawy jest głód. " CYCERON"

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@grehor1, dzieki ,tez lubie i warto by zrobic .

Jadlam taka kielbase pod nazwa "rogal" i sadze ze tez byla w takiej katnicy

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wyrób o luksusowym składzie i po mistrzowsku wykonany  

Dziekuje 


[Dodano: 23 maj 2019 - 18:48]

 

 

Czy takie katnice jeszcze sa do czegos?

Jak ktoś ma wyobraźnię to można zaszaleć i coś wykombinować na pewno  można było by salcesonik, kaszankę zrobić  :)


[Dodano: 23 maj 2019 - 18:50]

 

 

Np.do pasztetowej , dodaje smaczku

O właśnie pasztetówka była by fajna w takiej oprawie  :thumbsup:  

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

kątnica barania 
 

A jaka jest średnica tej osłonki po nabiciu?

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

około 5,5-6,5 cm

Czyli jelita środkowe wp. też by się nadały  :thumbsup:  

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

dodaje smaczku

Czy należy rozumieć że posmak czy zapach kątnicy nie ginie w trakcie obróbki termicznej? Jak dotychczas nic w nich nie robiłem.
Tak , daje i pozostaje to coś czego potem Ci brakuje robiąc np. w sztucznej oslonce lub flaczku wp.

 

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Przyprawą potrawy jest głód. " CYCERON"

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

 

 

 

czy takie wiązanie po za walorami estetycznymi ma swoje uzasadnienie?

 

 

czy takie wiązanie po za walorami estetycznymi ma swoje uzasadnienie?

Nie ma.Raczej inwencja autora

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

czy takie wiązanie po za walorami estetycznymi ma swoje uzasadnienie?

 

Wdaje mi się że wyrób jest bardziej zabezpieczony przed przypadkowym uszkodzeniem wiązanie jest mocniejsze stabilniejsze.Takie wiązania osobiście stosuje do dużych wyrobów jak i delikatnych za razem np. kątnice. Takie wiązania można zrobić w razie potrzeby jeszcze bardziej gęste.

 

post-72431-0-16715300-1568617241_thumb.jpgpost-72431-0-52065100-1568617257_thumb.jpg

Edytowane przez Maxell
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

czy takie wiązanie po za walorami estetycznymi ma swoje uzasadnienie?
Ma i nie ma.

Jeśli użyjemy  kątnicy wołowej jako osłonki do kiełbasy szynkowej i napełnimy całą ( dł. < 1 mb ) lub połowę długości, wówczas baton będzie ważył nawet 5kg. Przy tak długim i ciężkim batonie, żadna osłonka naturalna nie wytrzyma naprężeń i urwie się przy pętelce.

W przypadku kątnicy baraniej nie było koniecznością gęste sznurowanie, można było wykonać mniej przewiązań.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.