Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Tego jeszcze nie było. Tort mięsny, dwupoziomowy Kolegi Kurok syn Jarka


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3 odpowiedzi w tym temacie

#1 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 29820 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 22 lip 2019 - 13:04

Tort kiełbasiany wg Kurok’a syna Jarka​

 

 

Załączony plik  tort.jpg   65,92 KB   4 Ilość pobrań

 

 

Tort składa się z dwóch warstw:
- dolnej,
- górnej.

 

I. Warstwę dolną wykonujemy w następujący sposób.
- przygotowujemy farsz jak na kiełbasę toruńską wg przepisu ze zbioru przepisów nr 16 (https://wedlinydomow...872-2rok-1959-słynna-szesnastka-pw-nr-16/ ),
- przygotowany farsz wkładamy do okrągłej formy do pieczenia,
- pieczemy w piekarniku przez 15 min. w temperaturze 150 st.C.
- następnie temperaturę obniżamy do 120 st.C. i w takiej pieczemy do czasu, aż nasza pieczeń osiągnie 73 st.C. wewnątrz masy.

 

II. Warstwę górną przygotowujemy następująco:
- sporządzamy farsz na kiełbasę śląską wg przepisu zamieszczonego w zbiorze przepisów nr 16 ( https://wedlinydomow...astka-pw-nr-16/),
- przygotowany farsz wkładamy do mniejszej formy do pieczenia,
- pieczemy tak samo, jak farsz na warstwę dolną.

 

III. Po upieczeniu i wystudzeniu obu warstw, przystępujemy do dekorowania:
- brzegi obu warstw naszego tortu pokrywamy lekko majonezem tak, by można było ładnie udekorować je papryką,
- górne powierzchnie zaś smarujemy równo majonezem,
- teraz na dolną warstwę nakładamy warstwę górną, którą dodatkowo dekorujemy papryką w dowolnie wybrany wzór,
- powierzchnię górnej warstwy można także posmarować sosem kanapkowym,
- dekorujemy wg własnego uznania – ja dodałem dla ozdoby kolorowy pieprz.

 

Teraz tort gotowy jest do podania na imprezowy stół.

 

Życzę smacznego
Kurok syn Jarka

 

PS.
Oczywiście dopuszczalne są wszelkiego rodzaju modyfikacje, zależnie od gustu i smaku. :D


Użytkownik Maxell edytował ten post 23 lip 2019 - 12:15


#2 ziezielony

ziezielony

    Weteran

  • **VIP**
  • 2419 postów

Napisano 22 lip 2019 - 13:19

:) Obiecujący trend się kroi... :thumbsup: :clap: :laugh: :laugh: :laugh:

Pewne kanony zostaną zdruzgotane...deser na przystawkę... :thumbsup: :D 

Fajny pomysł.. :clap: Kurok...



#3 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 29820 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 23 lip 2019 - 12:52

Jarek, dawaj następne przepisy.



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#4 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5918 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 23 lip 2019 - 15:03

No fajne to ..ja jestem fanka tortow kanapkowych ale takiego nie robilam , jak przechowywac to co zostanie? bo u nas sa raczej kameralne imprezy wie trzeba jakis maly zrobic ..albo dawac na wynos  :)






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych