robinhoo Opublikowano 24 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 24 Lipca 2019 (edytowane) Dzień dobry, 8 z 10 dni planowego peklowania i wydaje mi się jakby zalewa stawała się mętna. Do zalewy dałem pół główki czosnku i wydaje się że mógł się rozpuścić ale zaświeciła mi się żarówka w tym względzie. Dołączam zdjęcie zalewy w kieliszku. Dodam że mięso pachnie cały czas tak samo dobrze. Na zdjęciu widać też pływające przyprawy. Czy mam się martwić? Prosze o opinie Paweł Edytowane 24 Lipca 2019 przez robinhoo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mlex Opublikowano 24 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 24 Lipca 2019 Jak mięso i zalewa ładnie pachną, a ropa dodatkowo nie lepi i nie pieni się, to nie masz się czego obawiać. Wysłane przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs40 Opublikowano 24 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 24 Lipca 2019 Generalnie do solanki nigdy nie dodaję żadnych dodatków. Tylko woda + peklosól, nastrzyk i do lodówki. Często to powtarzam, przez okres peklowania nie mieszamy w środku, to nic nie pomoże, a wręcz przeciwnie, może zaszkodzić. Cytuj Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 24 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 24 Lipca 2019 (edytowane) Moja ostatnia solanka była bezbarwna i martwiłem się,że proces peklowania jest nieudany.Ale szynka była różowa tylko wyszła za sucha ,ale po tygodniu leżenia w lodówce szynka nabrała wędzonego smaku i zapachu. Do solanki dodaję zawsze gałązkę zielonego umytego rozmarynu. Edytowane 24 Lipca 2019 przez nestor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robinhoo Opublikowano 24 Lipca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 24 Lipca 2019 Generalnie do solanki nigdy nie dodaję żadnych dodatków. Tylko woda + peklosól, nastrzyk i do lodówki. Często to powtarzam, przez okres peklowania nie mieszamy w środku, to nic nie pomoże, a wręcz przeciwnie, może zaszkodzić. To ja już nie wiem, czytałem w wielu miejscach o przewracaniu mięsa celem równomiernego zapeklowania... Podobne opinie dotyczące przyprawiania różnymi przypraawami, ziołami, czosnkiem świeżym, gotowaniem zalewy czy też przygotowywaniu jej na zimno. Wydaje mi się że zalewa bez przypraw nie będzie aromatyczna ale mogę się mylić.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mlex Opublikowano 24 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 24 Lipca 2019 Są tacy co pekluja bez przypraw i polecają. Kiedyś muszę wypróbować. Mięso ma podobno fajny inny smaczek. Wysłane przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romii Opublikowano 24 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 24 Lipca 2019 Jeśli do solanki nie doda się przypraw to w którym momencie procesu? Listek laurowy pod siatkę? Czy zupełnie bez przypraw?Ja do solanki przygotowuję wywar z przypraw: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek - główki przekrojone na pół, suszony lubczyk - w około 1 l wody- wszytko doprowadzam do wrzenia, później przez 20 minut delikatnie gotuję, studzę i wlewam do solanki.Z peklowaniem jeszcze nie miałem problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 24 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 24 Lipca 2019 Czy mam się martwić? Prosze o opinie Jak nie jest glutowata i pachnie ładnie i są zachowane warunki chłodnicze to nie ma się czym martwić ,ale o ile planujesz jeszcze dłuższe peklowanie to możesz ją wymienić na taką o tym samym stężeniu to może będziesz spał spokojniej. .Czosnek może powodować kiśniecie solanki a to czuć. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mlex Opublikowano 24 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 24 Lipca 2019 Swoją drogą ciekawe co to mięsko tam oddało do tej zalewy jeszcze (czyt. co tam zaklad miesny dodał do tego mieska od siebie) może lepiej nie wiedzieć. Wysłane przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 24 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 24 Lipca 2019 Ja mam takie zdanie , nie masz doswiadczenia jestes dopiero na poczatku swojego hobby , rob bez przypraw, trzymaj temperatury, jak najmniej wkladamy rece do zalewy, bedzie dobrze .Smak miesa jest sam w sobie bardzo dobry przprawic sobie mozna na kanapce . Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robinhoo Opublikowano 24 Lipca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 24 Lipca 2019 Swoją drogą ciekawe co to mięsko tam oddało do tej zalewy jeszcze (czyt. co tam zaklad miesny dodał do tego mieska od siebie) może lepiej nie wiedzieć. Wysłane przy użyciu TapatalkaMięso kupione w zaprzyjaźnionej masarni, aczkolwiek gwarancji nie mam. Myślę że i tak powinno być lepsze niż to sklepowe po 35zł/kg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 24 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 24 Lipca 2019 Co z tego że mięso z zaprzyjaźnionego zakładu A półtusze mogą być z połowy Europy. Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.