jacekw21 Opublikowano 15 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 15 Lipca 2019 Słoninę robię na kilka prostych sposobów. Mianowicie z zalewy i na sucho. Może być ze skórą lub bez. W zalewie trzymam przeważnie od 7 do 14 dni ilość soli daje 120-140 g na litr wody. Czasami do zalewy daje czosnek, a przyprawy wcześniej kilka minut trzymam w wrzącej wodzie, lub przyprawy daje po wyjęciu z solanki. Wtedy taka słoninka musi jeszcze poleżeć 3-4 tyg. Na sucho to nic innego jak pokrojenie słoniny w odpowiadające nam wielkością kawałki do pojemnika w jakim będzie leżeć ze skórą lub bez. Zasypujemy na grubo z każdej ze strony warstwą soli 2-3 cm. Jeśli mamy więcej słoniny można układać warstwami . Przeważnie taką słoninę szpikuję czosnkiem. Leży w soli 1,5- 2 miesiące. Po tym czasie słoninę oczyszczam z mokrej soli. Teraz można dać jakieś przyprawy jak ktoś lubi i znowu daję w sól 1,5-3 miesiące w zależności od grubości. Gdy odpowiedni czas upłynie ponownie dokładnie oczyszczam słoninę z soli i można jeść. Można też dodatkowo takie słoninki uwędzić na zimno lub ja osobiście maksymalnie staram się stosować max 35 st. Robiłem też słoninę w prasce i też powiem że jest godna polecenia. Natomiast jeżeli mamy słoninę słabej jakości proponuję taką słoninę zrobić w słoikach lub puszkach i poddać je sterylizacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysio59 Opublikowano 15 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 15 Lipca 2019 Sadysta. Cytuj Ja już nic nie muszę.Piwo posiada wartości odżywcze,podczas gdy żywność nie ma żadnych wartości piwnych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 15 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 15 Lipca 2019 Zawsze z przyjemnością oglądam Twoje wyroby. Pewnie już jesienią będę musiał awansować Cię na VIP'a, co na pewno zaaprobują Twoi wielbiciele. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 15 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 15 Lipca 2019 Słoninę robię na kilka prostych sposobów Toż to zaprezentowałeś cały katalog wspaniałych wyrobów, pod literką "S" Przyjmij wyrazy uznania Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 15 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 15 Lipca 2019 Jacku... cudne wyroby pokazałeś.... Gratulacje!!! Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 15 Lipca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 15 Lipca 2019 Przyjmij wyrazy uznania Dziękuje za miłe słowa i uznanie [Dodano: 15 lip 2019 - 20:39] Jacku... cudne wyroby pokazałeś.... Dziękuje bardzo cieszę się że się podobają [Dodano: 15 lip 2019 - 20:43] Zawsze z przyjemnością oglądam Twoje wyroby. Pewnie już jesienią będę musiał awansować Bardzo mi miło że swoimi wykonami mogę sprawić komuś przyjemność ,a odnośnie awansu jestem mile zaskoczony i zostaje mi tylko podziękować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 15 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 15 Lipca 2019 Brawo dla mistrza :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 15 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 15 Lipca 2019 Przepiękne wyroby... Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twonk Opublikowano 15 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 15 Lipca 2019 Ślinka cieknie. Niedobrze że o tej porze tu zaglądnąłem. Będzie mi się słonina śnić... Cytuj Lubię sobie wędzić 😁 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 15 Lipca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 15 Lipca 2019 Będzie mi się słonina śnić... To dobrze to są przyjemne sny zapewne [Dodano: 15 lip 2019 - 21:14] Przepiękne wyroby. Dzięki [Dodano: 15 lip 2019 - 21:16] Brawo dla mistrza Do mistrza to mi trochę brak ale za brawo pięknie dziękuje [Dodano: 15 lip 2019 - 21:32] Sadysta. Słyszałem to już kilka razy gdy pokazuje swoje wykony słoniny. Naprawdę są pyszne a konsystencja powala na kolana ale już dawno nie robiłem bo niestety z takim towarem to już coraz bardziej krucho to towar deficytowy.Większość tu pokazanych to słonina ze świnek z własnego chowu. Miałem kolegę który max trzy sztuki rocznie trzymał. Po uboju smalone słomą. Smak i konsystencja oraz zapach takiej słoninki to poezja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.