Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Konserwa a'la Wojskowa z szynki i boczku


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
7 odpowiedzi w tym temacie

#1 jacekw21

jacekw21

    Stały bywalec

  • **VIP**
  • 308 postów

Napisano 06 sie 2019 - 19:06

Konserwa a'la Wojskowa z szynki i boczku

 

Załączony plik  12107803_539730736189397_8105272340169208454_n.jpg   83,31 KB   10 Ilość pobrań

Załączony plik  11224074_539730726189398_4544760986690507897_o.jpg   62,24 KB   7 Ilość pobrań

 

 

Przepis
 
Coś takiego bardzo podobnego kiedyś serwowali w wojsku. Było w dużych, długich puszkach takich jak słonina, było bardzo dobre więc postanowiłem coś podobnego ulepić, przynajmniej żeby wyglądem przypominało wyrób z przed lat :). Przedtem szukałem oryginalnej receptury w internecie lecz jedno co udało mi się znaleźć to info, że do takich konserw była dawana tylko sól i mięso wysokiej jakości które nie było mielone. Przekrój pamiętam jak dziś był podobny do mojego. Lecz ja postanowiłem dodać oprócz soli peklowanej sól ziołową, pieprz biały, czosnek. 
 
Składniki
 
- szynka 1 kl.1,5 kg
- boczek 1 kg
- sól peklowa 18 g/kg
- sól ziołowa 2 g/kg
- pieprz biały 7 g do całości
- woda 100 ml
- 5 większych ząbków czosnku
 
Wykonanie
 
Szynkę i boczek kroimy w większe kawałki i zasypujemy peklosolą na 48 godz. Po 48 godz mięso traktujemy tłuczkiem aby je trochę uplastycznić. Dodajemy przyprawy i wyciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dokładnie wyrabiamy dodając wodę. Ładujemy mięso do praski z założonym dociskiem i odstawiamy do lodówki na 12 godz. w celu wyrównania smaków.
 
Parzenie
 
- Woda 75 stopni parzymy do osiągnięcia 68 st. w wyrobie .Następnie studzimy w zimnej wodzie około 15 min .I wstawiamy do lodówki bez docisku na min 12 godz.
 
Smacznego.

Użytkownik Maxell edytował ten post 06 sie 2019 - 19:13


#2 1Slawek1

1Slawek1

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 1 postów
  • MiejscowośćRadomsko

Napisano 06 sie 2019 - 20:15

wyrob jak zwykle w twoim wukonaniu super  ale  towar z drugiego planu tylko pozazdroscic



#3 wiejas

wiejas

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 428 postów
  • MiejscowośćPawłowice

Napisano 07 sie 2019 - 05:44

Cholera proste. Nawet ja bym to zrobił.

#4 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11029 postów

Napisano 07 sie 2019 - 06:01

- szynka 1 kl.1,5 kg - boczek 1 kg

Nareszcie coś nie z łopatki. :thumbsup:  :D , ale plasterki na grubość owszem, owszem. :D 

 

.I wstawiamy do lodówki bez docisku
 

Ja bym raczej docisnął dla lepszego sklejenia.



#5 jacekw21

jacekw21

    Stały bywalec

  • **VIP**
  • 308 postów

Napisano 07 sie 2019 - 09:11

ale plasterki na grubość owszem, owszem.  

Kurczę wydało się ;)  


[Dodano: 07 sie 2019 - 10:11]

Ja bym raczej docisnął dla lepszego sklejenia.

Na pewno by nie zaszkodziło można i tak  :thumbsup:  



#6 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9029 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 07 sie 2019 - 09:24

ale plasterki na grubość owszem, owszem.  

No, przecież to plasterki wojskowe  :laugh:  



#7 jacekw21

jacekw21

    Stały bywalec

  • **VIP**
  • 308 postów

Napisano 07 sie 2019 - 10:11

No, przecież to plasterki wojskowe    

O tym nie pomyślałem a kilka lat biegałem z karabinem  :D  :laugh:  :thumbsup:  



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#8 Maciekzbrzegu

Maciekzbrzegu

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2730 postów
  • MiejscowośćBrzeg

Napisano 07 sie 2019 - 15:59

Wygląda i pewnie smakuje zacnie. Bym powiedział dla kadry i rezerwy, bo dla kota to musztra w błocie.

Pewnie teraz to nie polityczne stwierdzenie.😁 . Czasy się zmieniają

Użytkownik Maciekzbrzegu edytował ten post 07 sie 2019 - 15:59





Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych