Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Peklowanie 10 dniowe - moje parametry proszę o opinie


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
24 odpowiedzi w tym temacie

#21 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11029 postów

Napisano 22 lip 2019 - 20:23

Moim zdaniem o ile wszystkie parametry peklowania są zachowane wpływ może mieć na to zjawisko ,że jedno naczynie jest przykryte a drugie nie.Do tego drugiego dopływa więcej tlenu i dlatego ten powierzchniowy  szarawy kolor peklowanego mięsa co jest normalnym zjawiskiem w czasie peklowania.Kolory po ociekaniu i obsuszaniu się wyrównają



#22 robinhoo

robinhoo

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 12 postów
  • MiejscowośćKraków

Napisano 22 lip 2019 - 20:35

 

Zaobserwowałem że te dwa boczki w garnku nierdzewnym mają szarawy kolor, pozostałe dwa boczki które są w większym wiadrze mają czerwonawy ładny kolor.

 

Szarawy kolor miejscami czy na całości? Natnij kawałek i zobacz w środku pewnie będzie czerwony kolor. Jeżeli zalewa ta sama i temperatura ta sama a różnica jedynie w pojemniku to może jakaś reakcja zachodzi.  

 

Nakroiłem kawałek mięso i w środku jest czerwoniutkie, zatem wydaje mi się że może to być wina garnka.

 

 

PS. Dziękuję wszystkim za pomoc i szybkie odpowiedzi. Działam pierwszy raz i wszystko robię trochę po omacku.

 

W następnej koleności pewnie padną pytania o wędzenie gdyż po przeczytaniu forum mam wątpliwości co do czasu wędzenie jedni piszą 4 godziny z suszeniem wstepnym w wędzarni idni piszą 7-8.  ;)  SAm już nie wiem...



#23 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11029 postów

Napisano 22 lip 2019 - 20:53

Nie jestem przekonany o teorii z garnkiem.Jest to typowe zjawisko utleniania powierzchniowego i nie ma to nic wspólnego z rodzajem pojemnika.
Co do wędzenia to nie wędzi się na czas tylko do uzyskania odpowiadającego nam koloru.W jednej wędzarni będzie to 4 h w innej 8 h .

Użytkownik arkadiusz edytował ten post 22 lip 2019 - 20:55


#24 wojs40

wojs40

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 570 postów
  • MiejscowośćOpolskie

Napisano 24 lip 2019 - 06:51

......... Mięso zamknięte w lodówce ok 6stopni celsjusza obracam co dzień, pachnie dobrze, może trochę woda się zaczerwieniła ale aromat jest w porzadku.

 

Proszę o uwagi opinie. 

 

Niepotrzebnie. Poprzez codzienne "zaglądanie" możesz tylko zakazić nastaw.


Użytkownik wojs40 edytował ten post 24 lip 2019 - 06:51


Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#25 robinhoo

robinhoo

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 12 postów
  • MiejscowośćKraków

Napisano 24 lip 2019 - 10:28

 


Użytkownik robinhoo edytował ten post 24 lip 2019 - 10:29





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych