Skocz do zawartości

Słonina w/g jackaw21


jacekw21

Rekomendowane odpowiedzi

 
Słoninę robię na kilka prostych sposobów. Mianowicie z zalewy i na sucho. Może być ze skórą lub bez. W zalewie trzymam przeważnie od 7 do 14 dni ilość soli daje 120-140 g na litr wody. Czasami do zalewy daje czosnek, a przyprawy  wcześniej kilka minut trzymam w wrzącej wodzie, lub przyprawy daje po wyjęciu z solanki. Wtedy taka słoninka musi jeszcze poleżeć 3-4 tyg. Na sucho to nic innego jak pokrojenie słoniny w odpowiadające nam wielkością kawałki do pojemnika w jakim będzie leżeć ze skórą lub bez. Zasypujemy na grubo z każdej ze strony warstwą soli 2-3 cm. Jeśli mamy więcej słoniny można układać warstwami . Przeważnie taką słoninę szpikuję czosnkiem. Leży w soli 1,5- 2 miesiące. Po tym czasie słoninę oczyszczam z mokrej soli. Teraz można dać jakieś przyprawy jak ktoś lubi i znowu daję w sól 1,5-3 miesiące w zależności od grubości. Gdy odpowiedni czas upłynie ponownie dokładnie oczyszczam słoninę z soli i można jeść. Można też dodatkowo takie słoninki uwędzić na zimno lub ja osobiście maksymalnie staram się stosować max 35 st. Robiłem też słoninę w prasce i też powiem że jest godna polecenia. Natomiast jeżeli mamy słoninę słabej jakości proponuję taką słoninę zrobić w słoikach lub puszkach i poddać je sterylizacji.

 

post-72431-0-39385000-1563192033_thumb.jpgpost-72431-0-55924300-1563192022_thumb.jpgpost-72431-0-55366400-1563192014_thumb.jpgpost-72431-0-85813600-1563192006_thumb.jpgpost-72431-0-05332400-1563192000_thumb.jpgpost-72431-0-72874800-1563191989_thumb.jpgpost-72431-0-00100300-1563191982_thumb.jpgpost-72431-0-68678000-1563191972_thumb.jpgpost-72431-0-87050200-1563191964_thumb.jpgpost-72431-0-54403200-1563191955_thumb.jpgpost-72431-0-44175500-1563191935_thumb.jpgpost-72431-0-56629700-1563191921_thumb.jpgpost-72431-0-45044700-1563191905_thumb.jpgpost-72431-0-51182800-1563191894_thumb.jpgpost-72431-0-12400400-1563191885_thumb.jpgpost-72431-0-00959200-1563191875_thumb.jpgpost-72431-0-88069400-1563191846_thumb.jpgpost-72431-0-20331700-1563191856_thumb.jpgpost-72431-0-18697300-1563191864_thumb.jpgpost-72431-0-86266100-1563191717_thumb.jpgpost-72431-0-40003600-1563191724_thumb.jpgpost-72431-0-52225400-1563191731_thumb.jpgpost-72431-0-84277100-1563191737_thumb.jpgpost-72431-0-69280300-1563191744_thumb.jpgpost-72431-0-81050900-1563191749_thumb.jpgpost-72431-0-71467400-1563191754_thumb.jpgpost-72431-0-65946900-1563191765_thumb.jpgpost-72431-0-64073300-1563191772_thumb.jpgpost-72431-0-98312300-1563191778_thumb.jpgpost-72431-0-33479700-1563191784_thumb.jpgpost-72431-0-27951200-1563191799_thumb.jpgpost-72431-0-97286300-1563191809_thumb.jpgpost-72431-0-71692600-1563191819_thumb.jpgpost-72431-0-74514300-1563191827_thumb.jpgpost-72431-0-57851300-1563191836_thumb.jpg

post-72431-0-84090200-1563191944_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zawsze z przyjemnością oglądam Twoje wyroby. Pewnie już jesienią będę musiał awansować Cię na VIP'a, co na pewno zaaprobują Twoi wielbiciele.  :clap:  :clap:  :clap:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Słoninę robię na kilka prostych sposobów

Toż to zaprezentowałeś cały katalog wspaniałych wyrobów, pod literką "S"  :thumbsup:  :tongue:  

Przyjmij wyrazy uznania  :clap:  

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Przyjmij wyrazy uznania    

Dziękuje za miłe słowa i uznanie :thumbsup:  


[Dodano: 15 lip 2019 - 20:39]

 

 

Jacku... cudne wyroby pokazałeś....

Dziękuje bardzo :thumbsup: cieszę się że się podobają 


[Dodano: 15 lip 2019 - 20:43]

 

 

Zawsze z przyjemnością oglądam Twoje wyroby. Pewnie już jesienią będę musiał awansować

Bardzo mi miło że swoimi wykonami mogę sprawić komuś przyjemność ,a odnośnie awansu jestem mile zaskoczony i zostaje mi tylko podziękować :thumbsup:  

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Będzie mi się słonina śnić...

To dobrze to są przyjemne sny zapewne  :)  


[Dodano: 15 lip 2019 - 21:14]

 

 

Przepiękne wyroby.

Dzięki :thumbsup:  


[Dodano: 15 lip 2019 - 21:16]

 

 

Brawo dla mistrza

Do mistrza to mi trochę brak ale za brawo pięknie dziękuje :thumbsup:  


[Dodano: 15 lip 2019 - 21:32]

 

 

Sadysta.
 

;) Słyszałem to już kilka razy gdy pokazuje swoje wykony słoniny. Naprawdę są pyszne a konsystencja powala na kolana ale już dawno nie robiłem bo niestety z takim towarem to już coraz bardziej krucho to towar deficytowy.Większość tu pokazanych to słonina ze świnek z własnego chowu. Miałem kolegę który max trzy sztuki rocznie trzymał. Po uboju smalone słomą. Smak i konsystencja  oraz zapach takiej słoninki to poezja. ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.