Skocz do zawartości

Wspólne kucharzenie - zaproszenie do zabawy :)


Gość Efffa

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 248
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Mąka zdobyta :) ciasto zarobione :)

post-53395-0-71172600-1582405569_thumb.jpg post-53395-0-78750100-1582405700_thumb.jpg

post-53395-0-61865900-1582405880_thumb.jpg

 

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Piękniusi :D

Mój jeszcze rośnie . Zbrudziłam 2 miski -tą w której zaczynałam i miskę od miksera ] Pierwszy raz mieszałam to ciasto w mikserze ,ale chyba więcej babrania i mycia :facepalm:Mój wyrasta w durszlaku na papierze ,zeby go później nie przewracać do góry nogami .

beata
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Melduję wykonanie zadania

Super.

Piekłaś w garnku czy na blasze/kamieniu?

Mój jeszcze rośnie

W naczyniu rozgrzanym

 

Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka

[Dodano: 23 lut 2020 - 12:38]

Piękniusi :D

Mój jeszcze rośnie . Zbrudziłam 2 miski -tą w której zaczynałam i miskę od miksera ] Pierwszy raz mieszałam to ciasto w mikserze ,ale chyba więcej babrania i mycia :facepalm:Mój wyrasta w durszlaku na papierze ,zeby go później nie przewracać do góry nogami .

Ja nakladam papier na koszyk i odwracam delikatnie, nic wtedy nie klapnie

 

Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przykro mi , ale nie dotrzymałam słowa i nie biorę we wspólnej zabawie.  :(

Po prostu okazało się że mam drożdże ale po terminie  :facepalm:

Pozostałym uczestnikom życzę miłej zabawy :clap:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

CHmm... Ja jak zwykle robie coś bez pomyślenia . Właśnie nastawiłam chlebki chrupkie ,które się będą piekły 30 min ,a ciasto już rośnie 2 godz . Powinnam już w tej chwili rozgrzewać swój garcek ,ale tak na szybko myśle ,ze wstawię tam kamień do pizzy i upiekę ten chlebek na kamieniu w tym pergaminie... :facepalm:

beata
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A ja swój upiekłam już . Ciasto w lodówce było prawie 12 h, czyli ciut więcej jak w przepisie. W temperaturze pokojowej wyrastało ponad dwie godziny. Robione na drożdżach . Piekłam w garnku . Nie do końca jestem zadowolona. Będą kolejne próby. Przyznaję się, że zapomniałam rozgrzać garnek. Chleb w przekroju jeszcze ciepły .

post-53395-0-74414700-1582460545_thumb.jpg post-53395-0-52867200-1582460720_thumb.jpg

post-53395-0-75842900-1582460886_thumb.jpg post-53395-0-06806800-1582461039_thumb.jpg

post-53395-0-40286600-1582461261_thumb.jpg post-53395-0-14311400-1582461444_thumb.jpg

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przykro mi , ale nie dotrzymałam słowa i nie biorę we wspólnej zabawie.  :(

Po prostu okazało się że mam drożdże ale po terminie  :facepalm:

Pozostałym uczestnikom życzę miłej zabawy :clap:

Halinka, ja byłam na 100% pewna, że użyjesz swojego zaczynu. :facepalm:

Drożdze zawsze trzymam zamrożone

[Dodano: 23 lut 2020 - 13:43]

Anuś, dlaczego jesteś nie zadowolona?

Chlebuś wygląda dobrze  :clap:  :clap:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A ja swój upiekłam już . Ciasto w lodówce było prawie 12 h, czyli ciut więcej jak w przepisie. W temperaturze pokojowej wyrastało ponad dwie godziny. Robione na drożdżach . Piekłam w garnku . Nie do końca jestem zadowolona. Będą kolejne próby. Przyznaję się, że zapomniałam rozgrzać garnek. Chleb w przekroju jeszcze ciepły .

attachicon.gifP1060283.JPG attachicon.gifP1060285.JPG

attachicon.gifP1060287.JPG attachicon.gifP1060288.JPG

attachicon.gifP1060289.JPG attachicon.gifP1060290.JPG

Dlaczego nie jesteś zadowolona?

 

Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka

[Dodano: 23 lut 2020 - 13:45]

Przykro mi , ale nie dotrzymałam słowa i nie biorę we wspólnej zabawie. :(

Po prostu okazało się że mam drożdże ale po terminie :facepalm:

Pozostałym uczestnikom życzę miłej zabawy :clap:

Nie szkodzi, będzie jeszcze okazja :) :)

 

 

Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Alinko -poratuj chlebek chrupki już wyjęłam kamień się nagrzewał w 160 stopni Mogę Tera zwiększyułam temp. do 240 i nie wiem czy wkładać garczek i piec na tym kamieniu w tym pergaminie z funkcją pary -boję się ,ze chleb się rozłoży na naleśnik ,jak nie bedzie miał ścianek....

beata
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Alinko -poratuj chlebek chrupki już wyjęłam kamień się nagrzewał w 160 stopni Mogę Tera zwiększyułam temp. do 240 i nie wiem czy wkładać garczek i piec na tym kamieniu w tym pergaminie z funkcją pary -boję się ,ze chleb się rozłoży na naleśnik ,jak nie bedzie miał ścianek....

Mój pomimo, że był w garnku to nie dotykał ścianek. Garnek generalnie nie robi za formę a daje kopa do rośniecia

 

Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Alinko -poratuj chlebek chrupki już wyjęłam kamień się nagrzewał w 160 stopni Mogę Tera zwiększyułam temp. do 240 i nie wiem czy wkładać garczek i piec na tym kamieniu w tym pergaminie z funkcją pary -boję się ,ze chleb się rozłoży na naleśnik ,jak nie bedzie miał ścianek....

Jeśli twój pergamin jest duży to zszyj go u góry zszywkami i połóż na tym gorącym kamieniu.

Pergamin posłuży jako ''ścianka''

[Dodano: 23 lut 2020 - 14:22]

 

 

A ja swój upiekłam już

Anuś,ile cm ma  średnica Twojego bohenka ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Anuś, dlaczego jesteś nie zadowolona? Chlebuś wygląda dobrze :clap:

 

 

Dlaczego nie jesteś zadowolona?

 

Bo zawsze mogło by być lepiej :) Nie zrobiłam nacięć, więc muszę popracować nad sztuką nacinania . Piekąc poprzednie chleby ( gdzieś w swoim kąciku mam foty, piekłam w podłużnym foremkach i w naczyniu żaroodpornym ) zawsze 10 minut przed końcem pieczenia zraszam chleb wodą, tak było i w tym przypadku, o czym zapomniałam napisać.

 

Anuś,ile cm ma średnica Twojego bohenka ?

 

 Alinko garnek ma średnicę 22 cm. Po upieczeniu odstawał od ścianek naczynia na 3-4 mm, co widać na wcześniejszych fotach.

 

post-53395-0-64568100-1582469116_thumb.jpg

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Halinka, ja byłam na 100% pewna, że użyjesz swojego zaczynu.

 

Bo tak miało być ,  ale zaczyn stał dośc długo w lodówce ( powinien 10 dni) i dzisiaj nastawiłam nowy, co by mogła upiec chlebek do Zakopanego.

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.