Skocz do zawartości

Korniszony


EAnna

Rekomendowane odpowiedzi

Ponieważ sezon ogórkowy w pełni zaś w innym temacie padło pytanie o korniszony, podaje przepis na podstawie Kuchni Polskiej z 1972 roku.

Przy okazji dodam, że w prezencie ślubnym dostałam od mojego teścia dwie wędki: Kuchnię Polską oraz maszynę do szycia. Obie służą mi wiernie do dzisiaj :D

 

Korniszony

 

  • Zdrowe korniszony (małe ogórki gruntowe) starannie wymyć, osączyć, nakłuć nierdzewnym widelcem lub patyczkiem, ułożyć w naczyniu i zalać solanką biorąc na 1 l. zimnej wody 10 dkg białej soli. Korniszony obciążyć talerzykiem aby nie wypływały i postawić na 24 godziny, po czym solankę zlać.
  • Zagotować 2% ocet i gorącym zalać korniszony na 24h, obciążyć talerzykiem aby nie wypłynęły.
  • Następnego dnia zlać ocet z korniszonów, dodać do niego świeżego octu i zagotować. Zalać korniszony przestudzonym octem na następne 24h.
  • Wyjąć korniszony i ułożyć w czystych słojach, w których mają być przechowywane.
  • Zagotować świeży ocet 5% z przyprawami: pieprz, ziele angielskie, liście bobkowe, nasiona kopru w ilości 1/2 dkg na 1l octu + 5 dkg cukru.
  • Zalać korniszony ostudzonym octem.
  • Zakleić słoje celofanem lub obwiązać pergaminem. Przechowywać w suchym i chłodnym pomieszczeniu.

Korniszony to ostre ogóreczki pod wódeczkę.

Kiedyś cieszyły się sławą i wzięciem na równi ze śledzikiem  :laugh:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kilka ciekawych przepisów na korniszony znajdziemy także w książkach kucharskich zamieszczonych w dziale wyroby garmażeryjne.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zdrowe korniszony (małe ogórki gruntowe) starannie wymyć, osączyć, nakłuć nierdzewnym widelcem lub patyczkiem, ułożyć w naczyniu i zalać solanką biorąc na 1 l. zimnej wody 10 dkg białej soli. Korniszony obciążyć talerzykiem aby nie wypływały i postawić na 24 godziny, po czym solankę zlać.

 

Wygląda że korniszony są jednak wstępnie kiszone

 

 

 

Zagotować świeży ocet 5%

 

czyli zalewa octowa 1:1 z dodatkiem 50 gram cukru ... przypomina mi to "krokodylki"

Edytowane przez Skalar50
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.