Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Kolor zalewy dzień 8/10 ( czerwony) czy mętny?


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
11 odpowiedzi w tym temacie

#1 robinhoo

robinhoo

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 12 postów
  • MiejscowośćKraków

Napisano 24 lip 2019 - 06:49

Dzień dobry,

 

8 z 10 dni planowego peklowania i wydaje mi się jakby zalewa stawała się mętna. Do zalewy dałem pół główki czosnku i wydaje się że mógł się rozpuścić ale zaświeciła mi się żarówka w tym względzie. Dołączam zdjęcie zalewy w kieliszku. Dodam że mięso pachnie cały czas tak samo dobrze.

 

Na zdjęciu widać też pływające przyprawy. 

 

Czy mam się martwić? Prosze o opinie

 

Paweł

Załączone pliki


Użytkownik robinhoo edytował ten post 24 lip 2019 - 06:50


#2 Mlex

Mlex

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 110 postów
  • MiejscowośćPoznań

Napisano 24 lip 2019 - 06:56

Jak mięso i zalewa ładnie pachną, a ropa dodatkowo nie lepi i nie pieni się, to nie masz się czego obawiać.

Wysłane przy użyciu Tapatalka

#3 wojs40

wojs40

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 606 postów
  • MiejscowośćOpolskie

Napisano 24 lip 2019 - 07:02

Generalnie do solanki nigdy nie dodaję żadnych dodatków. Tylko woda + peklosól, nastrzyk i do lodówki. Często to powtarzam, przez okres peklowania nie mieszamy w środku, to nic nie pomoże, a wręcz przeciwnie, może zaszkodzić.



#4 nestor

nestor

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1009 postów
  • MiejscowośćSzczawno Zdrój

Napisano 24 lip 2019 - 10:02

Moja ostatnia solanka była bezbarwna i martwiłem się,że proces peklowania jest nieudany.Ale szynka była różowa tylko wyszła za sucha ,ale po tygodniu leżenia w lodówce szynka nabrała wędzonego smaku i zapachu. Do solanki dodaję zawsze gałązkę zielonego umytego rozmarynu.


Użytkownik nestor edytował ten post 24 lip 2019 - 10:08


#5 robinhoo

robinhoo

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 12 postów
  • MiejscowośćKraków

Napisano 24 lip 2019 - 10:29

Generalnie do solanki nigdy nie dodaję żadnych dodatków. Tylko woda + peklosól, nastrzyk i do lodówki. Często to powtarzam, przez okres peklowania nie mieszamy w środku, to nic nie pomoże, a wręcz przeciwnie, może zaszkodzić.

 

 To ja już nie wiem, czytałem w wielu miejscach o przewracaniu mięsa celem równomiernego zapeklowania...

 

 

Podobne opinie dotyczące przyprawiania różnymi przypraawami, ziołami, czosnkiem świeżym, gotowaniem zalewy czy też przygotowywaniu jej na zimno.

 

Wydaje mi się że zalewa bez przypraw nie będzie aromatyczna ale mogę się mylić..



#6 Mlex

Mlex

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 110 postów
  • MiejscowośćPoznań

Napisano 24 lip 2019 - 10:38

Są tacy co pekluja bez przypraw i polecają. Kiedyś muszę wypróbować. Mięso ma podobno fajny inny smaczek.

Wysłane przy użyciu Tapatalka

#7 Romii

Romii

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 363 postów
  • MiejscowośćBydgoszcz

Napisano 24 lip 2019 - 10:44

Jeśli do solanki nie doda się przypraw to w którym momencie procesu? Listek laurowy pod siatkę? Czy zupełnie bez przypraw?

Ja do solanki przygotowuję wywar z przypraw: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek - główki przekrojone na pół, suszony lubczyk - w około 1 l wody

- wszytko doprowadzam do wrzenia, później przez 20 minut delikatnie gotuję, studzę i wlewam do solanki.

Z peklowaniem jeszcze nie miałem problemów.



#8 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 12047 postów

Napisano 24 lip 2019 - 10:58

Czy mam się martwić? Prosze o opinie

 

Jak nie jest glutowata i pachnie ładnie  i są zachowane warunki chłodnicze to nie ma się czym martwić ,ale o ile planujesz jeszcze dłuższe peklowanie to  możesz ją wymienić na taką  o tym samym stężeniu to może będziesz spał spokojniej.  :D .

Czosnek może powodować kiśniecie solanki a to czuć.



#9 Mlex

Mlex

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 110 postów
  • MiejscowośćPoznań

Napisano 24 lip 2019 - 11:14

Swoją drogą ciekawe co to mięsko tam oddało do tej zalewy jeszcze (czyt. co tam zaklad miesny dodał do tego mieska od siebie) może lepiej nie wiedzieć.

Wysłane przy użyciu Tapatalka

#10 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6065 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 24 lip 2019 - 11:24

Ja mam takie zdanie , nie masz doswiadczenia jestes dopiero na poczatku swojego hobby , rob bez przypraw, trzymaj temperatury, jak najmniej wkladamy rece do zalewy, bedzie dobrze .Smak miesa jest sam w sobie bardzo dobry przprawic sobie mozna na kanapce .



#11 robinhoo

robinhoo

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 12 postów
  • MiejscowośćKraków

Napisano 24 lip 2019 - 11:48

Swoją drogą ciekawe co to mięsko tam oddało do tej zalewy jeszcze (czyt. co tam zaklad miesny dodał do tego mieska od siebie) może lepiej nie wiedzieć.

Wysłane przy użyciu Tapatalka

Mięso kupione w zaprzyjaźnionej masarni, aczkolwiek gwarancji nie mam. 

 

Myślę że i tak powinno być lepsze niż to sklepowe po 35zł/kg :) 



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#12 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 13325 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 24 lip 2019 - 13:37

Co z tego że mięso z zaprzyjaźnionego zakładu A półtusze mogą być z połowy Europy.




Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych