quadro555 Opublikowano 8 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 8 Czerwca 2019 Do jakiej temperatury mam piec kiełbasę ? 68 stopni czy 60 ? Całość wykonana jest ze schabu i trochę podgardla? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 8 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 8 Czerwca 2019 https://wedlinydomowe.pl/kielbasy/trwale-pieczone-lub-parzone/722-kielbasa-lisiecka Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 8 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 8 Czerwca 2019 W tym przepisie nie jest podana temperatura końcowa kiełbasy po upieczeniu.[Dodano: 08 cze 2019 - 22:15] Całość wykonana jest ze schabu i trochę podgardla? A co z klejem?Raczej z polędwicy (schab bez kości) ... Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 9 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 9 Czerwca 2019 (edytowane) A co z klejem?Co się czepiasz .Niektórzy lubią kruchą lisiecką a po drugie to jest a'la lisiecka Edytowane 9 Czerwca 2019 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frapio Opublikowano 9 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 9 Czerwca 2019 68 stopni czy 60Często robię z w/w przepisu Borowczaka na bazie polędwicy i podpiekam do 61-max.62 *C. Proporcje składników jak w przepisie. Jest pyszna, nie sucha i nie rozpadająca się. Czasem tylko zamiast golonki wykorzystuję warkocz. Cytuj Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 9 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 9 Czerwca 2019 podpiekam do 61-max.62 *C Nowa technologia? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 9 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 9 Czerwca 2019 Nowa technologia? A co byś Ty proponował dla tej kiełbasy? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 9 Czerwca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 9 Czerwca 2019 61 stopni i warkocz z mizdrą zamiast golonki. Chcę dodać trochę podgardla aby nie było za chude. Dziękuję za podpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 25 Czerwca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 25 Czerwca 2019 (edytowane) Zapomniałem dodać zdjęcie . Edytowane 25 Czerwca 2019 przez quadro555 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 25 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 25 Czerwca 2019 Zapomniałem dodać zdjęcie .Jakaś taka sina. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 26 Czerwca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 26 Czerwca 2019 Jakaś taka sina. Raczej wina aparatu (lub fotografa) i zielonego tła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 12 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 12 Marca 2020 (edytowane) Znalazłem internecie taką fajną "Lisiecką" z certyfikatem EU, robioną przez mistrza masarskiego pana Stanisława Mądrego z pod Krakowa . Edytowane 12 Marca 2020 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysio59 Opublikowano 12 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 12 Marca 2020 Niestety od dwóch lat nie żyje. Cytuj Ja już nic nie muszę.Piwo posiada wartości odżywcze,podczas gdy żywność nie ma żadnych wartości piwnych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 12 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 12 Marca 2020 Film fajny, chciałbym kiedyś spróbować jego wyrobów aby mieć swoje zdanie, film to film, każdy jest reklamą.[Dodano: 12 mar 2020 - 17:40]Niestety od dwóch lat nie żyje.No to już nie spróbuję Cytuj Moja wędzarnia i pierwsze wyroby :-) https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6185 Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy :-) Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 12 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 12 Marca 2020 Świeć Panie nad jego duszą (*). Jednak jego kiełbasa "Lisiecka" z certyfikatem EU "wiecznie żywa", i pięknie się prezentuje. Przez moment widać też jak się wędzi te wspaniałe wędliny w autentycznej rzemieślniczej masarni, i wędzarni bezpośredniej. Żar paleniska znajduje się bezpośrednio pod wędzoną wędliną, bez jakichkolwiek kanałów, jakie stosuje się np. przy wędzeniu łososia czy wędliny długo dojrzewające, zimnym dymem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 12 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 12 Marca 2020 Oryginalna kiełbasa lisiecka wykonywana była na bazie polędwicy i dlatego robiono jej jedynie 4-5 kg z jednego świniobicia. Nazwa pochodzi od miejscowości jej powstania, a więcej wiadomości może podać Kolega Ligawa, który urodził się w tamtych stronach i zna dokładnie historię tego specjału. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 12 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 12 Marca 2020 A ja znalazłam na forum anglojęzycznym taką "lisiecką": Jak się zorientowałam z opisu, przyprawiona była zgodnie z zaleceniami "Krakowskich wyrobów wędliniarskich" z 1926r, Andrzeja Różyckiego.Tradycja więc żyje nadal, nawet za oceanem .Ciekawa jestem, jak ta konkretna kiełbasa została przyjęta i oceniona przez konsumentów.Zachęcam Autora do wypowiedzi please Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frapio Opublikowano 12 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 12 Marca 2020 lisiecka wykonywana była na bazie polędwicyNie żebym się chwalił, ale taką na bazie polędwicy, pod rygorem wyprowiantowania od świątecznego stołu jeśli nie zrobię, robię na każde święta wg opisu Borowczaka ze str. głównej. Z ciekawości kupiłem też w celach porównawczych Lisiecką (z metką) ze sklepu. Werdykt zjadaczy był jednomyślny - moja lepsza. Cytuj Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilu72 Opublikowano 14 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 14 Marca 2020 (edytowane) Znalazłem internecie taką fajną "Lisiecką" z certyfikatem EU, robioną przez mistrza masarskiego pana Stanisława Mądrego z pod Krakowa . Było w poście #9 tematuhttps://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12632-kie%C5%82basa-lisiecka-wg-kostka/[Dodano: 14 mar 2020 - 21:03]Film fajny, chciałbym kiedyś spróbować jego wyrobów aby mieć swoje zdanie, film to film, każdy jest reklamą.[Dodano: 12 mar 2020 - 17:40]Niestety od dwóch lat nie żyje. No to już nie spróbuję Masarnie w okolicach Liszek nadal działają jak będę w tamtej okolicy to Ci sprezentuję na próbę orginalną Lisiecką Edytowane 14 Marca 2020 przez bilu72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 14 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 14 Marca 2020 Masarnie w okolicach Liszek nadal działają jak będę w tamtej okolicy to Ci sprezentuję na próbę orginalną Lisiecką Pięknie już w tej chwili dziękuję i będę mocno wdzięczny jeżeli nie zapomnisz, bardzo jestem ciekaw smaku oryginalnej Lisieckiej. Cytuj Moja wędzarnia i pierwsze wyroby :-) https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6185 Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy :-) Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 14 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 14 Marca 2020 bardzo jestem ciekaw smaku oryginalnej Lisieckiej. Bardziej ten smak poczujesz robiąc samodzielnie wg starej receptury (głównie z mięśni polędwicy od strony karczku - mięsień "podwójny").To jest opinia niewątpliwego autorytetu w temacie, kol. @Ligawy, który był rozczarowany współczesną wersją "lisieckiej". Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 15 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 15 Marca 2020 Dlatego chcę poczuć smak tej Lisieckiej, następnie zrobić samemu i porównać. Cytuj Moja wędzarnia i pierwsze wyroby :-) https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6185 Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy :-) Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 15 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 15 Marca 2020 Dlatego chcę poczuć smak tej Lisieckiej, następnie zrobić samemu i porównać. https://www.lokalneprzysmaki.pl/kielbasa-lisiecka-waga-okolo-350g-madry,3,682,56 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 15 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 15 Marca 2020 Dlatego chcę poczuć smak tej Lisieckiej, następnie zrobić samemu i porównać. Rozczarowanie dotyczyło o ile pamiętam głównie trwałości.Nawet gdzieś na forum są zdjęcia. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilu72 Opublikowano 1 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 1 Lutego 2021 @MariuszB wyslałem info.na Pw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.