Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Kiełbasa z polędwiczki parzona


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
21 odpowiedzi w tym temacie

#1 jacekw21

jacekw21

    Stały bywalec

  • **VIP**
  • 379 postów

Napisano 23 maj 2019 - 10:34

Załączony plik  6.JPG   81,09 KB   18 Ilość pobrańZałączony plik  7.JPG   61,55 KB   17 Ilość pobrańZałączony plik  8.JPG   79,4 KB   17 Ilość pobrańZałączony plik  20190522_091329.jpg   125,57 KB   19 Ilość pobrań

SUROWIEC:
-polędwiczka 1600 kg (4-5 sztuk)
-golonka 400 g tylko chude mięso
 
PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE
-peklosól 18 g/kg
-pieprz cytrynowy 1 g/kg
-pieprz czarny 1 g/kg
-gałka muszkatołowa 0,5 g/kg
-kolendra mielona 0,5 g/kg
-kątnica barania 1 szt.
-sznurem wędzarniczy
-200 ml wody
 
WYKONANIE
Polędwiczkę oczyszczamy z błon golonkę z błon i ścięgien, kroimy w dużą kostkę 3-4 cm i peklujemy 48 godz. Po tym czasie golonkę mielimy na sitku 2,5 mm robiłem to na maszynce nr 8.dodajemy 100 ml wody i wyrabiamy aż mięso będzie mocno kleiste. Teraz do polędwiczki dolewamy 100 ml wody i wszystkie przyprawy, wyrabiamy aż mięsko puści klej. Następnie do polędwiczki dodajemy golonkę i ponownie mieszamy dokładnie, całość ma się dobrze kleić. Napełniamy kątnicę dość ciasno wiążemy i wieszamy do osadzenia na 2 godz, w pokojowej temp, Rozgrzewamy wędzarnie wieszamy naszą kiełbaskę i osuszamy około 1 godz .w temp.35 st. przy dużym ruchu powietrza. Gdy powierzchnia kiełbaski będzie sucha zaczynamy wędzenie w temp 55 st.około 4 -4.5 godz. wędzimy do koloru jaki nam odpowiada. Teraz parzymy w wodzie 70 stopni do momenty gdy temp. w środku będzie miała 65 stopni. Następnie studzimy w zimnej wodzie 10-15 min. Osuszamy papierowym ręcznikiem i chowamy do lodówki na 8-10 godzin. Kiełbaska jest bardzo smaczna mięsko jest delikatne i soczyste.
Smacznego.


#2 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5573 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 23 maj 2019 - 10:56

@jacekw21, cos w moim guscie  :thumbsup:  sadze ze katnicy takiej nie dostane , jakiej jest srednicy jak bym miala ja zastapic oslonka kolagenowa?



#3 jacekw21

jacekw21

    Stały bywalec

  • **VIP**
  • 379 postów

Napisano 23 maj 2019 - 11:01

sadze ze katnicy takiej nie dostane

Proszę bardzo  https://swojskiwyrob...naturalne-.html


[Dodano: 23 maj 2019 - 12:01]

jakiej jest srednicy jak bym miala ja zastapic oslonka kolagenowa?

55-60 



#4 wróbel75

wróbel75

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1363 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 23 maj 2019 - 11:21

Bardzo fajna wędlinka :clap:



#5 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9273 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 23 maj 2019 - 12:32

Kiełbaska jest bardzo smaczna mięsko jest delikatne i soczyste.

Wyrób o luksusowym składzie i po mistrzowsku wykonany   :clap:



#6 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5573 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 23 maj 2019 - 15:32

@jacekw21, dzieki  musze popatrzec to pozamawiam i cala reszte czego mi potrzeba na zapas ,

Czy takie katnice jeszcze sa do czegos? to od razu wiecej bym wziela  :)



#7 grehor1

grehor1

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 209 postów
  • Miejscowośćwrocław-oleśnica-bystre

Napisano 23 maj 2019 - 15:53

@jacekw21, dzieki musze popatrzec to pozamawiam i cala reszte czego mi potrzeba na zapas ,
Czy takie katnice jeszcze sa do czegos? to od razu wiecej bym wziela :) ?

Np.do pasztetowej , dodaje smaczku

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

#8 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5573 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 23 maj 2019 - 16:00

@grehor1, dzieki ,tez lubie i warto by zrobic .

Jadlam taka kielbase pod nazwa "rogal" i sadze ze tez byla w takiej katnicy



#9 jacekw21

jacekw21

    Stały bywalec

  • **VIP**
  • 379 postów

Napisano 23 maj 2019 - 17:50

Wyrób o luksusowym składzie i po mistrzowsku wykonany  

Dziekuje 


[Dodano: 23 maj 2019 - 18:48]

Czy takie katnice jeszcze sa do czegos?

Jak ktoś ma wyobraźnię to można zaszaleć i coś wykombinować na pewno  można było by salcesonik, kaszankę zrobić  :)


[Dodano: 23 maj 2019 - 18:50]

Np.do pasztetowej , dodaje smaczku

O właśnie pasztetówka była by fajna w takiej oprawie  :thumbsup:  



#10 frapio

frapio

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 789 postów
  • MiejscowośćTarnobrzeg

Napisano 23 maj 2019 - 18:05

dodaje smaczku

Czy należy rozumieć że posmak czy zapach kątnicy nie ginie w trakcie obróbki termicznej? Jak dotychczas nic w nich nie robiłem. 



#11 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9273 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 23 maj 2019 - 18:57

kątnica barania 
 

A jaka jest średnica tej osłonki po nabiciu?



#12 jacekw21

jacekw21

    Stały bywalec

  • **VIP**
  • 379 postów

Napisano 23 maj 2019 - 19:35

A jaka jest średnica tej osłonki po nabiciu?

około 5,5-6,5 cm



#13 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9273 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 23 maj 2019 - 19:53

około 5,5-6,5 cm

Czyli jelita środkowe wp. też by się nadały  :thumbsup:  



#14 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5100 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 23 maj 2019 - 20:30

A ja w kątnicy również salcesony robię, i jest uważam super. Nawet dziś pałaszowałem takiego "cwaniaczka" z zamrażarki :D . Kątnica nadaje tego wspaniałego smaczku o który nam w takich wyrobach chodzi :D.



#15 grehor1

grehor1

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 209 postów
  • Miejscowośćwrocław-oleśnica-bystre

Napisano 23 maj 2019 - 20:40

dodaje smaczku

Czy należy rozumieć że posmak czy zapach kątnicy nie ginie w trakcie obróbki termicznej? Jak dotychczas nic w nich nie robiłem.
Tak , daje i pozostaje to coś czego potem Ci brakuje robiąc np. w sztucznej oslonce lub flaczku wp.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

#16 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5100 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 23 maj 2019 - 20:47

Dokładnie jak pisze Grehor, ale właśnie przecież o to chyba chodzi :D . Nasze własne wyroby powinny być smakowite :D .



#17 Efffa

Efffa

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 480 postów
  • MiejscowośćPiła

Napisano 23 maj 2019 - 21:54

Bardzo ładna :)



#18 Woytas

Woytas

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1010 postów
  • MiejscowośćSzczecin

Napisano 26 maj 2019 - 14:18

Delikates, i tak wygląda. Brawo.  :clap:



#19 borys2001

borys2001

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 17 postów
  • MiejscowośćOgrodzieniec

Napisano 15 wrz 2019 - 20:13

czy takie wiązanie po za walorami estetycznymi ma swoje uzasadnienie?



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11248 postów

Napisano 15 wrz 2019 - 20:17




czy takie wiązanie po za walorami estetycznymi ma swoje uzasadnienie?[/quote]



czy takie wiązanie po za walorami estetycznymi ma swoje uzasadnienie?

Nie ma.Raczej inwencja autora

Użytkownik arkadiusz edytował ten post 15 wrz 2019 - 20:18





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych