Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Wędzenie na zimno


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
8 odpowiedzi w tym temacie

#1 krzychuzab

krzychuzab

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 285 postów
  • MiejscowośćKujawsko-pomorskie

Napisano 23 cze 2019 - 05:55

Debiut dymogeneratora.Wędzone 3 dni po około 8 godzin. Temp. 20-30 stopni.
Schab, szynka, łosoś, leszcz.

Załączone pliki



#2 Olek.P

Olek.P

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1154 postów
  • MiejscowośćLeverkusen

Napisano 23 cze 2019 - 06:18

Jesli wedzisz na zimno to nie przekraczaj temperatury pow. 22°C.

 

Twoje wedliny sa troszeczke "obsuszone" czego powodem jest zbyt wysoka temperatura wedzenia.

 

Ile czasu dales wedlinom "odpoczac " miedzy wedzeniami ?



#3 krzychuzab

krzychuzab

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 285 postów
  • MiejscowośćKujawsko-pomorskie

Napisano 23 cze 2019 - 06:23

Jesli wedzisz na zimno to nie przekraczaj temperatury pow. 22°C.
 
Twoje wedliny sa troszeczke "obsuszone" czego powodem jest zbyt wysoka temperatura wedzenia.
 
Ile czasu dales wedlinom "odpoczac " miedzy wedzeniami ?


Wędzone między godziną 10 a 18. W nocy wisiało w wędzarni. Temperatura wynika tylko z pory roku. Na zewnątrz w dzień było 24-30 stopni. W nocy 15-20.

#4 Olek.P

Olek.P

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1154 postów
  • MiejscowośćLeverkusen

Napisano 23 cze 2019 - 06:38

Przy wedzeniu na zimno raczej powinno sie przestrzegac rygoru temperatury wedzenia.

Ja na twoim miejscu wedzil bym w nocy, a w dzien dal bym wedzonki do lodowki.(tak robie )

No i jeszcze co do dymu,;do wedzenia na zimno stanowczo za gesty ! Foto nr.3



#5 krzychuzab

krzychuzab

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 285 postów
  • MiejscowośćKujawsko-pomorskie

Napisano 13 lip 2019 - 20:03

Pstrąg łososiowy wędzony na zimno. 3 dni po 6-7 godzin. Temp. 20-25 stopni.

Załączone pliki



#6 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 26954 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 13 lip 2019 - 20:20

Widzę, że preferujesz wędzenie na zimno. Na pewno smaczne.



#7 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11029 postów

Napisano 13 lip 2019 - 21:07

Pstrąg łososiowy wędzony na zimno. 3 dni po 6-7 godzin. Temp. 20-25 stopni.


Ładnie uwędzone.Możesz porównać z łososiem.A jak z filetowaniem bo pstrąg ma inny układ ości niż łosoś.?

#8 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13944 postów

Napisano 13 lip 2019 - 21:19

Jest różnica ale praktycznie nie wyczuwalna.
A różnica w cenie.... ogromna.

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#9 krzychuzab

krzychuzab

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 285 postów
  • MiejscowośćKujawsko-pomorskie

Napisano 13 lip 2019 - 21:24

Pstrąg łososiowy wędzony na zimno. 3 dni po 6-7 godzin. Temp. 20-25 stopni.


Ładnie uwędzone.Możesz porównać z łososiem.A jak z filetowaniem bo pstrąg ma inny układ ości niż łosoś.?

Filetował mój tata, wędkarz od kilkudziesięciu lat, nie zgłaszał problemów. Co do smaku to się wypowiem za kilka dni. Dziś po trzech dniach wędzenia mam dość tego zapachu...




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych