Skocz do zawartości

Moje pierwsze wędzonki


quadro555

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 304
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

możesz dać przepis

 

Przepis taki z "czapy" wzięty:

peklosól 18gr/kg

cukier 1gr/kg

czosnek niedźwiedzi suszony 2gr/kg

cząber suszony 1gr/kg

pieprz czarny mielony 1gr/kg

gorczyca biała 2gr/kg

kolendra 0.5gr/kg

Mięso 

klasa1 pierś z indyka 2,2 kg

klasa 2 z obróbki szynek dość tłusta 1,3 kg

klasa 3 wołowina ścięgnista (wyglądało to jak obrzynki z giczy wołowejj)0.5 kg

Rozdrabnianie maszynka nr 8

Kl 1 szarpak

Rozdrabnianie maszynka 5 elektryczna

Kl 2 fi 6

Kl 3 fi 2.7

Reszta tradycyjnie, osadzanie w temp. pokojowej około dwóch godzin, potem do wędzarni temp. 40 około pół godziny osuszania i wędzenie w temperaturze 50-55 około 4 godziny. Podpiekanie w piekarniku temp. 90 do uzyskania w środku wyrobu 72 stopni. Do piekarnika pod ruszt włożona blaszka do ciasta z wodą aby szybciej dopiec kiełbaski.

Osłonki białkowe fi 45.

Się rozpisałem :D

Kiełbasa wymyślona dla żony która nie lubi widocznego tłuszczu w wędlinach.

Edytowane przez quadro555
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

ad.1 po otwarciu drzwi po chwili widać wędzonki  :D

ad.2 praktycznie na maksa, pompka aqua nova, pompka od zestawu po 4 miesiącach padła, nie reklamowałem

ad.3 700x700x 1100mm. wlot powietrza to fi 50 wyborowane na wtyczkę od grzałki, identyczną dziurę zakrywa dymbox. Dodatkowym wlotem są zapewne trochę niedopasowane drzwi .Wylot to uchylny daszek, podkładam kawałek patyka i dym ucieka. :D

Zrębki to awpol olcha kl 10 duże szybciej się spalają ale rzadziej się zawieszają w dymboxie. Jak popatrzysz na zdjęcie z postu 79 to zobaczysz że moja wędzarnia nie jest strasznie szczelna i to moim zdaniem wystarczy aby regulować przepływ dymu.

Pierwsze wędzenia robiłem w kartonie a później w metalowej beczce. Wędzarnia którą widać na zdjęciu powstała wiosną i też się sprawdza.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

post-95709-0-15397800-1603661515_thumb.jpgpost-95709-0-02254600-1603661550_thumb.jpg

Dzisiejsze wędzenie. Polędwica, łosoś i drobiowa kiełbasa. Jak by kogoś interesował skład to podam . 

klasa 1 - pierś z kurczaka 2,7 kg

klasa 3 - mięso z uda kurczaka 0,9 kg

peklowanie 18gr/kg,

rozdrabnianie:

piersi krojone w kostkę jak leci, uda na sicie 4

przyprawy:

pieprz ziołowy 2gr/kg

czosnek niedźwiedzi 1gr/kg

kolendra 0,5gr/kg

marynowany pieprz zielony 5gr/kg

osłonki białkowe fi55

wędzenie w temperaturze 50*C około 4 godziny

pieczenie w piekarniku temp 90*C do temperatury 72*C w środku batonu. Pod rusztem podłożona blaszka z wodą.

Edytowane przez quadro555
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Udka z kurczaka tak ładnie skleją?

Skleją ,ale lepiej sklei udziec z indyka

Następnym razem piersi przepuszczę na sicie fi 20 nie będzie taka mozaika w przekroju.

Jak chcesz mieć jednokolorowy przekrój to trzeba wszystko zmielić na 2 - 3 mm .

To jest indyk, ale i kurczaka trzeba tak zrobić dla jednokolorowego przekroju.

post-41296-0-33797100-1603733407_thumb.jpg

 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Udka z kurczaka tak ładnie skleją?
 

Jak widać na załączonym obrazku  :laugh: . Mięsień pracujący jest zawsze bardziej kleisty. To tak per analogiam jak golonka ze świnki, ładnie klei.


[Dodano: 26 paź 2020 - 18:59]

@Arkadiusz

Cyba zrobię coś takiego, mam osłonki fi100, może wyjdzie coś jak mortadela ale raczej dodam tłuszczu. LP jak nie widzi tłuszczu to zje.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Super kiełbaska, spiszę sobie przepis. 
 

Miło mi będzie jak ją wykonasz i powiesz jak smakowało. Zrobiłem ją bo łatwa do zrobienia i tylko jedno sito do mycia. Miałem uda mielić na najmniejszym sicie, ale zlitowałem się nad żoną. Nie musiała klnąć czyszcząc sito 4  :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

zlitowałem się nad żoną. Nie musiała klnąć czyszcząc sito 4 

Sam myłeś?  :frantics:  

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Cyba zrobię coś takiego, mam osłonki fi100, może wyjdzie coś jak mortadela ale raczej dodam tłuszczu.

 

Żadnego dodatkowego tłuszczu i bez skór !!.To ma być wyrób dietetyczne taki co to kobitki lubią najlepiej.Tylko mięso z uda indyka peklowane 23g/kg,  zmielone na 2 - 3 mm ,15% wody i 3% mąki ziemniaczanej dodanej po wchłonięciu wody przez mięso i ponownie wymieszane, zapakowane w w osłonkę termokurczliwą i parzone w 75º C do uzyskania w środku 68º C.Z przypraw dodaję tylko pieprz biały w dawce 1,2 g/kg

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

 

 

Koniec wędzenia na działce.

Piękne kolory w jesiennej szarości.

Klimaty takiego wędzenia są dodatkowym bonusem  :)

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.