stolarzM Posted June 29, 2008 Report Share #1 Posted June 29, 2008 Na wstępie chciałbym się przywitać i przedstawić , na imię mam Maciej pochodzę z opolszczyzny. Zainspirowany Tą stroną i Tymi tematami nie mogąc się dłużej powstrzymać ,dodam jeszcze że lubię dobre jedzenie wybudowałem. :grin: Jak to mówią szewc bez butów chodzi pół roku mi to zajeło. Wędzarnia wykonana z otoczaków i kostki granitowej o wym. dł. 2,20m szer. 0,60m wys. 2,10m. I pierwsze rybki... W przyszłym tygodniu robimy coś z mięska. Pozdrawiam stolarzM. Quote Pozdrawiam stolarzM. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1635-w%C4%99dzarnia/ Share on other sites More sharing options...
Papcio Posted June 29, 2008 Report Share #2 Posted June 29, 2008 Jaka ładna wędzarka, jak baszta w Raciborzu! Bardzo ładne wędzenie poczyniłeś! Gratulacje!!! Quote W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1635-w%C4%99dzarnia/#findComment-36180 Share on other sites More sharing options...
majchal Posted June 29, 2008 Report Share #3 Posted June 29, 2008 GRATULACJE! Bardzo ładna wędzarenka, no i jedzonko też niczego sobie Quote Wino, kobiety i śpiew.Wino robię sam, kobiety mam trzy w domu, a o śpiewie lepiej przemilczeć Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1635-w%C4%99dzarnia/#findComment-36181 Share on other sites More sharing options...
sokoz Posted June 29, 2008 Report Share #4 Posted June 29, 2008 No i proszę!! Wędzarnia dobrze wędzi, a komin ma wąski. Według rad na forum - to nie powinno działać! Jaka jest prawda? Gratuluję! Ładna wędzarka i ładne pstrągi! Smacznego! Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1635-w%C4%99dzarnia/#findComment-36182 Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted June 29, 2008 Report Share #5 Posted June 29, 2008 Witam Ale piękna wędzarnia . Gratuluję projektu i wykonania no i wędzone rybki plus nogi zapewne smaczne . Mam pytanko jakim drewnem wędziłeś ? Serdecznie pozdrawiam Quote Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1635-w%C4%99dzarnia/#findComment-36184 Share on other sites More sharing options...
JASIU Posted June 30, 2008 Report Share #6 Posted June 30, 2008 Fikuśna super robota BRAWO!!! Quote wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1635-w%C4%99dzarnia/#findComment-36193 Share on other sites More sharing options...
stolarzM Posted June 30, 2008 Author Report Share #7 Posted June 30, 2008 WITAM Komin nie jest wąski , zrobiony z pustaka wentylacyjnego śr. ok 15 cm. tylko robi złudzenie wąskiego bo jest tylko otynkowany. A co do drewna to wędziłem bukiem z niewielkim dodatkiem jabłoni ok. 3 godz. Pozdrawiam. Quote Pozdrawiam stolarzM. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1635-w%C4%99dzarnia/#findComment-36207 Share on other sites More sharing options...
Gonzo Posted June 30, 2008 Report Share #8 Posted June 30, 2008 Witam. No proszę - stolarz a jak pięknie robi i w kamieniu, rybach, kurczakach :wink: Gratulacje. Pozdrawiam. Quote Carpe diem - raz kozie death Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1635-w%C4%99dzarnia/#findComment-36209 Share on other sites More sharing options...
wdw Posted June 30, 2008 Report Share #9 Posted June 30, 2008 WITAM Komin nie jest wąski , zrobiony z pustaka wentylacyjnego śr. ok 15 cm. tylko robi złudzenie wąskiego bo jest tylko otynkowany. Pozdrawiam. Pustak wetylacyjny, wiadomo do czego służy? - do wentylacji. Chociaż wędzarka, jak wiadomo nie będzie eksploatowana na okrągło, jest szansa, że wytrzyma kilka lat. Na przyszłość warto wykorzystać pustaki do odprowadzania dymu. A w sumie to wędzarka jest jakby z wyjęta "bajki" :grin: Quote idę napić się herbatki. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1635-w%C4%99dzarnia/#findComment-36211 Share on other sites More sharing options...
Wnuczek Posted June 30, 2008 Report Share #10 Posted June 30, 2008 Komin może być wąski, nawet 14/14cm. lub rura o średnicy 10cm. Należy tylko pamiętać aby "sufit" komory wędzarniczej był płaski a komin na środku. W takiej konstrukcji występują piękne i porządane zawirowania dymu.Stolarz wędzarnia piękna.Pzdr. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1635-w%C4%99dzarnia/#findComment-36214 Share on other sites More sharing options...
stolarzM Posted June 30, 2008 Author Report Share #11 Posted June 30, 2008 Komin może być wąski, nawet 14/14cm. lub rura o średnicy 10cm. Należy tylko pamiętać aby "sufit" komory wędzarniczej był płaski a komin na środku. W takiej konstrukcji występują piękne i porządane zawirowania dymu. Stolarz wędzarnia piękna. Pzdr. Tak też zrobiłem ... Dziękuję i pozdrawiam. Quote Pozdrawiam stolarzM. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1635-w%C4%99dzarnia/#findComment-36215 Share on other sites More sharing options...
majchal Posted June 30, 2008 Report Share #12 Posted June 30, 2008 Hmmm Wnuczek, to ja, jako młody, już nic nie rozumiem. Wielkie autorytety tej strony i forum mówią np. papla: "Zrób komin wg wytycznych: długość dolotowego kanału X 1.25 = wysokość komina, przekrój - przekrój dolotowego X 1.25-1.5 = przekrój komina ". cytat wypowiedzi Papla Tymczasem opis Stolarz'aM i jego wymiary/stosunki nijak się mają do tego co tu jest wyznawane za prawdę. Łamie on wszelkie reguły tutaj przyjęte, a na dodatek twierdzi, że TO DZIAŁA! To jak to jest? Jest potrzebny taki komin, czy niekoniecznie? Quote Wino, kobiety i śpiew.Wino robię sam, kobiety mam trzy w domu, a o śpiewie lepiej przemilczeć Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1635-w%C4%99dzarnia/#findComment-36216 Share on other sites More sharing options...
sokoz Posted June 30, 2008 Report Share #13 Posted June 30, 2008 To jak to jest?Dochodze do wniosku, że metalowa wędzarnia i nie ocieplona, to wędzarnia trudna w obsłudze i łatwiej ją okiełznać, gdy ma szeroki wylot dymu. Natomiast murowana, a więc dobrze nagrzewająca się, może być z mniejszym /węższym/ kominem. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1635-w%C4%99dzarnia/#findComment-36217 Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted July 1, 2008 Report Share #14 Posted July 1, 2008 Witam W mojej murowanej mam na dolocie średnicę 200mm a na wylocie 110 tak zrobiłem nie mając żadnej wiedzy w tym temacie . Co do wędzenia nie mam żadnych zastrzeżeń , już opanowałem i wiem co w danych momentach wędzenia robić . Chciałem jednak zmienić sklepienie bo moja wędzarnia posiada proste , uważałem że stożkowe będzie lepsze . Jednak jeden z kolegów zasugerował że proste lepsze to i tak pozostawię . Moja wędzarnia ma jedną wadę powiedzmy techniczną ma za niskie drzwiczki do komory dymnej i z wkładaniem dłuższych wędzonek jest problem . To jest zapewne do wymiany . Pozdrawiam Quote Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1635-w%C4%99dzarnia/#findComment-36219 Share on other sites More sharing options...
stolarzM Posted July 1, 2008 Author Report Share #15 Posted July 1, 2008 WITAM. Widzę jest kilka niejasności na temat wąskiego komina więc dodam co zaobserwowałem : Wędziłem już 3 razy , nie miałem kłopotu z nagrzaniem i osuszeniem komory zajeło mi to ok. 50 - 60 min. w dodatku pogoda temu sprzyjała , przypuszczam że w chłodniejszych miesiącach będzie trwało to dłużej. Nie miałem problemu z utrzymaniem temperatury w zakresie od 35 do 60 st.C takie miałem potrzeby.W komorze są trzy poziomy na kije. Rozprowadzenie dymu jest równomierne w każdej części komory, dodam że na kominie jest szyber , a na wylocie dymu w komorze jest zamontowana blacha w celu równomiernego rozłożenia dymu. Posiadałem kiedyś wędzarnię z szafy ubraniowej met. jeszcze mi rzeżnik bił , miałem i to duże problemy z utrzymaniem stałej temperatury itp. Tak więc z murowaną jest mniej problemu jedynie jest droższa w postawieniu. Pozdrawiam. Quote Pozdrawiam stolarzM. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1635-w%C4%99dzarnia/#findComment-36222 Share on other sites More sharing options...
Wnuczek Posted July 1, 2008 Report Share #16 Posted July 1, 2008 majchal w budowie w wędzarni nie ma reguł. Ja mam dwie małą murowaną i dużą metalawą. W murowanej komin jest 14/14cm (połówka cegły) o wysokości 5,5metra. Wędzarka jest podłączona do istniejącego wcześniej komina. Kanał dolotowy ma wymiary 14/28cm. i długość 70cm. Wedzi się naprawdę dobrze. Metalowa ma kanał z rury o średnicy 15cm i długości 1metra. Rura jest zakopana w ziemi, palenisko też jest w ziemi. Wdzarkę nakrywam kawałkiem blachy. Też się w niej dobrze wędzi.Pzdr. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1635-w%C4%99dzarnia/#findComment-36273 Share on other sites More sharing options...
grzes855 Posted July 2, 2008 Report Share #17 Posted July 2, 2008 Moja prowizorka jest zbudowana z rury betonowej o śr 300mm i dł 1m i skrzyni metalowej(obudowa polskiego automatu do prania - okienko z szybką służy do mieszania z zimnym powietrzem gdy temperatura za bardzo rośnie od góry zamykana oryginalną klapą a klapka do wsypywania proszku służy za szyber wylotowy dymu) wsad jednorazowy to 10kg wędzi się w tym aż miło w pełnym zakresie temperatur w każdych warunkach pogodowych ,muruję teraz nową w pomieszczeniu gospodarczym bo mam dosyć wędzenia w nieraz ekstremalnych warunkach pogodowych. Ps Najtrwalsze sa prowizorki funkcjonuje już 3 lata bez problemów.StolarzM gratulacje naprawdę piękna wędzarnia i widać że dobrze funkcjonuje Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1635-w%C4%99dzarnia/#findComment-36298 Share on other sites More sharing options...
Guest Wiesław Posted July 3, 2008 Report Share #18 Posted July 3, 2008 no no, nic dodac nic ująć, ekstra wędzarnia i jak widać smakowicie wędzi, gratuluje pomysłu zastosowania detali elewacyjnych Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1635-w%C4%99dzarnia/#findComment-36351 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.