Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Korniszony


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2 odpowiedzi w tym temacie

#1 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9029 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 13 sie 2019 - 20:23

Ponieważ sezon ogórkowy w pełni zaś w innym temacie padło pytanie o korniszony, podaje przepis na podstawie Kuchni Polskiej z 1972 roku.

Przy okazji dodam, że w prezencie ślubnym dostałam od mojego teścia dwie wędki: Kuchnię Polską oraz maszynę do szycia. Obie służą mi wiernie do dzisiaj :D

 

Korniszony

 

  • Zdrowe korniszony (małe ogórki gruntowe) starannie wymyć, osączyć, nakłuć nierdzewnym widelcem lub patyczkiem, ułożyć w naczyniu i zalać solanką biorąc na 1 l. zimnej wody 10 dkg białej soli. Korniszony obciążyć talerzykiem aby nie wypływały i postawić na 24 godziny, po czym solankę zlać.
  • Zagotować 2% ocet i gorącym zalać korniszony na 24h, obciążyć talerzykiem aby nie wypłynęły.
  • Następnego dnia zlać ocet z korniszonów, dodać do niego świeżego octu i zagotować. Zalać korniszony przestudzonym octem na następne 24h.
  • Wyjąć korniszony i ułożyć w czystych słojach, w których mają być przechowywane.
  • Zagotować świeży ocet 5% z przyprawami: pieprz, ziele angielskie, liście bobkowe, nasiona kopru w ilości 1/2 dkg na 1l octu + 5 dkg cukru.
  • Zalać korniszony ostudzonym octem.
  • Zakleić słoje celofanem lub obwiązać pergaminem. Przechowywać w suchym i chłodnym pomieszczeniu.

Korniszony to ostre ogóreczki pod wódeczkę.

Kiedyś cieszyły się sławą i wzięciem na równi ze śledzikiem  :laugh:



#2 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 26954 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 13 sie 2019 - 20:27

Kilka ciekawych przepisów na korniszony znajdziemy także w książkach kucharskich zamieszczonych w dziale wyroby garmażeryjne.



#3 Skalar50

Skalar50

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 791 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 14 sie 2019 - 07:22

Zdrowe korniszony (małe ogórki gruntowe) starannie wymyć, osączyć, nakłuć nierdzewnym widelcem lub patyczkiem, ułożyć w naczyniu i zalać solanką biorąc na 1 l. zimnej wody 10 dkg białej soli. Korniszony obciążyć talerzykiem aby nie wypływały i postawić na 24 godziny, po czym solankę zlać.

 

Wygląda że korniszony są jednak wstępnie kiszone

 

 

 

Zagotować świeży ocet 5%

 

czyli zalewa octowa 1:1 z dodatkiem 50 gram cukru ... przypomina mi to "krokodylki"


Użytkownik Skalar50 edytował ten post 14 sie 2019 - 07:26





Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych