Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Pierwsze surowe wedlinki


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
71 odpowiedzi w tym temacie

#21 mikas86

mikas86

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 38 postów
  • MiejscowośćBydgoszcz

Napisano 28 maj 2019 - 10:11

Naczytałem się receptur na szynki wędzone 25-30 dni i stąd moje przekonanie że po 3 dniach nie będzie gotowe. Ciągle gdzieś mi z tyłu głowy coś mówi że to surowe przecież więc musi być konkretnie wędzone żeby było bezpieczne. Z drugiej strony bez obaw i ze smakiem jem metki, kiełbasy polskie itp surowe ze sklepu i wcale nie wiem jak oni je przygotowują i jak długo wedza. W takim razie zapytam wprost bo zdziczeje od natłoku informacji które sam wyszukałem. Jak Wy zaprawieni już w wędzeniu pewnie na wszelakie sposoby uwedzilibyscie boczek, polędwiczki, metki i szynkę wszystko oprócz metki peklowane 5 dni. Metka 48h zgodnie z przepisem.
Nie myślcie proszę, że chciałem odpowiedź na tacy bo naprawdę od soboty czytam i szukam odpowiedzi, ale wciąż zmieniam zdanie po przeczytaniu co raz to innych tematów i receptur

Wysłane z mojego DUB-LX1 przy użyciu Tapatalka

#22 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11403 postów

Napisano 28 maj 2019 - 10:13

Ja wysiadam nie będę 10 razy powtarzał tego samego.Powodzenia.



#23 mikas86

mikas86

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 38 postów
  • MiejscowośćBydgoszcz

Napisano 28 maj 2019 - 10:22

Bez nerwów. Poprostu analizuje Wasze odpowiedzi które też dla laika(dociekliwego) nie są super zrozumiałe. Piszesz że trzy dni dla szynek starczy bo moga wyjść za gorzkie, w takim razie czy polędwiczka która jest kilkukrotnie cieńsza po trzech dniach już nie będzie za gorzka? Stąd moje wątpliwości. Nie jestem kretynem którego trzeba zlekceważyć tylko prosiłem o rzeczowa pomoc. Wystarczyło napisać np: jeśli masz watpliwosci ja wedze tak 2 dni to 5dni tamto a tydzień tamto i temat nie ciągnął by się w nieskończoność a i Ty byś się nie zirytował moja postawa. Dziękuję za chęci i przepraszam za dociekliwosc

Wysłane z mojego DUB-LX1 przy użyciu Tapatalka

#24 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11403 postów

Napisano 28 maj 2019 - 10:40

Przecież nikt ci nie napisze ile czasu masz wędzić bo każda wędzarnia wędzi inaczej.Sam metodą prób i błędów musisz dojść do tego w jaki wyrób najlepiej Ci odpowiada.Jedni lubią wyrób mocno nasycony dymem a inni mniej więc trudno jest określić konkretny czas ile trzeba wędzić. Twoje założenia o wędzeniu 3 dniowym były dobre najwyżej jeśli uważasz że polędwiczka się za mocno nasyci dymem to ją wyjmiesz po dwóch dniach. Musisz i tak wędzić do koloru jaki Ci odpowiada.



#25 mikas86

mikas86

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 38 postów
  • MiejscowośćBydgoszcz

Napisano 28 maj 2019 - 10:46

Dobrze. Rozumiem to że każda wędzarnia trochę inaczej się zachowuje. Moje przemyślenia co do długości wędzenia najbardziej tyczyły się tego jaka jest minimalna dlugosc, aby wyrób uznać za bezpieczny do spożycia? Czy może jest tak że po peklowaniu mięso już jest względnie bezpieczne i wędzenie tylko wydłuża jego termin ważności. Przepraszam może źle się wyrazilem. Będę wedzil jak wyzej. 3 dni i ewentualne wcześniejsze próby jak wędzenie wpływa na wyroby. Dzięki za chęć pomocy

Wysłane z mojego DUB-LX1 przy użyciu Tapatalka

#26 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11403 postów

Napisano 28 maj 2019 - 11:36

Pierwszym zabezpieczeniem jest peklowanie z użyciem peklosoli drugim jest wędzenie bo dym ma właściwości konserwujące.Im dłuższe wędzenie tym wyrób jest bardziej zakonserwowany.


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 28 maj 2019 - 11:38


#27 mikas86

mikas86

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 38 postów
  • MiejscowośćBydgoszcz

Napisano 02 cze 2019 - 19:54

Wiec tak... Wedzilem 3 dni po ok 7 godzin, temp wędzenia między 19-26st w zależności od pory dnia. Wędzonki smakują cudownie, ale.... Trochę martwi mnie brak koloru. Po wędzeniu ciepłym ok 3 godziny kolor jest ok a tu po łącznie ponad 20 godzinach jak dla mnie ledwo co wędzonki złapały kolor. Czy tak jest zawsze w zimnym wędzeniu czy coś skopałem?

Wysłane z mojego DUB-LX1 przy użyciu Tapatalka

#28 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7153 postów

Napisano 03 cze 2019 - 06:37

Czy tak jest zawsze w zimnym wędzeniu
Zawsze - szczególnie jak jest to tzw rzadki dym - nie przejmuj sie ( jak mam z słabo pokolorowane - wędze dłużej - ale u mnie to ewenement bo lubimy delikatniej uwędzone) - istotą jest też smak  a ten jak ?

#29 mikas86

mikas86

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 38 postów
  • MiejscowośćBydgoszcz

Napisano 03 cze 2019 - 07:12

Smak jest super, wszystko wszystkim bardzo smakuje i nikomu blady kolor nie przeszkadza tylko ja czuję niedosyt koloru:)
Ok, więc wszystko w porządku z wędlinami, a jak je najlepiej przechowywać? Mam do dyspozycji lodówkę i piwnice(ok 15st)

Wysłane z mojego DUB-LX1 przy użyciu Tapatalka

#30 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6122 postów

Napisano 03 cze 2019 - 08:30

Mam do dyspozycji lodówkę i piwnice(ok 15st)

Wędliny przechowuje się w temp. 2-6 st. C



#31 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14103 postów

Napisano 03 cze 2019 - 10:25

Smak jest super, wszystko wszystkim bardzo smakuje i nikomu blady kolor nie przeszkadza tylko ja czuję niedosyt koloru:)
Ok, więc wszystko w porządku z wędlinami, a jak je najlepiej przechowywać? Mam do dyspozycji lodówkę i piwnice(ok 15st)

Wysłane z mojego DUB-LX1 przy użyciu Tapatalka


Wrzuć zdjęcia.

#32 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11403 postów

Napisano 03 cze 2019 - 10:42

Lodówka

.Kolor w dużej mierze zależy od użytego drewna.Powierzchnia mięsa musi być sucha przed puszczeniem dymu.Na drugi raz możesz wędzić na ciepło ok 25 -30 C.też będą surowe a lepiej złapią kolor



#33 mikas86

mikas86

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 38 postów
  • MiejscowośćBydgoszcz

Napisano 03 cze 2019 - 11:00

Staram się mieszać różne zrębki(olcha, buk, jabłoń, czereśnia i śliwa). Na zdjęciu kolor jakby ładniejszy. Te jeszcze trafia na kilka godzin do wędzenia. Część wczoraj zostawiłem dłużej i włączyłem grzałkę na 50st i ładnie nabrały koloru54edd17bb4c70b53d1224538f2f4397b.jpg

Wysłane z mojego DUB-LX1 przy użyciu Tapatalka

#34 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14103 postów

Napisano 03 cze 2019 - 12:36

Co ty chcesz od tych wędlin?
Są ok.

#35 mikas86

mikas86

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 38 postów
  • MiejscowośćBydgoszcz

Napisano 03 cze 2019 - 12:38

Na zdjęciu faktycznie są ok, ale na żywo szczególnie szynka jest praktycznie biała. Poprostu nie wiedziałem że nie będzie takiego efektu jak w ciepłym wędzeniu. Teraz już jestem spokojny

Wysłane z mojego DUB-LX1 przy użyciu Tapatalka

#36 Olek.P

Olek.P

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1156 postów
  • MiejscowośćLeverkusen

Napisano 03 cze 2019 - 17:52

Załączony plik  IMG_20190312_175035_9.jpg   80,51 KB   5 Ilość pobrań

 

To moje wedzonki po 3-ch dniach wedzenia na zimno,  z przerwami miedzy wedzeniami na poczatku jednodniowe a pozniej nawet trzy dniowe.

Czas wedzenia  7-15 dni .




 



#37 Maciekzbrzegu

Maciekzbrzegu

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2863 postów
  • MiejscowośćBrzeg

Napisano 03 cze 2019 - 18:25

Co ty chcesz od tych wędlin?
Są ok.

No przekrój chyba nie, chyba? że zdjęcie przekłamuje

#38 mikas86

mikas86

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 38 postów
  • MiejscowośćBydgoszcz

Napisano 03 cze 2019 - 19:09

Co ty chcesz od tych wędlin?
Są ok.

No przekrój chyba nie, chyba? że zdjęcie przekłamuje
Co znaczy, że środek chyba nie?

Wysłane z mojego DUB-LX1 przy użyciu Tapatalka

#39 Maciekzbrzegu

Maciekzbrzegu

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2863 postów
  • MiejscowośćBrzeg

Napisano 03 cze 2019 - 19:24

W tego typu wędlinach* przekrój powinien być jednorodny , a u mnie na ekranie jest jakby szarawe koło na przekroju w środku

 

 

* w specyficznych np kiełbasa z szarym oczkiem dążymy do szarego oczka , ale jest to zamierzone 


Użytkownik Maciekzbrzegu edytował ten post 03 cze 2019 - 19:25


#40 mikas86

mikas86

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 38 postów
  • MiejscowośćBydgoszcz

Napisano 03 cze 2019 - 19:28

W przekroju faktycznie jest ciemne oczko. Wygląda to tak jak by z zewnątrz było bardziej suche a w środku wilgotne i ciemniejsze. Zapeklowane jest równo bo peklowalo się 5 dni z nastrzykiem. Mam też wrażenie że z każdym kolejnym dniem wędzenia polędwiczki robią się kwaskowate

Wysłane z mojego DUB-LX1 przy użyciu Tapatalka




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych