Skocz do zawartości

Sałatka z cukinii i innych warzyw


jacekw21

Rekomendowane odpowiedzi

Sałatka z cukinii i innych warzyw

 

post-72431-0-06328200-1564657400_thumb.jpg

post-72431-0-92588000-1564657407_thumb.jpg

post-72431-0-26897500-1564657414_thumb.jpg

post-72431-0-17410600-1564657422_thumb.jpg

 

Wykonanie mojej kochanej żony:)


Podstawowy składnik to cukinia jej jest najwięcej. Pozostałe składniki można dodawać wedle uznania. Jeżeli ktoś szczególnie nie przepada za jakimiś warzywami może modyfikować skład według własnego uznania.


SKŁADNIKI

 

- 4 kg cukinii pokrojone w słupki 4-5 cm cukinia baz nasion i skórki

- 1 kg papryki pokrojona w paski 1 cm gr. najlepiej aby była w trzech kolorach :żółty,zielony,czerwony.(finalnie jest  miło dla oka)

- 0,5 kg cebuli pokrojone w pióra

- 0,5 kg ogórek pokrojony w talarki 0,5 cm gr.

- 0,5 kg marchwi pokrojone w cienkie talarki 

Można jeszcze sałatkę wzbogacić i dodać:

- 0,5 kg  kalafiora 

- 0,5 kg brokuł 

- 0,5 kg fasolka szparagowa


ZALEWA PIERWSZA 


- 9 szklanek wody 

- 1 szklanka soli warzonej nie jodowanej


ZALEWA DRUGA 


- 3 szklanki wody

- 3 szklanki cukru

- 2 szklanki octu


WYKONANIE 

 

Pocięte warzywa wymieszać dokładnie, zalać zalewą sporządzoną z 9 szklanek wody i szklanki soli. Zalewę powielić jeżeli to będzie konieczne tak tak aby warzywa były prawie całe zakryte. Zostawić tak wszystko na 3 godziny. Następnie przygotować drugą zalewę 3 szklanki wody, 3 szklanki cukru, 2 szklanki octu,zagotować i pozostawić do ostygnięcia. Teraz odcedzić warzywa z pierwszej zalewy i ułożyć w słoikach i zalać letnią drugą zalewą. Do każdego słoiczka na koniec dodać po łyżce oleju. Zakręcić słoiki i pasteryzować 15 min. 

Sałatka jest bardzo smaczna ja używam jej do obiadu i kanapek z wędliną. Polecam.

 

SMACZNEGO.

Edytowane przez Maxell
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ciekawy przepis ale dla mnie w drugiej zalewie za mało wody a dużo cukru[muszę go ograniczać] i octu.Można go zmodyfikować?ogólnie szukam przepisów na sałatki z małą ilością cukrów,bo te które posiadam to zalewa wychodzi słodko - kwaśna

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Można go zmodyfikować?

moim zdaniem można  

 

Obawiam się, że słaby mało kwaśny syrop nie zabezpieczy warzyw przed fermentacją.

Z kolei dłuższa pasteryzacja je rozmiękczy.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jacku, kalafior, brokuł, fasolka są wcześniej zblanszowane ? Spytaj żony :)Robię podobną, ale bez tych warzyw. Można by poeksperymentować  ;)

Edytowane przez Anuś
Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Sałatka z cukinii i innych warzyw
 

Bardzo smacznie wygląda sałatka Twojej żony. Warta wykonania  :thumbsup:

Cukinia jest chyba jedynym warzywem, która nie wchłanialna zanieczyszczeń atmosferycznych ( gdzieś kiedyś o tym czytałem).

Serdeczne pozdrowienia

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.