Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Pierwsze surowe wedlinki


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
71 odpowiedzi w tym temacie

#1 mikas86

mikas86

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 38 postów
  • MiejscowośćBydgoszcz

Napisano 27 maj 2019 - 18:43

Mam pytanko... Pekluję właśnie szynkę, boczek i polędwiczki które planuje uwedzic bez grzałki. Peklowanie zgodnie z tabelą na 5dni. Jednocześnie chciałbym wędzić metkę która zrobię na próbę. Planuję wędzić wszystko oprócz szynki trzy dni po 6 godzin. Szynki jeszcze ze dwa dni dłużej bo są większe od reszty mięs. Czy według Was taki czas wędzenia wystarczy aby mięska były bezpieczne do przechowywania i spożycia? Czy na noc chować wyroby do lodówki?

Wysłane z mojego DUB-LX1 przy użyciu Tapatalka

#2 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11445 postów

Napisano 27 maj 2019 - 20:38

W obecnie panujących temperaturach radzę chować w przerwach do lodówki.

Użytkownik arkadiusz edytował ten post 27 maj 2019 - 20:42


#3 mikas86

mikas86

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 38 postów
  • MiejscowośćBydgoszcz

Napisano 28 maj 2019 - 05:27

Ok, a jak z czasem wędzenia? 3*6h dla polędwiczek, boczku i metki oraz 5*6h dla szynki będzie ok?

Wysłane z mojego DUB-LX1 przy użyciu Tapatalka

#4 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7169 postów

Napisano 28 maj 2019 - 06:23

Ok, a jak z czasem wędzenia? 3*6h dla polędwiczek, boczku i metki oraz 5*6h dla szynki będzie ok?

Polędwiczki wędze zupełnie inaczej niż boczki - po souszeniu to temp max 35 st i DO KOLORU nie na czas - u mnie wychodzi 3-4 godziny na polędwiczki , boczek to już 50 st - i też do koloru - - szynki jak duże ,że chcesz wędzić 5 dni ? 12- 15 kg ?   I czy na zimno czy na gorąco ? Jak w temacie - na surowo - to oczywiście trzeba wędzić dni kilka - stare przepisy podają nawet 12 dni  - kwestia co chcesz osiągnąć finalnie - wyrób o jakich parametrach i smaku 


Użytkownik Muski edytował ten post 28 maj 2019 - 06:26


#5 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11445 postów

Napisano 28 maj 2019 - 06:27

Waldek wędzenie ma być na zimno to można wszystko na raz.



#6 mikas86

mikas86

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 38 postów
  • MiejscowośćBydgoszcz

Napisano 28 maj 2019 - 06:27

Szynki po kilogramie:) Z tym że planuję wędzić najzimniej jak się da czyli bez uruchamiania grzałki

Wysłane z mojego DUB-LX1 przy użyciu Tapatalka

#7 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7169 postów

Napisano 28 maj 2019 - 06:29

bez uruchamiania grzałki
W czym będziesz wędzić - jaka wędzarka?

#8 mikas86

mikas86

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 38 postów
  • MiejscowośćBydgoszcz

Napisano 28 maj 2019 - 06:29

Chciałbym wędzić wszystko na raz, tylko szynki dłużej niż resztę ponieważ są najgrubsze.

Wysłane z mojego DUB-LX1 przy użyciu Tapatalka

#9 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7169 postów

Napisano 28 maj 2019 - 06:29

ma być na zimno to można wszystko na raz
no tak =100% racja

#10 mikas86

mikas86

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 38 postów
  • MiejscowośćBydgoszcz

Napisano 28 maj 2019 - 06:29

Wędzarnia drewniana, elektryczna z dymogeneratorem

Wysłane z mojego DUB-LX1 przy użyciu Tapatalka

#11 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7169 postów

Napisano 28 maj 2019 - 06:31

NO nie przesadzaj - po kilogranie to znowu nie takie grube - jaki dymogenerator ? bo też da Ci sporo ciepła 


Użytkownik Muski edytował ten post 28 maj 2019 - 06:31


#12 mikas86

mikas86

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 38 postów
  • MiejscowośćBydgoszcz

Napisano 28 maj 2019 - 06:32

Wiem, wiem tylko świeży jestem w temacie. Dopiero cztery razy wedzilem na ciepło w niej. Wszystko wyszło pycha, ale żona mi truje o surowe więc muszę się postarać;)

Wysłane z mojego DUB-LX1 przy użyciu Tapatalka

#13 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11445 postów

Napisano 28 maj 2019 - 06:40

Wędzarnia drewniana, elektryczna z dymogeneratorem

Wysłane z mojego DUB-LX1 przy użyciu Tapatalka

Na zimno to to nie będzie,ale możesz wędzić jak planowałeś.  Wędzenie na zimno zawsze planuj sobie  zimą,albo w nocy jak będzie chłodno


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 28 maj 2019 - 06:43


#14 mikas86

mikas86

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 38 postów
  • MiejscowośćBydgoszcz

Napisano 28 maj 2019 - 06:42

Ok, rozumiem. Czyli w ten sposób uwedzone wyroby, bez parzenia będą bezpieczne? Sorry, że tak męczę ale to pierwsze bez parzenia i nie chciałbym komuś kuku zrobić:)

Wysłane z mojego DUB-LX1 przy użyciu Tapatalka
Aaaa, jeszcze jedno... Czy powyjeciu z lodówki po nocy przed kolejnym wędzeniem wywiesić to w wędzarni na godzinkę bez dymu żeby się ogrzało i dopiero rozpalać generator?

Użytkownik mikas86 edytował ten post 28 maj 2019 - 06:45


#15 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11445 postów

Napisano 28 maj 2019 - 06:48

A co zamierzasz później zrobić z tymi wędzonkami bo jak chcesz jeść na surowo to tylko metka,polędwiczka i polędwica się nadaje reszta będzie twarda


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 28 maj 2019 - 06:51


#16 mikas86

mikas86

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 38 postów
  • MiejscowośćBydgoszcz

Napisano 28 maj 2019 - 06:57

Boczek miał iść na zupy, jajecznice itp a szynka hmmm powiem szczerze, że myślałem że będzie zjadliwa. Teściowa kupuje na rynku taką szynkę surowa bardzo mocno wędzona i słona i ja jedzą. Ja osobiście jej nie lubię bo się strasznie ciągnie i można żuć i żuć. Właśnie dla nich chciałem ta szynkę zrobić.
A czy po takim długim wędzeniu jeśli stwierdze że szynkę jedna i boczek chciałbym sparzyć to mogę to zrobić i efekt będzie jak po dymieniu na ciepło?

Wysłane z mojego DUB-LX1 przy użyciu Tapatalka

Użytkownik mikas86 edytował ten post 28 maj 2019 - 06:57


#17 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11445 postów

Napisano 28 maj 2019 - 08:26

Boczek do jajecznicy będzie dobry a resztę możesz sparzyć


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 28 maj 2019 - 08:29


#18 mikas86

mikas86

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 38 postów
  • MiejscowośćBydgoszcz

Napisano 28 maj 2019 - 08:32

Ok, dziekuje za pomoc.
Mój plan: w czwartek pierwsze wędzenie 6h, po wyjęciu z wędzarni dam wedlinkom odpocząć z godzinkę w domu i do lodówki, na drugi dzień godzinkę powisza w wedzarni, odpalam generator na 6h i tak w koło Macieju 3 krotnie. Czy kilogramowym szynkom trzy dni też wystarcza?
Jak długo Wy wedzicie nie parzone wyroby w takich warunkach jak obecnie?

Wysłane z mojego DUB-LX1 przy użyciu Tapatalka

#19 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11445 postów

Napisano 28 maj 2019 - 09:44

A do czego ma służyć ten odpoczynek to jest bez sensu. Od razu po wędzeniu do lodówki niech leży. Gorące przecież nie będzie. Jak masz czas to możesz i  tydzień wędzić te szynki,ale trzy dni powinno im wystarczyć bo jak jest za mocno nasączysz dymem to mogą być gorzkawe


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 28 maj 2019 - 09:48


Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 Maciekzbrzegu

Maciekzbrzegu

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2866 postów
  • MiejscowośćBrzeg

Napisano 28 maj 2019 - 09:49

Ok, dziekuje za pomoc... Macieju 3 krotnie.

.
Nie ma sprawy Al e o co chodzi 😉
. Przy 5 dniowym peklowany zgodnym z tabelą i kilkukrotnym wedzeniem na zimno. Czyli gdzieś z 25 % ubytku wagi. Czy nie będzie za słone?☺️

Użytkownik Maciekzbrzegu edytował ten post 28 maj 2019 - 09:58





Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych