arkadiusz Opublikowano 28 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 28 Maja 2019 (edytowane) Pierwszym zabezpieczeniem jest peklowanie z użyciem peklosoli drugim jest wędzenie bo dym ma właściwości konserwujące.Im dłuższe wędzenie tym wyrób jest bardziej zakonserwowany. Edytowane 28 Maja 2019 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikas86 Opublikowano 2 Czerwca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 2 Czerwca 2019 Wiec tak... Wedzilem 3 dni po ok 7 godzin, temp wędzenia między 19-26st w zależności od pory dnia. Wędzonki smakują cudownie, ale.... Trochę martwi mnie brak koloru. Po wędzeniu ciepłym ok 3 godziny kolor jest ok a tu po łącznie ponad 20 godzinach jak dla mnie ledwo co wędzonki złapały kolor. Czy tak jest zawsze w zimnym wędzeniu czy coś skopałem? Wysłane z mojego DUB-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 3 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 3 Czerwca 2019 Czy tak jest zawsze w zimnym wędzeniu Zawsze - szczególnie jak jest to tzw rzadki dym - nie przejmuj sie ( jak mam z słabo pokolorowane - wędze dłużej - ale u mnie to ewenement bo lubimy delikatniej uwędzone) - istotą jest też smak a ten jak ? Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikas86 Opublikowano 3 Czerwca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 3 Czerwca 2019 Smak jest super, wszystko wszystkim bardzo smakuje i nikomu blady kolor nie przeszkadza tylko ja czuję niedosyt koloru:)Ok, więc wszystko w porządku z wędlinami, a jak je najlepiej przechowywać? Mam do dyspozycji lodówkę i piwnice(ok 15st) Wysłane z mojego DUB-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 3 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 3 Czerwca 2019 Mam do dyspozycji lodówkę i piwnice(ok 15st) Wędliny przechowuje się w temp. 2-6 st. C Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 3 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 3 Czerwca 2019 Smak jest super, wszystko wszystkim bardzo smakuje i nikomu blady kolor nie przeszkadza tylko ja czuję niedosyt koloru:)Ok, więc wszystko w porządku z wędlinami, a jak je najlepiej przechowywać? Mam do dyspozycji lodówkę i piwnice(ok 15st) Wysłane z mojego DUB-LX1 przy użyciu TapatalkaWrzuć zdjęcia. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 3 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 3 Czerwca 2019 Lodówka.Kolor w dużej mierze zależy od użytego drewna.Powierzchnia mięsa musi być sucha przed puszczeniem dymu.Na drugi raz możesz wędzić na ciepło ok 25 -30 C.też będą surowe a lepiej złapią kolor Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikas86 Opublikowano 3 Czerwca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 3 Czerwca 2019 Staram się mieszać różne zrębki(olcha, buk, jabłoń, czereśnia i śliwa). Na zdjęciu kolor jakby ładniejszy. Te jeszcze trafia na kilka godzin do wędzenia. Część wczoraj zostawiłem dłużej i włączyłem grzałkę na 50st i ładnie nabrały koloru Wysłane z mojego DUB-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 3 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 3 Czerwca 2019 Co ty chcesz od tych wędlin?Są ok. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikas86 Opublikowano 3 Czerwca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 3 Czerwca 2019 Na zdjęciu faktycznie są ok, ale na żywo szczególnie szynka jest praktycznie biała. Poprostu nie wiedziałem że nie będzie takiego efektu jak w ciepłym wędzeniu. Teraz już jestem spokojny Wysłane z mojego DUB-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 3 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 3 Czerwca 2019 To moje wedzonki po 3-ch dniach wedzenia na zimno, z przerwami miedzy wedzeniami na poczatku jednodniowe a pozniej nawet trzy dniowe.Czas wedzenia 7-15 dni . Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 3 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 3 Czerwca 2019 Co ty chcesz od tych wędlin?Są ok.No przekrój chyba nie, chyba? że zdjęcie przekłamuje Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikas86 Opublikowano 3 Czerwca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 3 Czerwca 2019 Co ty chcesz od tych wędlin?Są ok.No przekrój chyba nie, chyba? że zdjęcie przekłamujeCo znaczy, że środek chyba nie? Wysłane z mojego DUB-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 3 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 3 Czerwca 2019 (edytowane) W tego typu wędlinach* przekrój powinien być jednorodny , a u mnie na ekranie jest jakby szarawe koło na przekroju w środku * w specyficznych np kiełbasa z szarym oczkiem dążymy do szarego oczka , ale jest to zamierzone Edytowane 3 Czerwca 2019 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikas86 Opublikowano 3 Czerwca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 3 Czerwca 2019 W przekroju faktycznie jest ciemne oczko. Wygląda to tak jak by z zewnątrz było bardziej suche a w środku wilgotne i ciemniejsze. Zapeklowane jest równo bo peklowalo się 5 dni z nastrzykiem. Mam też wrażenie że z każdym kolejnym dniem wędzenia polędwiczki robią się kwaskowate Wysłane z mojego DUB-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 3 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 3 Czerwca 2019 peklowalo się 5 dni z nastrzykiem. miesa przeznaczonego do wedzenia na zimno nie pekluje sie na mokro Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 3 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 3 Czerwca 2019 (edytowane) miesa przeznaczonego do wedzenia na zimno nie pekluje sie na mokro?chociażby polędwica łososiowahttps://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11872-2rok-1959-s%C5%82ynna-szesnastka-pw-nr-16/ Edytowane 3 Czerwca 2019 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 4 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 4 Czerwca 2019 peklowalo się 5 dni z nastrzykiem. miesa przeznaczonego do wedzenia na zimno nie pekluje sie na mokroPierwsze słyszę, możesz to uzasadnić?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 4 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 4 Czerwca 2019 Ciekawa teoria. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 4 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 4 Czerwca 2019 Ciekawa teoria.Raczej nowatorska. Ale poczekajmy na jej przybliżenie przez autora Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 4 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 4 Czerwca 2019 Moze zle sie wyazilem ?, JA nie pekluje na mokro wedlin przeznaczonych do wedzenia na zimno.Z jakiego powodu ? ,poniewaz stwierdzilem ze wedliny te sa (dla mnie ) smaczniejsze ,bardziej aromatyczne i maja lepsza konsystencje. Osobiscie robie wedliny jako hobbysta nie opierajac sie na przepisach branzowych. Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mlex Opublikowano 17 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 17 Czerwca 2019 (edytowane) Jak produkt ma byc megatrwały, to tylko peklowanie na sucho /sól wyciąga wodę z mięsa/. Więcej wody, to więcej pożywki dla bakterii i produkt mniej trwały. Wszystko zależy jak długo ma leżeć i dojrzewać. Jak wędziłem na zimno szynkę, to zostawiłem kawałek na próbę czasu. Wędziłem listopad/grudzień a ten kawałek dopiero tydzień temu do zupy poszedł. Stwardniał jak kamień, ale nie popsuł się. Temperatura wędzenia 15-20 st. Takiej temp teraz w tym okresie bym nie uzyskał. Za ciepło. Jak dla mnie to peklowanie na sucho i wedzenie na zimno również jest smaczniejsze, ze się tak wyrażę. Teraz w okresie ciepłym szczególnie uwazaj na wyroby wędzone przez kilka dni. Nie dość że ciepło, to jeszcze robactwo muchy itp. Lodówka albo zimna piwnica wskazana jak dla mnie. Dlatego nie bawię się w ciepłym okresie w wedzenie kilkudniowe na zimno tylko albo wyroby do parzenia albo podpiekania w wedzarce. Ostatnio na Wielkanoc robiłem polską surową na zimno. Ale to już wędzenie w temp 30st ciągiem bez odpoczynku przez 36h. Trochę za wysoka temp ale mniejszej temp nie dalem rady uzyskać w mojej wędzarni. Ciężko było... Ale wyszlo... Wysłane przy użyciu Tapatalka Edytowane 17 Czerwca 2019 przez Mlex Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek1991 Opublikowano 1 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 1 Października 2019 Witam wszystkich! Wlasnie zdjąłem mój pierwszy schab dojrzewający, co sądzicie? Czy otoczka nie wyszła za ciemna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 1 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 1 Października 2019 (edytowane) co sądzicie?Witamy. Sam porównaj. Edytowane 1 Października 2019 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek1991 Opublikowano 1 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 1 Października 2019 Diametralna roznica :/ Jestem poczatkujacy i moze podpowiecie skad w moim schabie taka barwa? I czy jest w ogole zdatny do spozycia? Tak wyglada po pocięciu na plasterki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.