Skocz do zawartości

Budowa wędzarni krok po kroku - dla początkujących


oplex

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Zabieram się do budowy wędzarni. Chciałbym o pare wskazówek ( może przydadzą się też innym)

 

Zacząłem juz od wymurowania podstawy pod wędzarnie grill i piec do chleba.

 

Załacznik a.jpg

 

Pytania brzmia:

1. Palenisko (1)

    - jakiej wielkosci palenisko

    - cz wystarczy obłożyc całość szamotem z kazdej strony

   - drzwiczki robic podwójne

   - zrobić w srodku ruszt na którym bedzię sie palic a na dól przelatywał popiół

2. Komin (2)

   - pod jakim kątem rure zrobić

   - czy rura 150 wystarczy do połączenia wedzarni z paleniskiem

   - czy rura musi obłożona otulina lub czyms innym ( chciałem zalać cała rure cementem odpornym na temporatury tak ok 5cm tak na w-razie w gdyby się przepaliła zostanie cos w stylu komina )

   - jaka jest obowiązkowa minimalna długosc rury

3. Wędzarnia (3)

   - jakiej wielkosci wedzarnia

   - czy rura od paleniska musi wchodzic na srodku wedzarni

4. Komin (6)

   - czy mogę połączyc wedzarnie jednym kominem z grillem i piecem do chleba

   - czy robić od tyłu drzwiczki do czyszczenia

5. Daszek (7)

  - czy musze robić drzwiczki od tyłu do czyszczenia rury czy wystarczy zdjać daszek i przeczyscic w strone paleniska

 

 

Proszę o wyrozumiałość nie miałem nigdy stycznosci z budowa czego kolwiek tym bardziej wedzarni. Całośc zamierzam obłożyc kamieniem. 

 

 

post-98471-0-95803600-1565731588_thumb.jpg

post-98471-0-03897700-1565731598_thumb.jpg

post-98471-0-71855100-1565731604_thumb.jpg

post-98471-0-87021200-1565731612_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pytanie jedno z wielu... Jak zrobi jak wykonać a to tak a czy tak...Doradźcie... I tu mamy przykład pytań a praca wykonywana nie czeka na odpowiedzi. Jakiej wielkości palenisko a jakiej komora. Kolego jak już zacząłeś murować pozycje to po co Ci te pytania i rady jak już robisz po swojemu. Nie szkoda Ci naszego czasu? ;)  

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wszystko fajnie i pięknie  , a  miny gości podczas grillowania bezcenne . 

Jak wyżej ,  czytać czytać a potem budować ,grill pod wiatą to taki kominek w salonie 4mx3m jak się rozpali to nikt nie może temperatury wytrzymać a od grilla jeszcze dym nie wiadomo dlaczego zamiast na zewnątrz kłębi się pod wiatą .

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.