quadro555 Opublikowano 22 Września 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 22 Września 2019 Kiełbasa z poprzedniej niedzieli. Wyjątkowo tłusta w porównaniu do poprzednich wyrobów ale tak wyszło. Zrobione z powierzonego przez kolegę mięsa więc i efekt taki. Mi i koledze smakowało ale moja lepsza połowa nawet na taką ilość tłuszczu nawet nie spojrzy. Wystarczy że na mnie patrzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 7 Października 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 7 Października 2019 Przy sobocie po robocie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 7 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 7 Października 2019 Eleganckie Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 7 Października 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 7 Października 2019 Mam nadzieję Arkadiuszu, że nie chodzi o bohaterkę drugiego planu.???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 8 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 8 Października 2019 Ładne. A bohaterka drugiego planu żeby być bohaterką musiała by być swojska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 16 Października 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 16 Października 2019 Było na tłusto w kiełbasie to teraz chudzina i to z drobiu.2,4 kg piersi kurzych3.4 kg wyfiletowanych udek kurzych1 kg skórek i tłuszczu z kurczaków0,4 kg mizdry i warkocza od schabu (miało być drobiowo ale dodałem co by się nie marnowało w zamrażarce)Piersi pokroiłem w kostkę 2/3 cm pozostałe mięsa w większe kawałki i osobno peklowałem 24 godziny.(19gr/kg peklosoli)Rozdrabnianie piersi już miały kształt a mięso z udek mielone na fi 16mm, skórki i mizdra na fi 2mm.Teraz przyprawy :cukier 1gr/kg (dla złamania słoności, zazwyczaj daję 18gr peklosoli na kg kiełbasy )pieprz kolorowy grubo zmielony 2gr/kgczosnek granulowany 2gr/kgkolendra mielona 0,5gr/kgprzyprawa curry 2gr/kgwoda 300mlPrzyprawy i wodę dodałem do najdrobniej zmielonego mięsa, następnie dodałem zmielone udka i piersi. Po dokładnym wymieszaniu napełniłem w osłonki białkowe fi40 i tak trafiły do lodówki. (Niestety sobota wieczór i zmęczenie).Rano po wyjęciu z lodówki batony hyc na kijek i osuszanie w temperaturze pokojowej 2 godziny. Osuszanie wspomagane wentylatorem.Ogrzewanie w wędzarni bez dymu temp. 4o stopni 4o minut. Następnie wędzenie 45-50 stopni 3godziny. Dopiekanie w 90 stopniach do temperatury 72 stopni w środku batonu.Kiełbasa typowo "damska", chudziutka. Jedyny feler to niestety kolor kurkumy z przypraw dał żółtawy kolorek. Następnym razęm dodam trochę czerwonej papryki to z żółtego się zrobi przyjemniejszy dla oka kolorek . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 27 Października 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 27 Października 2019 Próbka wczorajszego wędzenia. Polędwica peklowana na mokro, polędwica peklowana z przyprawami w wacum, filet z indyka oraz kiełbasa po raz pierwszy parzona a nie podpiekana. Kiełbasa na szybko karkówka i łopatka pół na pół. Karkówka bez klasyfikacji zmielona na 1o łopatka pierwsza klasa na 16 a pozostałe blóny i tluszcz na 4 mm. Przyprawy pieprz czarny mielony 2,5 g/kg, majeranek 1g/kg, czosnek świeży przeciśnięty przez praskę 6gr/kg, woda 100 ml/kg. Standardowe peklowanie 18gr/kg peklosoli.[Dodano: 27 paź 2019 - 13:51]Drugie zdjęcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 27 Października 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 27 Października 2019 Przekrój kiełbasy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 27 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 27 Października 2019 Bardzo przyjemne, brawo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 27 Października 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 27 Października 2019 Dziękuje za dobre słowa. Od prawie sąsiada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 26 Stycznia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 26 Stycznia 2020 Na nowy sezon wędzarniczy, metka wg kostka oraz moja czosnkowa i banalnie prosta kostka. dużo tego nie było i się rozeszło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 27 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 27 Stycznia 2020 Wyjątkowo tłusta To Ty chyba tłustej kiełbaski nie widziałeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 27 Stycznia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 27 Stycznia 2020 To Ty chyba tłustej kiełbaski nie widziałeś W moim wykonaniu nie. Osobiście mi tłuszcz nie przeszkadza, niestety kobiety mają inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 27 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 27 Stycznia 2020 Ale nie wszystkie Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 27 Stycznia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 27 Stycznia 2020 Moje tak mają niestety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 4 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 4 Lutego 2020 Widzę że nie zatrzymujesz się sąsiedzie. Tak trzymać, pozdrówka. Strasznie lubię tą banalną wg Kostka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 4 Lutego 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 4 Lutego 2020 Na szczęście robi się coraz cieplej i wreszcie będę mógł wybudować wędzarnię z prawdziwego zdarzenia. Moja beczka trochę mnie ogranicza. Więcej miejsca w wędzarni na działce pozwoli zwiększyć asortyment. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smoked_Panchetta Opublikowano 14 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 14 Lutego 2020 Witam, tak patrzę na te Wasze wyroby i czytam forum. Toż to jakieś niebo, do którego trafiłem przez przypadek Cytuj Pozdrawiam serdecznie,Smoked_Panchetta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 14 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 14 Lutego 2020 Witam, Jak byś zgadł - masz ty Siostry i Braci (SiBy)- Którzy pomagają naprawdę w różnych sytuacjach Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 14 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 14 Lutego 2020 tak patrzę na te Wasze wyroby i czytam forum. Toż to jakieś niebo Trafne spostrzeżenie.Moment temu to samo pomyślałam wcinając kanapkę z dwuletnią karkówką dojrzewającą wykonaną przez StefanaS.Przeżyłam autentyczne, kulinarne uniesienie . Swój chlebek na zakwasie, surowe masło, wędlina Stefana i pieczona papryka po kaukasku.Przy okazji dziękuję Stefanowi za umożliwienie degustacji takiego specjału.To wszystko dzięki temu forum !!! Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 16 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 16 Lutego 2020 (edytowane) tak patrzę na te Wasze wyroby i czytam forum. Toż to jakieś nieboTrafne spostrzeżenie.Moment temu to samo pomyślałam wcinając kanapkę z dwuletnią karkówką dojrzewającą wykonaną przez StefanaS.Przeżyłam autentyczne, kulinarne uniesienie . Swój chlebek na zakwasie, surowe masło, wędlina Stefana i pieczona papryka po kaukasku.Przy okazji dziękuję Stefanowi za umożliwienie degustacji takiego specjału.To wszystko dzięki temu forum !!! Przepraszam quadro555 że nie w temacie. Przepis na paprykę zapisany, czekam na sezon. Dzięki EAnna. To właśnie taka magia tego forum, czytasz wątek i przy okazji znajdujesz kolejne przepisy. Edytowane 16 Lutego 2020 przez Woytas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 23 Lutego 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 23 Lutego 2020 Tak przy sobocie po robocie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Beesmaster Opublikowano 27 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 27 Lutego 2020 Poezja, dobrze że już po śniadaniu jestem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 14 Maja 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 14 Maja 2020 Moje pierwsze małpki. Przegląd zamrażarki . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mamona Opublikowano 15 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 15 Maja 2020 A co te malpki zawieraja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.