Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Pierwsze surowe wedlinki


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
71 odpowiedzi w tym temacie

#61 Papcio

Papcio

    Weteran

  • **VIP Junior**
  • 2028 postów
  • MiejscowośćRudnik sl

Napisano 01 paź 2019 - 22:03

To Twoje zdanie.

Pozdrawiam Mirku



#62 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5008 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 01 paź 2019 - 23:22

O schab i poledwice wojna trwa, a polowa forumowiczow "  flaka " a nie w oslonki  ma do kielbas. To dopiero zabawa :tongue:


Użytkownik ANNAM edytował ten post 01 paź 2019 - 23:22


#63 Mlex

Mlex

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 74 postów
  • MiejscowośćPoznań

Napisano 01 paź 2019 - 23:35

Bo nam mirabelka oraz szczaw nie smakuje tak jak polędwica oraz schab... Że tak zaparodiuję dwóch klasyków...

Wysłane przy użyciu Tapatalka

#64 Papcio

Papcio

    Weteran

  • **VIP Junior**
  • 2028 postów
  • MiejscowośćRudnik sl

Napisano 02 paź 2019 - 08:44

A jak osznurujesz karczek to masz już baleron?



#65 wróbel75

wróbel75

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1543 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 02 paź 2019 - 12:10

Gdzieś tu na forum, jak mnie pamięć nie myli Dziadek ładnie i zrozumiale to opisywał

a polowa forumowiczow " flaka " a nie w oslonki ma do kielbas.

Ja używam jelit bo flaka do kiełbas (wędlin) nigdzie nie mogłem dostać :rolleyes:

Ale masz rację Annam. Każda wędlina jest tu opisana niemal do atomu a część użytkowników i tak kruszy kopie czasem o mało ważne rzeczy. Nie ważne jest że nowy kolega "pekluje solą schab" ważne że to nie schab tylko polędwica itp.

Nie znam całej terminologii, staram się jej uczyć (i używać), ale czasem ciężko jest ustalić co jest czym jak "starsi koledzy" też się spierają jak nazywa się dany kawał-ek mięsa.

 

A tak z ciekawostek, wiecie że w pewnej sieci sklepów mięsnych wieprzowina (cała świnka) ma 6 (słownie sześć)... ĆWIARTEK?

 

Jest możliwość zamówienia u nich ĆWIARTKĘ wieprzowiny a jak zapytałem o cenę, to Pani sprzedawczyni skonsultowała to pytanie ze "swoją górą" i podała ku mojemu zdziwieniu 3 ceny (za przód, środek i tył). Kiedy zapytałem od kiedy ćwiartka (tak reklamują sprzedaż) to 1/3 części, pani się tylko uśmiechnęła. Nie pozostało mi nic innego jak też się uśmiechnąć i zrezygnować z zakupu ( i tak było dla mnie za drogo, ale to może za te innowacje :D )



#66 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5574 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 02 paź 2019 - 13:21

Ja mialam zadanie na tyle uproszczone ze kazda z czesci po polsku byla dla mnie nowoscia , zreszta jak kupuje mieso jakiekolwiek w Pl to szukam rysunku gdzie sie znajduje w zwierzeciu bo handlowego nazewnictwa nie znam ...ostatnio pytalam o roznice z cwiartka z kurczaka a udo z kurczaka bo jak lezalo to nie widzialam roznicy ( tylko w cenie).Jestem bardzo niewygodny klient bo zadaje za duzo pytan :D



#67 wróbel75

wróbel75

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1543 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 02 paź 2019 - 13:54

roznice z cwiartka z kurczaka a udo z kurczaka

electro - ja całe życie mieszkam w PL i nie wiem :D

 

Ostatnio kupowałem bez tej "końcowej" kości (takiej wzdłuż cięcia) może to ta różnica :facepalm:


Użytkownik wróbel75 edytował ten post 02 paź 2019 - 13:56


#68 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 27417 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 02 paź 2019 - 13:59

Ćwiartka z kurczaka jest nieobrobiona. Po prostu połówka cięta na pół. Natomiast udo z kurczaka nie posiada kupra i części żeber.

Tutaj masz grafikę:

https://wedlinydomow...-kura/?p=403319



#69 wróbel75

wróbel75

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1543 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 02 paź 2019 - 14:02

O to, to. Kupowałem UDO :)  ryc.7.14 (ale na kuper nawet nie zwróciłem uwagi -znaczy że go brak)



#70 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5574 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 02 paź 2019 - 14:15

Ostatnio kupowałem bez tej "końcowej" kości (takiej wzdłuż cięcia) może to ta różnica
  tak udo to bez kosci krzyrzowej.

#71 Artur Dor

Artur Dor

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1549 postów
  • MiejscowośćTrzebnica

Napisano 03 paź 2019 - 16:14

Papcio, dnia 02 Paź 2019 - 09:44, napisał:

A jak osznurujesz karczek to masz już baleron?snapback.png

 

 

 

 

Zacytuje słowa Dziadka cyt"

Chronologicznie to pierwsza jest karkówka - element z rozbioru półtuszy.. Karkówka po wykrojeniu kości nazywana jest karczkiem . Karczek jako mięso z karkówki ma różne zastosowanie w kuchni a jako wyrób na wędzonkę  poddany procesowi peklowania, wędzenia i parzenia nazywany jest ogólnie baleronem. Oryginalny  baleron to karczek peklowany włożony w  osłonkę i  osznurowany...Karczek peklowany bez osłonki zawieszony na pętelce wędzony i parzony nazwany został - baleron bezosłonkowy.

 

Tak mnie nauczono i tak piszę w tym temacie.

 Dopisano - Karczek peklowany moim zdaniem nie jest baleronem bo może mieć inne przeznaczenie  np. do pieczenia, gotowania jak również karczek przeznaczony  na baleron

end cyt.

 

link https://wedlinydomow...leron/?p=629898

 

 

Papcio, dnia 01 Paź 2019 - 21:47, napisał:snapback.png

Schab to schab z kością czy bez a polędwica to wyrób ze schabu. Polędwica może być np. sopocka lub łososiowa.

Wycinając kości ze schabu nie przemienia się on w cudowny sposób w polędwicę

 

A tu wpis Dziadka też do przeczytania

https://wedlinydomow...laika/?p=331237

 



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#72 Papcio

Papcio

    Weteran

  • **VIP Junior**
  • 2028 postów
  • MiejscowośćRudnik sl

Napisano 03 paź 2019 - 20:15

To jest moje zdanie i nie ma potrzeby by się z nim zgadzać. Nie ja pierwszy na tym forum zakwestionowałem te nazewnictwo.






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych