jacekw21 Opublikowano 23 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 23 Maja 2019 SUROWIEC:-polędwiczka 1600 kg (4-5 sztuk)-golonka 400 g tylko chude mięso PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE-peklosól 18 g/kg-pieprz cytrynowy 1 g/kg-pieprz czarny 1 g/kg-gałka muszkatołowa 0,5 g/kg-kolendra mielona 0,5 g/kg-kątnica barania 1 szt.-sznurem wędzarniczy-200 ml wody WYKONANIEPolędwiczkę oczyszczamy z błon golonkę z błon i ścięgien, kroimy w dużą kostkę 3-4 cm i peklujemy 48 godz. Po tym czasie golonkę mielimy na sitku 2,5 mm robiłem to na maszynce nr 8.dodajemy 100 ml wody i wyrabiamy aż mięso będzie mocno kleiste. Teraz do polędwiczki dolewamy 100 ml wody i wszystkie przyprawy, wyrabiamy aż mięsko puści klej. Następnie do polędwiczki dodajemy golonkę i ponownie mieszamy dokładnie, całość ma się dobrze kleić. Napełniamy kątnicę dość ciasno wiążemy i wieszamy do osadzenia na 2 godz, w pokojowej temp, Rozgrzewamy wędzarnie wieszamy naszą kiełbaskę i osuszamy około 1 godz .w temp.35 st. przy dużym ruchu powietrza. Gdy powierzchnia kiełbaski będzie sucha zaczynamy wędzenie w temp 55 st.około 4 -4.5 godz. wędzimy do koloru jaki nam odpowiada. Teraz parzymy w wodzie 70 stopni do momenty gdy temp. w środku będzie miała 65 stopni. Następnie studzimy w zimnej wodzie 10-15 min. Osuszamy papierowym ręcznikiem i chowamy do lodówki na 8-10 godzin. Kiełbaska jest bardzo smaczna mięsko jest delikatne i soczyste.Smacznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 23 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 23 Maja 2019 @jacekw21, cos w moim guscie sadze ze katnicy takiej nie dostane , jakiej jest srednicy jak bym miala ja zastapic oslonka kolagenowa? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 23 Maja 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 23 Maja 2019 sadze ze katnicy takiej nie dostane Proszę bardzo https://swojskiwyrob.pl/jelita-baranie/463-katnice-baranie-naturalne-.html[Dodano: 23 maj 2019 - 12:01] jakiej jest srednicy jak bym miala ja zastapic oslonka kolagenowa? 55-60 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 23 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 23 Maja 2019 Bardzo fajna wędlinka Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 23 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 23 Maja 2019 Kiełbaska jest bardzo smaczna mięsko jest delikatne i soczyste. Wyrób o luksusowym składzie i po mistrzowsku wykonany Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 23 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 23 Maja 2019 @jacekw21, dzieki musze popatrzec to pozamawiam i cala reszte czego mi potrzeba na zapas ,Czy takie katnice jeszcze sa do czegos? to od razu wiecej bym wziela ? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grehor1 Opublikowano 23 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 23 Maja 2019 @jacekw21, dzieki musze popatrzec to pozamawiam i cala reszte czego mi potrzeba na zapas ,Czy takie katnice jeszcze sa do czegos? to od razu wiecej bym wziela ?Np.do pasztetowej , dodaje smaczku Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Cytuj Przyprawą potrawy jest głód. " CYCERON" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 23 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 23 Maja 2019 @grehor1, dzieki ,tez lubie i warto by zrobic .Jadlam taka kielbase pod nazwa "rogal" i sadze ze tez byla w takiej katnicy Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 23 Maja 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 23 Maja 2019 Wyrób o luksusowym składzie i po mistrzowsku wykonany Dziekuje [Dodano: 23 maj 2019 - 18:48] Czy takie katnice jeszcze sa do czegos? Jak ktoś ma wyobraźnię to można zaszaleć i coś wykombinować na pewno można było by salcesonik, kaszankę zrobić [Dodano: 23 maj 2019 - 18:50] Np.do pasztetowej , dodaje smaczku O właśnie pasztetówka była by fajna w takiej oprawie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frapio Opublikowano 23 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 23 Maja 2019 dodaje smaczkuCzy należy rozumieć że posmak czy zapach kątnicy nie ginie w trakcie obróbki termicznej? Jak dotychczas nic w nich nie robiłem. Cytuj Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 23 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 23 Maja 2019 kątnica barania A jaka jest średnica tej osłonki po nabiciu? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 23 Maja 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 23 Maja 2019 A jaka jest średnica tej osłonki po nabiciu? około 5,5-6,5 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 23 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 23 Maja 2019 około 5,5-6,5 cm Czyli jelita środkowe wp. też by się nadały Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 23 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 23 Maja 2019 A ja w kątnicy również salcesony robię, i jest uważam super. Nawet dziś pałaszowałem takiego "cwaniaczka" z zamrażarki . Kątnica nadaje tego wspaniałego smaczku o który nam w takich wyrobach chodzi . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grehor1 Opublikowano 23 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 23 Maja 2019 dodaje smaczkuCzy należy rozumieć że posmak czy zapach kątnicy nie ginie w trakcie obróbki termicznej? Jak dotychczas nic w nich nie robiłem. Tak , daje i pozostaje to coś czego potem Ci brakuje robiąc np. w sztucznej oslonce lub flaczku wp. Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Cytuj Przyprawą potrawy jest głód. " CYCERON" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 23 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 23 Maja 2019 Dokładnie jak pisze Grehor, ale właśnie przecież o to chyba chodzi . Nasze własne wyroby powinny być smakowite . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 23 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 23 Maja 2019 Bardzo ładna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 26 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 26 Maja 2019 Delikates, i tak wygląda. Brawo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
borys2001 Opublikowano 15 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 15 Września 2019 czy takie wiązanie po za walorami estetycznymi ma swoje uzasadnienie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 15 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 15 Września 2019 (edytowane) czy takie wiązanie po za walorami estetycznymi ma swoje uzasadnienie? czy takie wiązanie po za walorami estetycznymi ma swoje uzasadnienie?Nie ma.Raczej inwencja autora Edytowane 15 Września 2019 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 16 Września 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 16 Września 2019 (edytowane) czy takie wiązanie po za walorami estetycznymi ma swoje uzasadnienie? Wdaje mi się że wyrób jest bardziej zabezpieczony przed przypadkowym uszkodzeniem wiązanie jest mocniejsze stabilniejsze.Takie wiązania osobiście stosuje do dużych wyrobów jak i delikatnych za razem np. kątnice. Takie wiązania można zrobić w razie potrzeby jeszcze bardziej gęste. Edytowane 16 Września 2019 przez Maxell Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 17 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 17 Września 2019 czy takie wiązanie po za walorami estetycznymi ma swoje uzasadnienie? Ma i nie ma.Jeśli użyjemy kątnicy wołowej jako osłonki do kiełbasy szynkowej i napełnimy całą ( dł. < 1 mb ) lub połowę długości, wówczas baton będzie ważył nawet 5kg. Przy tak długim i ciężkim batonie, żadna osłonka naturalna nie wytrzyma naprężeń i urwie się przy pętelce.W przypadku kątnicy baraniej nie było koniecznością gęste sznurowanie, można było wykonać mniej przewiązań. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.