Jump to content

Ser koryciński się wędzi.


miro

Recommended Posts

Ser kupuję od kolegi Roberto Wi, moja rola to wędzenie.

I tak przy niedzieli wrzuciłem co nieco na ruszt wędzarni.

 

post-39755-0-67812300-1558893451_thumb.jpg

 

A tu już po wędzeniu.

 

post-39755-0-59734900-1558893595_thumb.jpg

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Link to comment
Share on other sites

 

 

A tu już po wędzeniu.
:thumbsup: To prawie jak ja - kupuję tofu u Wietnamczyków i podobnie wędze

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
 Zabawe z serami zacząłem od niedawna, narazie jestem na etapie miękich i niesmiało zaczynam pleśniowe

Sery (Typu Włoskiego) wędze praktycznie zawsze przy okazji wędzonek, czyli u mnie 50-55 3h wcześniej w solance 10h 10%

Nieśmiałe pytanie, jak z Korycińskim? Normalnie bym próbował doświadczalnie, ale będe miał też sery kolegi i boje sie dać plamy

Koryciński robie z surowego niepasteryzowanego częściowo wcześniej zbieram śmietane.

Serowarzy traktują też inaczej solenie, zalecają 2-3 h w 20% - raz próbowałem ale to było do lezakowania 2 tygodnie, a sery będą robione dzisiaj, wedzenie w niedziele.

Link to comment
Share on other sites

20 l surowego przerobione na korycińskie, czekają na solanke i (w niedziele) na wędzenie, może sie koleżeństwo zlituje  :(  i pomoże w doborze parametró na solanke i zwłaszcza wędzenie . W necie barzdo sprzeczne informacje na ten temat. Dopiero raczkuje w serowarstwie, raptem od 3 miesięcy 

 

post-61574-0-93953000-1615449709_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

eMKa sery wędzisz zimnym dymem do koloru (pow. 30'C mogą Ci popłynąć)

Ja solę Korycina z ręki (na sucho) ale z głowy Ci teraz nie napiszę dawki. Postaram się napisać wieczorem.

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Link to comment
Share on other sites

Sery wëdzę od wielu lat i zawsze wędzę na złocisty kolr nigdy na temperaturę.

 

ale jakąś temp.muszę zadać, a chodzi mi konkretnie o Korycin, inne "Typu włoskiego " smigałem 50-55, co do czasu to oczywiście do koloru :)

[Dodano: 11 mar 2021 - 13:32]

eMKa sery wędzisz zimnym dymem do koloru (pow. 30'C mogą Ci popłynąć)

Ja solę Korycina z ręki (na sucho) ale z głowy Ci teraz nie napiszę dawki. Postaram się napisać wieczorem.

 

Dziękuje,wieczorem sole, czekam z zapartym tchem  :)

Link to comment
Share on other sites

Ja chyba używam 15g/kg sera (czyli 7,5g na stronę). Obsypuję jedną stronę w formie a po 12-24h przekładam i obsypuję drugą.

Ale jeszcze sprawdzę bo tych przeliczników tyle że wolę mieć wszystko zapisane :)


[Dodano: 11 mar 2021 - 15:45]

 

 

inne "Typu włoskiego " smigałem 50-55

A mi gołki już przy 40 paru się skurczyły https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16559-sery-made-by-wr%C3%B3bel/page-10post 184

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Link to comment
Share on other sites

Już jestem w domu.

Nie pomyliłem się. Soli daję 1,5% wagi sera dzielone na dwie porcje. (0,75% na stronę) :)


[Dodano: 11 mar 2021 - 20:23]

Ps. eMKa, bardzo ładne serki :thumbsup::clap:

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.