Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Polędwica dojrzewająca - prośba o pomoc.


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
168 odpowiedzi w tym temacie

#161 StefanS

StefanS

    Weteran

  • **VIP**
  • 1102 postów
  • MiejscowośćMassechusetts, USA

Napisano 15 cze 2020 - 15:09

Przez 3.5 miesiaca i tylko starta wagi 35%. Na zdjeciach przekroj wyglada jakby nie byl dojrzewany. Skad mieso pochodzilo?  Moglo byc z PSE lub moglo byc "nasaczone" przez producenta/dystrybutora. I raczej nie degustowalbym.



#162 Mamona

Mamona

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 108 postów
  • MiejscowośćStreetsville

Napisano 15 cze 2020 - 15:55

Kurka, mam tego pare kawalkow. Jeden posmakowalim, nawet dobry byl. Ale jak radzisz nie degustowac...

Naprawde calosc do kosza?


[Dodano: 15 cze 2020 - 10:55]

To jaki wniosek?

 

Toshiba, radzisz pozbyc sie towaru?



#163 TOSHIBA

TOSHIBA

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2541 postów
  • MiejscowośćZürich / Poznań

Napisano 15 cze 2020 - 17:07

Toshiba, radzisz pozbyc sie towaru?
 
StefanS już się wypowiedział w tej sprawie.
Kiedyś zrobiłem korniszonową karkówkę, (bez kolendry) miała taki sam intensywny "zapaszek", połakomiłem się i zjadłem około 15 dg, czyli niewiele, a s.a.m całą noc. 
Wiec lepiej zrób jak StefanS radzi.
Ja na pewno bym wywalił

#164 StefanS

StefanS

    Weteran

  • **VIP**
  • 1102 postów
  • MiejscowośćMassechusetts, USA

Napisano 15 cze 2020 - 17:55

MOze nalezaloby ujac to inaczej - to sa opinie, bo nikt nie jest w stanie Ci powiedziec co masz zrobic - Ty sam musisz zdecydowac. Wiec jeszcze raz - IMO - poprostu cos jest w wygladzie na zdjeciach co nie jest wygladajace dobrze w porownianiu do podobnych wedlin z jakimi mialem doczynienia. Sczegolnie te zdjecia z postu #144, jak rowniez zdjecia przekroju. Tak naprawde nie wiemy nic na temat warunkow dojrzewania, procesu, pochodzenia miesa. Ze zdjec i opisow mozna wyciagnac wniosek ze miales wilgotnosc duzo wieksza niz na wskaznikach. Moge tylko podejrzewac patrzac na pokrycie moldem - Jesli dotykajac dlonia miales odczucie "aksamitnosci"/ welnistosci plesni na powierzchni to moze swiadzcyc o nadmiernym jej wzroscie, dodatkowo ten "skarpetowy" zapaszek jest efektem i silnego rozwoju plesni i nadmiernych reakcji enzymatycznych w samym miesie co skutkuje takimi objawami. Podobny przypadek mialem gdy mialem uszkodzona kontrole wilgotnosci i przez ok 2 tygodnie mialem powyzej 90% RH. Te dwa kawalki z przekrojem i ze zdjec z postu 144 raczejpotraktowalbym chyba koszem. Pozostale ktore masz - przewazyc trzebaby bylo i wowczas decydowac. Ewentualnie mozessz powiesic w tej lodowce ale bez humidifier aby podeschly. Wlozenie do prozni w tym stanie jak na ostatnich zdjeciach podejrzewam ze pogorszy sytuacje - mimo wszystko zbyt duza zawartosc wilgoci. Tak jest moja opinia na podstawie tych danych przedstawionych dotychczas.(jeszcze raz - skad pochodzilo mieso?).



#165 Mamona

Mamona

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 108 postów
  • MiejscowośćStreetsville

Napisano 15 cze 2020 - 19:21

to sa opinie, bo nikt nie jest w stanie Ci powiedziec co masz zrobic - Ty sam musisz zdecydowac

Rozumiem i doceniam. Dziekuje za pomoc Panowie.

A mieso pochodzilo od rzeznika (rodaka). Nie mam pojecia czy bylo nasaczone czyms czy nie...

 

Tak na szybko sprawdzajac reszte miesa, to jeden kawalek karkowki wydaje "suchy", mniej wilgotny niz reszta.



#166 Mamona

Mamona

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 108 postów
  • MiejscowośćStreetsville

Napisano 22 cze 2020 - 04:12

Przejrzalem wszystkie kawalki miesa, wiekszosc wyladowalo w koszu. Lepiej sie nie zatruc...

2 kawalki karkowki prezentuja sie nieco odmiennie. 

  • oba sa niemal suche na powierzchni, pozostale dawaly odczucie "aksamitnosci" przy dotyku (dzieki Stefan)
  • troszke capia skarpetkami, ale to nic w porownaniu z reszta
  • dodatkowo pachna przyjemniej, tak jakby miesem - nie wiem jak to okreslic
  • mniejszy kawalek - ten z plasterkami - wydaje sie "bardziej dojrzaly"

Pytanie, sprobowac? Zachowac? Czy rowniez do kosza?

 

 

Załączone pliki

  • Załączony plik  01.jpg   108,13 KB   2 Ilość pobrań
  • Załączony plik  02.jpg   86,31 KB   2 Ilość pobrań
  • Załączony plik  03.jpg   91,75 KB   2 Ilość pobrań
  • Załączony plik  04.jpg   94,8 KB   2 Ilość pobrań


#167 TOSHIBA

TOSHIBA

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2541 postów
  • MiejscowośćZürich / Poznań

Napisano 22 cze 2020 - 05:50

Raczej wątpię aby ktos dopowiedziany dal Tobie odpowiedz  o próbowaniu na 100% lub nie próbowanie na 100%

jesteś dorosły, musisz sam podjąć decyzje.

'Możesz wybrać pomiędzy bólem du..y z powodu wyrzucenia wszystkiego, lub bólem du,,y od sr,,,ia, naturalnie istnieje prawdopodobieństwo ze jest OK, ale czy warte ryzyka?

Wszystko było w jednej komorze, powietrze cały czas krążyło, wiec raczej jak jedno dostało strzała, to wszystko co przenosi się powietrzem ma to samo. Nie wspomnę o tym ze wcześniej (podczas uboju, rozbioru,  transportu, w sklepie, peklowania itd) , miało kontakt fizyczny pomiędzy sobą. Gdyby jeszcze było wiadomo dokładnie  co to jest, można by dyskutować.



#168 Mamona

Mamona

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 108 postów
  • MiejscowośćStreetsville

Napisano 22 cze 2020 - 15:58

Nie bylem pewny czy te 2 pozostale kawalki moga byc samo skopane skoro "pachna" troche inaczej,

Rozumiem, ze trudno doradzic cokolwiek przez internet, chcialem tylko poznac opinie doswiadczonych.

Ogromne dzieki Toshiba.



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#169 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7741 postów

Napisano 22 cze 2020 - 16:30

skoro "pachna" troche inaczej
Zepsute mięso śmierdzi ewidentnie , dojrzewające -nie , zapach jest oczywiście inny niż świeżego  ;) jeśli robiłeś wszystkie tak samo - to wiesz. Jeśli inaczej - zawsze możesz spróbować  :D




Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych