Jump to content

Recommended Posts

post-39694-0-04692100-1559208580_thumb.jpgpost-39694-0-39336300-1559208591_thumb.jpg

post-39694-0-82822500-1559208614_thumb.jpg

post-39694-0-63805100-1559208634_thumb.jpg

post-39694-0-64354300-1559208786_thumb.jpg

post-39694-0-59730200-1559208798_thumb.jpg

post-39694-0-79637600-1559208865_thumb.jpg

post-39694-0-10579600-1559208876_thumb.jpgpost-39694-0-05510800-1559208887_thumb.jpg

post-39694-0-42538100-1559208942_thumb.jpg

post-39694-0-31110100-1559209025_thumb.jpg

post-39694-0-86580200-1559209038_thumb.jpg

post-39694-0-66367100-1559209087_thumb.jpg

post-39694-0-08398300-1559209128_thumb.jpg

post-39694-0-30506500-1559209142_thumb.jpg

post-39694-0-07449400-1559209153_thumb.jpgpost-39694-0-23324900-1559209162_thumb.jpg

post-39694-0-45978300-1559209170_thumb.jpg

 

Dla łatwiejszego czytania:

 

Zarzadzenia, obwieszczenia, itp.pdf

Edited by Maxell

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Niesamowite, historyczne dokumenty o interesujących treściach  :thumbsup:

Wielkie podziękowania Mirku za udostępnienie  :clap:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Czytam to wszystko i staram się przenieść w tamte czasy . Czuje że wtedy było wszystko prostsze, że żylo się wolniej.

Ochch .... jak ten swiat sie postarzał.

 

 

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Edited by grehor1

Przyprawą potrawy jest głód. " CYCERON"

Czytam i nie wierzę że już sto lat temu byliśmy mocno pod okupacją (butem)...cały czas na kolanach i nie ma widoku że to się zmieni.

 

-Nie wolno było jeść i sprzedawać mięsa itp. we wtorki czwartki i soboty....

-Mięso koszerne pod dozorem rabinatu....

-Słonina i smalec bardzo w cenie wyżej niż schab i o zgrozo żeberka które dziś są najdroższe

-nadmierne nadymianie cielęciny szkodliwe (prawda gdzieś już o tym czytałem)

 

Ciekawe ciekawie było ,mięso obecnie mocno poszło w górę i jeszcze pójdzie,z warzywami podobnie, pada cały czas z przerwami ceny pietruszka po 20zl! cebula 5zl miodu też niewiele będzie zimno pszczoły w ulach,trzeba dokarmiać,zostaje jeszcze im czerwiec,

będzie w tym roku mocna karuzela cen do góry (nie mamy już prawie rolnictwa,a z importu bedzie drogo),ciekawe po ile będą truskawki,maliny i wiśnie w tym roku (wiśniówka) tak odbiegłem od tematu trochę.

;) choby lało w niedzielę wyjeżdźamy nad nasze morze,może słońce zaświeci ;)

Czytając powyższe dokumenty warto ułożyć je w głowie chronologicznie.

 

 

Czytam i nie wierzę że już sto lat temu byliśmy mocno pod okupacją (butem)...cały czas na kolanach i nie ma widoku że to się zmieni.

Te dokumenty z 1916 roku, trzeciego roku pierwszej wojny światowej (Polska pod zaborami) wprowadzają ograniczenia sprzedaży mięsa na terenie Galicji pod zaborem austriackim. To były czasy głodu i sporych ograniczeń. Nie ma się czemu dziwić. O tym głodzie opowiadała mi babcia.

 

 

Mięso koszerne pod dozorem rabinatu....

Dokument żydowski, dotyczący mięsa dopuszczonego dla Żydów ich religią. Informuje konsumentów gdzie takie mięso jest "pewne", po rabinackiej inspekcji.

Większość dokumentów ma charakter sanitarny. Zostały wprowadzone na tereny polskie przez zaborców (z powołaniem się np.  na 18-wieczne przepisy austriackie),co nie dziwi i było elementem postępu.

Już od pierwszych chwil odrodzenia się Polski rząd zadbał o wprowadzenie i egzekwowanie przepisów sanitarnych jednolitych, wzorcowanych na obowiązujących w zaborze pruskim i austriackim.

Co do opłat i podatków - państwo z definicji jest aparatem ucisku i nie ma co z tym dyskutować. Tak było, jest i będzie w państwowych strukturach społecznych.

Pierwsze przepisy sanitarne wprowadzane były religiami, co było najskuteczniejszym sposobem.

Zakaz jedzenia wieprzowiny u Żydów a potem muzułmanów wynikał z klimatu i zagrożenia chorobami.

Rytualny ubój i bezwzględny zakaz konsumowania krwi znajduje również uzasadnienie sanitarne. Chodzi o całkowite wykrwawienie mięsa, ponieważ krew zawiera wielokrotnie więcej glikogenu i dostępnej wody niż mięśnie i bardzo szybko ulega zepsuciu.

 

 

 

nadmierne nadymianie cielęciny

O co to chodziło z tym "nadymaniem"? 

 

Bardzo ciekawe materiały, które dobrze jest odczytywać w kontekście historycznym.

Edited by EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.