mikas86 Opublikowano 27 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 27 Maja 2019 Mam pytanko... Pekluję właśnie szynkę, boczek i polędwiczki które planuje uwedzic bez grzałki. Peklowanie zgodnie z tabelą na 5dni. Jednocześnie chciałbym wędzić metkę która zrobię na próbę. Planuję wędzić wszystko oprócz szynki trzy dni po 6 godzin. Szynki jeszcze ze dwa dni dłużej bo są większe od reszty mięs. Czy według Was taki czas wędzenia wystarczy aby mięska były bezpieczne do przechowywania i spożycia? Czy na noc chować wyroby do lodówki? Wysłane z mojego DUB-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 27 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 27 Maja 2019 (edytowane) W obecnie panujących temperaturach radzę chować w przerwach do lodówki. Edytowane 27 Maja 2019 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikas86 Opublikowano 28 Maja 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 28 Maja 2019 Ok, a jak z czasem wędzenia? 3*6h dla polędwiczek, boczku i metki oraz 5*6h dla szynki będzie ok? Wysłane z mojego DUB-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 28 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 28 Maja 2019 (edytowane) Ok, a jak z czasem wędzenia? 3*6h dla polędwiczek, boczku i metki oraz 5*6h dla szynki będzie ok?Polędwiczki wędze zupełnie inaczej niż boczki - po souszeniu to temp max 35 st i DO KOLORU nie na czas - u mnie wychodzi 3-4 godziny na polędwiczki , boczek to już 50 st - i też do koloru - - szynki jak duże ,że chcesz wędzić 5 dni ? 12- 15 kg ? I czy na zimno czy na gorąco ? Jak w temacie - na surowo - to oczywiście trzeba wędzić dni kilka - stare przepisy podają nawet 12 dni - kwestia co chcesz osiągnąć finalnie - wyrób o jakich parametrach i smaku Edytowane 28 Maja 2019 przez Muski Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 28 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 28 Maja 2019 Waldek wędzenie ma być na zimno to można wszystko na raz. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikas86 Opublikowano 28 Maja 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 28 Maja 2019 Szynki po kilogramie:) Z tym że planuję wędzić najzimniej jak się da czyli bez uruchamiania grzałki Wysłane z mojego DUB-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 28 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 28 Maja 2019 bez uruchamiania grzałki W czym będziesz wędzić - jaka wędzarka? Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikas86 Opublikowano 28 Maja 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 28 Maja 2019 Chciałbym wędzić wszystko na raz, tylko szynki dłużej niż resztę ponieważ są najgrubsze. Wysłane z mojego DUB-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 28 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 28 Maja 2019 ma być na zimno to można wszystko na raz no tak =100% racja Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikas86 Opublikowano 28 Maja 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 28 Maja 2019 Wędzarnia drewniana, elektryczna z dymogeneratorem Wysłane z mojego DUB-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 28 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 28 Maja 2019 (edytowane) NO nie przesadzaj - po kilogranie to znowu nie takie grube - jaki dymogenerator ? bo też da Ci sporo ciepła Edytowane 28 Maja 2019 przez Muski Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikas86 Opublikowano 28 Maja 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 28 Maja 2019 Wiem, wiem tylko świeży jestem w temacie. Dopiero cztery razy wedzilem na ciepło w niej. Wszystko wyszło pycha, ale żona mi truje o surowe więc muszę się postarać Wysłane z mojego DUB-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 28 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 28 Maja 2019 (edytowane) Wędzarnia drewniana, elektryczna z dymogeneratorem Wysłane z mojego DUB-LX1 przy użyciu TapatalkaNa zimno to to nie będzie,ale możesz wędzić jak planowałeś. Wędzenie na zimno zawsze planuj sobie zimą,albo w nocy jak będzie chłodno Edytowane 28 Maja 2019 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikas86 Opublikowano 28 Maja 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 28 Maja 2019 (edytowane) Ok, rozumiem. Czyli w ten sposób uwedzone wyroby, bez parzenia będą bezpieczne? Sorry, że tak męczę ale to pierwsze bez parzenia i nie chciałbym komuś kuku zrobić Wysłane z mojego DUB-LX1 przy użyciu TapatalkaAaaa, jeszcze jedno... Czy powyjeciu z lodówki po nocy przed kolejnym wędzeniem wywiesić to w wędzarni na godzinkę bez dymu żeby się ogrzało i dopiero rozpalać generator? Edytowane 28 Maja 2019 przez mikas86 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 28 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 28 Maja 2019 (edytowane) A co zamierzasz później zrobić z tymi wędzonkami bo jak chcesz jeść na surowo to tylko metka,polędwiczka i polędwica się nadaje reszta będzie twarda Edytowane 28 Maja 2019 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikas86 Opublikowano 28 Maja 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 28 Maja 2019 (edytowane) Boczek miał iść na zupy, jajecznice itp a szynka hmmm powiem szczerze, że myślałem że będzie zjadliwa. Teściowa kupuje na rynku taką szynkę surowa bardzo mocno wędzona i słona i ja jedzą. Ja osobiście jej nie lubię bo się strasznie ciągnie i można żuć i żuć. Właśnie dla nich chciałem ta szynkę zrobić.A czy po takim długim wędzeniu jeśli stwierdze że szynkę jedna i boczek chciałbym sparzyć to mogę to zrobić i efekt będzie jak po dymieniu na ciepło? Wysłane z mojego DUB-LX1 przy użyciu Tapatalka Edytowane 28 Maja 2019 przez mikas86 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 28 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 28 Maja 2019 (edytowane) Boczek do jajecznicy będzie dobry a resztę możesz sparzyć Edytowane 28 Maja 2019 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikas86 Opublikowano 28 Maja 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 28 Maja 2019 Ok, dziekuje za pomoc.Mój plan: w czwartek pierwsze wędzenie 6h, po wyjęciu z wędzarni dam wedlinkom odpocząć z godzinkę w domu i do lodówki, na drugi dzień godzinkę powisza w wedzarni, odpalam generator na 6h i tak w koło Macieju 3 krotnie. Czy kilogramowym szynkom trzy dni też wystarcza?Jak długo Wy wedzicie nie parzone wyroby w takich warunkach jak obecnie? Wysłane z mojego DUB-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 28 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 28 Maja 2019 (edytowane) A do czego ma służyć ten odpoczynek to jest bez sensu. Od razu po wędzeniu do lodówki niech leży. Gorące przecież nie będzie. Jak masz czas to możesz i tydzień wędzić te szynki,ale trzy dni powinno im wystarczyć bo jak jest za mocno nasączysz dymem to mogą być gorzkawe Edytowane 28 Maja 2019 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 28 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 28 Maja 2019 (edytowane) Ok, dziekuje za pomoc... Macieju 3 krotnie.. Nie ma sprawy Al e o co chodzi ???? . Przy 5 dniowym peklowany zgodnym z tabelą i kilkukrotnym wedzeniem na zimno. Czyli gdzieś z 25 % ubytku wagi. Czy nie będzie za słone?☺️ Edytowane 28 Maja 2019 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikas86 Opublikowano 28 Maja 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 28 Maja 2019 Naczytałem się receptur na szynki wędzone 25-30 dni i stąd moje przekonanie że po 3 dniach nie będzie gotowe. Ciągle gdzieś mi z tyłu głowy coś mówi że to surowe przecież więc musi być konkretnie wędzone żeby było bezpieczne. Z drugiej strony bez obaw i ze smakiem jem metki, kiełbasy polskie itp surowe ze sklepu i wcale nie wiem jak oni je przygotowują i jak długo wedza. W takim razie zapytam wprost bo zdziczeje od natłoku informacji które sam wyszukałem. Jak Wy zaprawieni już w wędzeniu pewnie na wszelakie sposoby uwedzilibyscie boczek, polędwiczki, metki i szynkę wszystko oprócz metki peklowane 5 dni. Metka 48h zgodnie z przepisem. Nie myślcie proszę, że chciałem odpowiedź na tacy bo naprawdę od soboty czytam i szukam odpowiedzi, ale wciąż zmieniam zdanie po przeczytaniu co raz to innych tematów i receptur Wysłane z mojego DUB-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 28 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 28 Maja 2019 Ja wysiadam nie będę 10 razy powtarzał tego samego.Powodzenia. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikas86 Opublikowano 28 Maja 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 28 Maja 2019 Bez nerwów. Poprostu analizuje Wasze odpowiedzi które też dla laika(dociekliwego) nie są super zrozumiałe. Piszesz że trzy dni dla szynek starczy bo moga wyjść za gorzkie, w takim razie czy polędwiczka która jest kilkukrotnie cieńsza po trzech dniach już nie będzie za gorzka? Stąd moje wątpliwości. Nie jestem kretynem którego trzeba zlekceważyć tylko prosiłem o rzeczowa pomoc. Wystarczyło napisać np: jeśli masz watpliwosci ja wedze tak 2 dni to 5dni tamto a tydzień tamto i temat nie ciągnął by się w nieskończoność a i Ty byś się nie zirytował moja postawa. Dziękuję za chęci i przepraszam za dociekliwosc Wysłane z mojego DUB-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 28 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 28 Maja 2019 Przecież nikt ci nie napisze ile czasu masz wędzić bo każda wędzarnia wędzi inaczej.Sam metodą prób i błędów musisz dojść do tego w jaki wyrób najlepiej Ci odpowiada.Jedni lubią wyrób mocno nasycony dymem a inni mniej więc trudno jest określić konkretny czas ile trzeba wędzić. Twoje założenia o wędzeniu 3 dniowym były dobre najwyżej jeśli uważasz że polędwiczka się za mocno nasyci dymem to ją wyjmiesz po dwóch dniach. Musisz i tak wędzić do koloru jaki Ci odpowiada. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikas86 Opublikowano 28 Maja 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 28 Maja 2019 Dobrze. Rozumiem to że każda wędzarnia trochę inaczej się zachowuje. Moje przemyślenia co do długości wędzenia najbardziej tyczyły się tego jaka jest minimalna dlugosc, aby wyrób uznać za bezpieczny do spożycia? Czy może jest tak że po peklowaniu mięso już jest względnie bezpieczne i wędzenie tylko wydłuża jego termin ważności. Przepraszam może źle się wyrazilem. Będę wedzil jak wyzej. 3 dni i ewentualne wcześniejsze próby jak wędzenie wpływa na wyroby. Dzięki za chęć pomocy Wysłane z mojego DUB-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.