Pepuś Opublikowano 8 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #101 Opublikowano 8 Grudnia 2020 Od tego pierwszego zdjęcia to coś mi w szyi przeskoczył . Stara beczka sprawdza się Cytuj Pozdrawiam Piotr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 8 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #102 Opublikowano 8 Grudnia 2020 Nie wiem czemu się zdjęcie przekręciło????Teraz dopiekam w piekarniku kiełbaski, fotkę wrzucę za około 2 godziny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 8 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #103 Opublikowano 8 Grudnia 2020 Wołowo-wieprzowe kiełbaski z tematu https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17747-szybkie-salami-3-dniowe/Na ciepło za słone. Poleżą w vacum to się trochę smak wyrówna. Przekrój wrzucę po ostygnięciu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 17 Stycznia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #104 Opublikowano 17 Stycznia 2021 Trzeba był uzupełnić lodówkę, bo ostatni żona mi wędlinę ze sklepu kupiła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 18 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #105 Opublikowano 18 Stycznia 2021 Trzeba był uzupełnić lodówkę, Ładny zapasik, fachowa robota Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atrax Opublikowano 18 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #106 Opublikowano 18 Stycznia 2021 Pięknie się zapasik prezentuje Smacznego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 18 Stycznia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #107 Opublikowano 18 Stycznia 2021 Dziękuję za dobre słowa. Balerony, boczki i cienka kiełbasa dla mnie, szynka wspólna, a piersi kurzęce i gruba polędwicowa dla żony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 18 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #108 Opublikowano 18 Stycznia 2021 żona mi wędlinę ze sklepu kupiła Powiedz jej że jak jeszcze raz to zrobi to się z nią rozwiedziesz. A powód jaki wpiszesz w pozwie to obraza moralna i próba otrucia Piękny obraz wstawiłeś. :clap: Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 23 Stycznia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #109 Opublikowano 23 Stycznia 2021 Się podsuszyło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 24 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #110 Opublikowano 24 Stycznia 2021 Pięknie podeschła, uwielbiam taką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 24 Stycznia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #111 Opublikowano 24 Stycznia 2021 Po parzeniu była smaczna ale jak wyschła to bajka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 23 Lutego 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #112 Opublikowano 23 Lutego 2021 Zmiana kolorów. Białe na brązowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 15 Marca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #113 Opublikowano 15 Marca 2021 Sobotnie wędzenie:A to grubsza wersja kminkowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 15 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #114 Opublikowano 15 Marca 2021 Sobotnie wędzenie: Ale super się uśmiechają te Twoje wyroby . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 15 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #115 Opublikowano 15 Marca 2021 Sobotnie wędzenie: A to grubsza wersja kminkowej. Bardzo ładne wędzenie i zacna kminkowa Moja ulubiona kiełbasa od młodości. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 18 Marca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #116 Opublikowano 18 Marca 2021 Dziękuję za dobre słowa. Kiełbasy grube w osłonkach 40 i 55 nadziewa mi się dobrze, ale niestety mam już tylko fi 65 i tu jak widać na załączonym obrazku mam dużo dziurek w kiełbasie. Nie wiem gdzie jest błąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 19 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #117 Opublikowano 19 Marca 2021 Możesz podać przepis na tą kminkową Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 19 Marca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #118 Opublikowano 19 Marca 2021 Możesz podać przepis na tą kminkową 20% "trójki" mielone na sicie 2,5 mm, reszta mielona na sicie 10 mm. Mięso z obróbki szynek, trochę karkówki i łopatki .Peklowanie standardowo 48h, peklosól 18gr/kg.Przyprawy gr/kg :kminek 3gr (jedna trzecia zmielona)pieprz kolorowy gruby z moździerza 1.5grpieprz czarny mielony 1grczosnek zmielony razem z "trójką" 2grpieprz ziołowy prymat 2grcukier 1,5 grPrzyprawy z dodatkiem wody (0,5l / 10 kg farszu) wymieszałem z "trójką" i następnie wymieszałem z resztą farszu. Oczywiście mięso grubiej zmielone wcześniej też mieszałem.Osadzanie w temp. pokojowej godzina, osuszanie w wędzarni w temperaturze 40 stopni. Wędzenie trwało 3,5 godziny, temperatura 50 stopni, zrębki olchowe.Z racji braku czasu w sobotę parzenie było w niedzielę. Do tego czasu kiełbasa wisiała w temp. pokojowej na kijach.Parzenie a raczej podpiekanie wykonałem w piekarniku. Do blaszki wlałem wody i ułożyłem w niej batony. Temperatura piekarnika 90*C temperatura zadana w kiełbasie 68*C.Resztę kiełbasy w jelitach wieprzowych podpiekłem w piekarniku na ruszcie i dałem do suszenia.[Dodano: 19 mar 2021 - 11:05]Jeszcze nie próbowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 19 Marca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #119 Opublikowano 19 Marca 2021 No to spróbowałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 20 Marca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #120 Opublikowano 20 Marca 2021 Coś do tej kiełbasy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 19 Kwietnia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #121 Opublikowano 19 Kwietnia 2021 Coś na kanapki i do łapki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 20 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #122 Opublikowano 20 Kwietnia 2021 Piękny kolor, w środku majeranek czy czosnek niedźwiedzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 20 Kwietnia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #123 Opublikowano 20 Kwietnia 2021 Niedżwiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 20 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #124 Opublikowano 20 Kwietnia 2021 Też lubię taki intensywny kolorek, piękny i wyrazisty wyrób, ślinka sama po brodzie cieknie !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 22 Kwietnia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #125 Opublikowano 22 Kwietnia 2021 (edytowane) wyrazisty wyrób Kiełbasa cienka podpiekana. Intensywny smak od dużej ilości przypraw.Skład surowcowy:Klasa 1 - 26% szynka i karkówka (nie wiem czy z karkówki można wyciąć jedynkę, ja w każdym bądź razie wyciąłem takie duże kawałki "czystego mięsa" . Jak dla mnie to wyglądało jak miejsce gdzie karkówka łączy się ze schabem )Klasa 2 - 54% karkówka i boczek b/s, b/k, mięso z obróbki szynki. Zarówno boczek i karkówka bardzo chude niestety co zresztą widać na przekroju kiełbasy.Klasa 3 - 20% wołowina która klasa nie wiem, była dość mocno poprzerastana błonami i sprzedawana w sklepie jako gulaszowe. Ponieważ nie wiem jak klasyfikować poprawnie wołowinę per analogiam założyłem, że mięso wyglądające jak okrawki z giczy wołowej potraktuję jak mięso z golonki wieprzowej.Peklowanie 18 gr/kg 48 godzinRozdrabnianie:Klasa 1 siatka 13Klasa 2 siatka 8Klasa 3 siatka 4Maszynka nr 8Przyprawy:Pieprz czarny 3 gr/kgCzosnek niedźwiedzi 2 gr/kgCzosnek granulowany 2 gr/kgGałka muszkatołowa 1 gr/kgJałowiec 1,5 gr/kgZiele angielskie 1 gr/kgPieprz ziołowy 2 gr/kgDodałem trochę wody, około 150 ml, aby łatwiej było wymieszać przyprawy.Przyprawy z wodą wymieszałem z "trójką" a następnie dodałem do wymieszanej "jedynki" i "dwójki" .Z racji braku czasu wyrobiony i przyprawiony farsz pozostawiłem na noc w lodówce i dopiero następnego dnia rano nadziałem w jelita.Osadzanie w temperaturze pokojowej 2 godziny.Osuszanie w wędzarni w temperaturze 40*C około 40 minut.Wędzenie w dymie olchowo-śliwkowym 3,5 godziny, temperatura 50-55*CPodpiekanie w temperaturze 85-90*C do osiągnięcia 68*C w środku wyrobu. 48 godzin w temperaturze pokojowej i do lodówki. Edytowane 22 Kwietnia 2021 przez quadro555 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.