Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Polędwica dojrzewająca - prośba o pomoc.


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
113 odpowiedzi w tym temacie

#21 Mamona

Mamona

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 40 postów
  • MiejscowośćStreetsville

Napisano 28 maj 2019 - 16:07



Najlepsza jest tak robiona karkówka - zdecydowanie polecam 

 

Czyli 14 dni peklujesz, 14 dni ponczocha w garazu i na kilka misiecy do woreczka prozniowego? Dobrze rozumiem?

Jakie duze kawalki robisz?

 

 

A jak ją jeszcze zaszczepić pleśnią i po dojrzewaniu poleży jeszcze w vacum

 

 

Duzo czytania jeszcze przede mna... 

 

 

Jednak, przynajmniej u mnie tak jest, karkówka zaczyna nabierać smaku i konsystencji dopiero po 3 miesiącach, więc bez komory albo jakiegoś innego sposobu kontroli temperatury i wilgotności, może być ciężko.

 

 

Przy dojrzewaniu w komorze tego efektu nie ma i tłuszcz nie jest zjąłczały

 

 

Wszyscy Bracia i Siostry macie komory do dojrzewania? Czy istnieje jakies prostsze rozwiazanie moze?

Jak ogladalem co Stefan zrobil to mialem wrazenie, ze zbudowal labolatorium  :)



#22 Twonk

Twonk

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 225 postów
  • MiejscowośćPolska Południowa

Napisano 28 maj 2019 - 16:12

Komora do dojrzewania - to brzmi dumnie, jednak np. w moim przypadku to stara lodówka (byle chłodziła), sterownik wilgotności, temperatury ze dwa wentylatorki komputerowe, nawilżacz, osuszacz (opcjonalnie) i dwie godziny roboty. Jak masz to gdzie postawić...

 

TUTAJ mały opis z tegorocznej budowy dwóch (bo pierwsza okazała się za mała).


Użytkownik Twonk edytował ten post 28 maj 2019 - 16:16


#23 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11048 postów

Napisano 28 maj 2019 - 18:42

Jak ogladalem co Stefan zrobil to mialem wrazenie, ze zbudowal labolatorium :)

Każdy kto poważnie podchodzi do wyrobów dojrzewających powinien mieć komorę mniej lub bardziej labolatoryjną.Niestety jest to podstawa powtarzalności wyrobów i bezpiecznego dojrzewania.


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 28 maj 2019 - 18:43


#24 Maciekzbrzegu

Maciekzbrzegu

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2742 postów
  • MiejscowośćBrzeg

Napisano 28 maj 2019 - 18:52

Ja może dodam od siębie do wpisu Arkadiusza. Ponieważ jak nie zrobisz, to nie będziesz wiedział czy to jest akurat to co chcesz. To można tytułem sprawdzenia pierwsze wyroby robić zima. (pod warunkiem że mamy jakieś? nie ogrzewane pomieszczenie) jest to upierdliwe ale da radę. Większość z nas tak zaczynała . A jak jesteśmy pewni że to i chcemy robić "na poważni" to bez komory ani rusz. Bo to jak nie wilgotność to temperatura a w komorze można nad tym panować.

Użytkownik Maciekzbrzegu edytował ten post 28 maj 2019 - 18:55


#25 Mamona

Mamona

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 40 postów
  • MiejscowośćStreetsville

Napisano 28 maj 2019 - 22:18

Komora do dojrzewania - to brzmi dumnie, jednak np. w moim przypadku to stara lodówka (byle chłodziła), sterownik wilgotności, temperatury ze dwa wentylatorki komputerowe, nawilżacz, osuszacz (opcjonalnie) i dwie godziny roboty.

 

Dla mnie to cos nowego, nie mam  najmniejszego pojecia jakie sterowniki i inne komponenty powinny byc uzyte. Co najwazniejsze, jak to wszystko razem dziala?

Z tego co czytam, dojrzewalnia ma utrzymac temperature, wilgotnosc, prowadzic wymiane powietrza, etc

Jest gdzies schemat, opis jak to wszystko zlozyc do kupy?

 

 



Ponieważ jak nie zrobisz, to nie będziesz wiedział czy to jest akurat to co chcesz. 

 

Masz racje. Im wiecej probuje zrobic tym wiecej problemow odkrywam. Poza tym chcialbym sie nauczyc jak poprawnie zrobic smaczne wyroby.



#26 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9054 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 28 maj 2019 - 22:34

jak poprawnie zrobic smaczne wyroby.

Smaczne wyroby wędliniarskie można robić w wielu technologiach, przy czym prawdziwe, dojrzewające (takie, jak robi @Stefan S) to produkty najbardziej wymagające; zarówno sprzętu a przede wszystkim umiejętności. Celem jest zapewnienie optymalnych warunków dla przebiegu procesów enzymatycznych w całej objętości mięsa.

Prawidłowo wykonane dojrzewanie umożliwia trzymanie mięsa w temperaturze pokojowej, gdzie poza dalszym wysychaniem nic się nie dzieje. Poza tym tłuszcz jest biały i bez cech jełczenia. Mięso ma niezwykły aromat.

Te tzw. "karniszówki" to są wędliny suszone. Do nich nie musisz mieć dojrzewalni. Jednak nie spodziewaj się sofisticated effects.



#27 Mamona

Mamona

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 40 postów
  • MiejscowośćStreetsville

Napisano 29 maj 2019 - 16:57

Rozumiem. Chyba powoli "dojrzewam" do pomyslu zbudowania dojrzewalni... 

Post Twonka by bardzo pomocny. Jednak jak dla mnie, kompletnie zielonego w tym temacie, nie jestem go w stanie uzyc jako przewodnika.

Czy jest jakis post ktory opisuje step by step, jak zbudowac dojrzewalnie? Jakich komponentow uzyc?

A moze chociaz jak cale przedsiewziecie powinno dzialac? 



#28 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11048 postów

Napisano 29 maj 2019 - 17:37

1.Kupujesz chłodnię lub lodówkę

2.Kupujesz elektroniczny sterownik wilgotności i temperatury.Może być zintegrowany tylko nie za 10 zł.bo będą złe wskazania.Kupisz na aukcjach.

3.Kupujesz nawilżacz powietrza

4.Sondę od wilgotnościomierza i temperaturową możesz włożyć przez drzwi, ale możesz też zrobić otwór w ścianie i przez ten otwór włożyć sondy i kabel zasilający

5.Wkładasz nawilżacz do środka na dno.

6.Kabel zasilający do nawilżacza możesz też włożyć przez przez drzwi.

7.Niektórzy w swoich komorach mają jeszcze wentylator który miesza powietrze w komorze.Ja nie mam.Od czasu do czasu otwieram na chwilę drzwi i wietrzę komorę.

8.Jak zainstalujesz wentylator to musisz jeszcze zrobić otwór w ścianie na dole, żeby był dostęp powietrza.

9.Otwory muszą być zabezpieczone siatka żeby robaczki i muchy nie dostały se do komory.

10.Jak to wszystko wykonasz to tylko dojrzewać w temp. 12º C i wilgotności 75 - 80 %.

11.Jeśli chcesz robić wędliny dojrzewające a szczególnie salami ,ale nie tylko  to przydał by się pehametr do pomiaru pH mięsa.

 

P.S

Masz pod nosem Stefana.On Ci bardzo chętnie pomoże to złożyć i powie co kupić.


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 29 maj 2019 - 17:39


#29 Mamona

Mamona

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 40 postów
  • MiejscowośćStreetsville

Napisano 29 maj 2019 - 18:54

1.Kupujesz chłodnię lub lodówkę

Bardzo dziekuje za wylozenie kawe na lawe w tym temacie. Powoli wszystko mi sie klaruje.

 

Masz pod nosem Stefana.On Ci bardzo chętnie pomoże to złożyć i powie co kupić.

Racja... Mam nadzieje, ze znajdzie chwile. Napisze do niego.



#30 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9054 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 29 maj 2019 - 19:08

Tu masz DOJRZEWALNIA_STEFANA

 

- z lodówki


Użytkownik EAnna edytował ten post 29 maj 2019 - 19:09


#31 Mamona

Mamona

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 40 postów
  • MiejscowośćStreetsville

Napisano 07 cze 2019 - 04:53

Zanim powstanie moja komora/dojrzewalnia, postanowilem obadac moja lodowke na wino.

Wychodzi na to, ze na najmniejszym chlodzeniu moge miec 9.5st.

Wiglotnosc ok 50%. To chyba jest zwiazane z tym, ze w koncu wiosna do nas zaglada,

piec prawie nie chodzi i okna sa czesciej orwarte. Albo sie myle, po prostu trzyma wiglotnosc na tym poziome.

 

Czy Szanowne Grono Expertow tutaj zgodziloby sie by sprobowac uzyc tej lodowki jako

dojrzewalni w miedzyczasie? Poprosze o porady!

 

Wilgotnosc moglbym "podkrecic" poprzez zainstalowanie malego nawilzacza. 

Moze nawet odpalac go kilka razy na dobe, poprzez uzycie smart plug.

Mieszanie powietrza moglbym zalatwic metoda Arkadiusza poprzez otwieranie drzwi od czasu do czasu. 

Załączone pliki



#32 Maciekzbrzegu

Maciekzbrzegu

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2742 postów
  • MiejscowośćBrzeg

Napisano 07 cze 2019 - 05:08

Jak dla mnie to dobry pomysł. W tym sensie że zabierzesz doświadczenie. Ale zacznij od małej ilości i mniej wymagających rzeczy np. jedna karkówka, jeden boczek . Tak że moim zdaniem warto,zbieraj doświadczenie a w tym czasie "kombinuje" komorę. Lodówka na wino nie zła z istoty, ale jest zasada zee im większa komora tym łatwiejsza w obsłudze o warunki są stabilniejsze.

Użytkownik Maciekzbrzegu edytował ten post 07 cze 2019 - 05:10


#33 Twonk

Twonk

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 225 postów
  • MiejscowośćPolska Południowa

Napisano 07 cze 2019 - 06:42

Czy to

 

Wychodzi na to, ze na najmniejszym chlodzeniu moge miec 9.5st.

 

 oznacza, że możesz osiągnąć wyższe temperatury bo to jest maksymalne chłodzenie? Jeśli tak to ustaw na 12-13 st. Mały nawilżacz spokojnie załatwi wilgotność na odpowiednim poziomie, więc ... do dzieła :)



#34 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11048 postów

Napisano 07 cze 2019 - 06:42

Może być tylko wstaw garnek z wodą,żeby podnieść wilgotność.Potrzebujesz 12C i 75-80 % wilgotności.

#35 Mamona

Mamona

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 40 postów
  • MiejscowośćStreetsville

Napisano 07 cze 2019 - 20:27

Rany, ale jestem podekscytowany, dzieki Panowie za porade!

 

Czy to

 

Wychodzi na to, ze na najmniejszym chlodzeniu moge miec 9.5st.

 

 oznacza, że możesz osiągnąć wyższe temperatury bo to jest maksymalne chłodzenie? Jeśli tak to ustaw na 12-13 st

 

Może być tylko wstaw garnek z wodą,żeby podnieść wilgotność.Potrzebujesz 12C i 75-80 % wilgotności.

 

te 9.5C to najwyzsza temperatura ktora moge osignac, 12C nie wykrece



#36 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11048 postów

Napisano 07 cze 2019 - 20:36

Jak masz to zastosuj zewnętrzny regulator temperatury.
https://allegro.pl/o...230v-7747534613

Użytkownik arkadiusz edytował ten post 07 cze 2019 - 20:38


#37 Maciekzbrzegu

Maciekzbrzegu

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2742 postów
  • MiejscowośćBrzeg

Napisano 07 cze 2019 - 20:58

Teraz akurat pogoda Ci sprzyja. Pewnie w USA też jest ciepło. Ja rozwiązałem to najbardziej prymitywne wyłącznikiem czasowym. Otoczenie grzeje, a lodówka włączała się na 15 minut co ileś zwykle starczało co 2 godziny. Fakt do ideału duuuzo brakuje ale działało.

#38 Mamona

Mamona

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 40 postów
  • MiejscowośćStreetsville

Napisano 07 cze 2019 - 21:21

Jak masz to zastosuj zewnętrzny regulator temperatury.
https://allegro.pl/o...230v-7747534613

Dzieki za sugestie, bede musial poptrzec za czyms podobnym u siebie. Podlaczyc takie ustrojstwo to pewnie oznacza rozbebeszanie lodowki, tak?

 

Teraz akurat pogoda Ci sprzyja. Pewnie w USA też jest ciepło. Ja rozwiązałem to najbardziej prymitywne wyłącznikiem czasowym.

 

Dzis pierwszy raz tak naprawde mamy powyzej 20st!

Wylacznik czasowy... o tym nie pomyslalem :D



#39 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11048 postów

Napisano 07 cze 2019 - 21:55

Nic nie qtrzeba rozbebeszać.Podłączasz lodówkę do tego regulatora montując mu gniazdo,regulator do prądu,sondę wkładasz przez drzwi do lodówki i masz zewnętrzny sterownik elektroniczny.Termostat z lodówki trzeba odłączyć i zewrzeć przewody na krótko.

Użytkownik arkadiusz edytował ten post 07 cze 2019 - 21:57


#40 Twonk

Twonk

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 225 postów
  • MiejscowośćPolska Południowa

Napisano 07 cze 2019 - 22:08

Dokładnie jak pisze Arkadiusz.

 

Ja ustawiłem termostat lodówki na max (ok. 5 st. C) a zewnętrzny termostat na 12 st.C z histerezą 1 st. Ten zewnętrzny termostat włącza lodówkę kiedy temperatura w środku wzrasta do 13 st. C. Lodówka ustawiona na 6 st. C zaczyna chłodzić na max. Jak w środku temp. spada do 11 st. C to zewnętrzny termostat wyłącza lodówkę. I tyle. Podpinając zewnętrzny termostat niczego nie rozbebeszałem ani nawet nie lutowałem. Do przewodów na wyjściu termostatu podłączyłem zwykłe natynkowe gniazdko, do którego podłączyłem lodówkę za pomocą jej standardowej wtyczki; bezinwazyjnie.


Użytkownik Twonk edytował ten post 07 cze 2019 - 22:09





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych