beatag Opublikowano 22 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #151 Opublikowano 22 Lutego 2020 (edytowane) Ja zrobiłam przed chwilą zaczyn[z zakwasu] Z rozpędu dałam 2 łyżki tego zakwasu... Edytowane 22 Lutego 2020 przez beatag Cytuj beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 22 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #152 Opublikowano 22 Lutego 2020 Ja zrobiłam przed chwilą zaczyn[z zakwasu] Z rozpędu dałam 2 łyżki tego zakwasu... Obserwuj go jutro, może szybciej urosnąć.Gdy zacznie opadać to musisz robić szybko ciasto właściwe.[Dodano: 22 lut 2020 - 21:54]Mój zaczyn fermentuje od 15 minut Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 22 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #153 Opublikowano 22 Lutego 2020 To może wstawić go do lodówki? Cytuj beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 22 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #154 Opublikowano 22 Lutego 2020 To może wstawić go do lodówki?Trudno mi jest Ci doradzić.Ja bym obserwowała go, jeśli nie masz bardzo ciepło w domu może być ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 22 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #155 Opublikowano 22 Lutego 2020 Mąka zdobyta ciasto zarobione Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 22 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #156 Opublikowano 22 Lutego 2020 Mąka zdobyta ciasto zarobione Anuś, nigdy do chleba nie używałam mąki tortowej.Jeśli masz mąkę (dobra bedzie pszenna ) o wyższym typie to warto je pomieszać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 22 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #157 Opublikowano 22 Lutego 2020 Ja jutro jeszcze będe piekła takie chrupki https://smakowitychleb.pl/norweski-chlebek-knekkebrod/ Cytuj beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 23 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #158 Opublikowano 23 Lutego 2020 Melduję wykonanie zadania wersja drożdżowa przekrój jak ostygnie Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 23 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #159 Opublikowano 23 Lutego 2020 Piękniusi Mój jeszcze rośnie . Zbrudziłam 2 miski -tą w której zaczynałam i miskę od miksera ] Pierwszy raz mieszałam to ciasto w mikserze ,ale chyba więcej babrania i mycia :facepalm:Mój wyrasta w durszlaku na papierze ,zeby go później nie przewracać do góry nogami . Cytuj beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 23 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #160 Opublikowano 23 Lutego 2020 Melduję wykonanie zadania Super.Piekłaś w garnku czy na blasze/kamieniu?Mój jeszcze rośnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 23 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #161 Opublikowano 23 Lutego 2020 Melduję wykonanie zadaniaSuper.Piekłaś w garnku czy na blasze/kamieniu?Mój jeszcze rośnieW naczyniu rozgrzanym Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka[Dodano: 23 lut 2020 - 12:38]Piękniusi Mój jeszcze rośnie . Zbrudziłam 2 miski -tą w której zaczynałam i miskę od miksera ] Pierwszy raz mieszałam to ciasto w mikserze ,ale chyba więcej babrania i mycia :facepalm:Mój wyrasta w durszlaku na papierze ,zeby go później nie przewracać do góry nogami .Ja nakladam papier na koszyk i odwracam delikatnie, nic wtedy nie klapnie Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 23 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #162 Opublikowano 23 Lutego 2020 Melduję wykonanie zadaniaSuper.Piekłaś w garnku czy na blasze/kamieniu?Mój jeszcze rośnieW naczyniu rozgrzanym Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 23 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #163 Opublikowano 23 Lutego 2020 Przykro mi , ale nie dotrzymałam słowa i nie biorę we wspólnej zabawie. Po prostu okazało się że mam drożdże ale po terminie Pozostałym uczestnikom życzę miłej zabawy Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 23 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #164 Opublikowano 23 Lutego 2020 CHmm... Ja jak zwykle robie coś bez pomyślenia . Właśnie nastawiłam chlebki chrupkie ,które się będą piekły 30 min ,a ciasto już rośnie 2 godz . Powinnam już w tej chwili rozgrzewać swój garcek ,ale tak na szybko myśle ,ze wstawię tam kamień do pizzy i upiekę ten chlebek na kamieniu w tym pergaminie... Cytuj beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 23 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #165 Opublikowano 23 Lutego 2020 Rozkrojony jeszcze ciepły pół już zjedli Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 23 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #166 Opublikowano 23 Lutego 2020 A ja swój upiekłam już . Ciasto w lodówce było prawie 12 h, czyli ciut więcej jak w przepisie. W temperaturze pokojowej wyrastało ponad dwie godziny. Robione na drożdżach . Piekłam w garnku . Nie do końca jestem zadowolona. Będą kolejne próby. Przyznaję się, że zapomniałam rozgrzać garnek. Chleb w przekroju jeszcze ciepły . Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 23 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #167 Opublikowano 23 Lutego 2020 Przykro mi , ale nie dotrzymałam słowa i nie biorę we wspólnej zabawie. Po prostu okazało się że mam drożdże ale po terminie Pozostałym uczestnikom życzę miłej zabawy Halinka, ja byłam na 100% pewna, że użyjesz swojego zaczynu. Drożdze zawsze trzymam zamrożone[Dodano: 23 lut 2020 - 13:43]Anuś, dlaczego jesteś nie zadowolona?Chlebuś wygląda dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 23 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #168 Opublikowano 23 Lutego 2020 A ja swój upiekłam już . Ciasto w lodówce było prawie 12 h, czyli ciut więcej jak w przepisie. W temperaturze pokojowej wyrastało ponad dwie godziny. Robione na drożdżach . Piekłam w garnku . Nie do końca jestem zadowolona. Będą kolejne próby. Przyznaję się, że zapomniałam rozgrzać garnek. Chleb w przekroju jeszcze ciepły .P1060283.JPG P1060285.JPGP1060287.JPG P1060288.JPGP1060289.JPG P1060290.JPGDlaczego nie jesteś zadowolona? Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka[Dodano: 23 lut 2020 - 13:45]Przykro mi , ale nie dotrzymałam słowa i nie biorę we wspólnej zabawie. Po prostu okazało się że mam drożdże ale po terminie Pozostałym uczestnikom życzę miłej zabawy Nie szkodzi, będzie jeszcze okazja :) Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 23 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #169 Opublikowano 23 Lutego 2020 Alinko -poratuj chlebek chrupki już wyjęłam kamień się nagrzewał w 160 stopni Mogę Tera zwiększyułam temp. do 240 i nie wiem czy wkładać garczek i piec na tym kamieniu w tym pergaminie z funkcją pary -boję się ,ze chleb się rozłoży na naleśnik ,jak nie bedzie miał ścianek.... Cytuj beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 23 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #170 Opublikowano 23 Lutego 2020 Alinko -poratuj chlebek chrupki już wyjęłam kamień się nagrzewał w 160 stopni Mogę Tera zwiększyułam temp. do 240 i nie wiem czy wkładać garczek i piec na tym kamieniu w tym pergaminie z funkcją pary -boję się ,ze chleb się rozłoży na naleśnik ,jak nie bedzie miał ścianek....Mój pomimo, że był w garnku to nie dotykał ścianek. Garnek generalnie nie robi za formę a daje kopa do rośniecia Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 23 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #171 Opublikowano 23 Lutego 2020 Alinko -poratuj chlebek chrupki już wyjęłam kamień się nagrzewał w 160 stopni Mogę Tera zwiększyułam temp. do 240 i nie wiem czy wkładać garczek i piec na tym kamieniu w tym pergaminie z funkcją pary -boję się ,ze chleb się rozłoży na naleśnik ,jak nie bedzie miał ścianek....Jeśli twój pergamin jest duży to zszyj go u góry zszywkami i połóż na tym gorącym kamieniu.Pergamin posłuży jako ''ścianka''[Dodano: 23 lut 2020 - 14:22] A ja swój upiekłam już Anuś,ile cm ma średnica Twojego bohenka ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 23 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #172 Opublikowano 23 Lutego 2020 Papier był krótki tyle,zeby dał się złapać przy przeniesieniu do garnka -więc na szybko wybrałam garnek ...Juz się kończy piec . Cytuj beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 23 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #173 Opublikowano 23 Lutego 2020 Anuś, dlaczego jesteś nie zadowolona? Chlebuś wygląda dobrze Dlaczego nie jesteś zadowolona? Bo zawsze mogło by być lepiej Nie zrobiłam nacięć, więc muszę popracować nad sztuką nacinania . Piekąc poprzednie chleby ( gdzieś w swoim kąciku mam foty, piekłam w podłużnym foremkach i w naczyniu żaroodpornym ) zawsze 10 minut przed końcem pieczenia zraszam chleb wodą, tak było i w tym przypadku, o czym zapomniałam napisać. Anuś,ile cm ma średnica Twojego bohenka ? Alinko garnek ma średnicę 22 cm. Po upieczeniu odstawał od ścianek naczynia na 3-4 mm, co widać na wcześniejszych fotach. Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 23 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #174 Opublikowano 23 Lutego 2020 Bo zawsze mogło by być lepie Wiem coś na ten temat mój jeszcze siedzi w piekarniku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 23 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #175 Opublikowano 23 Lutego 2020 Halinka, ja byłam na 100% pewna, że użyjesz swojego zaczynu. Bo tak miało być , ale zaczyn stał dośc długo w lodówce ( powinien 10 dni) i dzisiaj nastawiłam nowy, co by mogła upiec chlebek do Zakopanego. Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.