Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Pierwsza wędzarnia Władcy Pszczół


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
15 odpowiedzi w tym temacie

#1 Beesmaster

Beesmaster

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 41 postów
  • MiejscowośćOkolice Oświęcimia

Napisano 14 sie 2019 - 08:55

Witam.
Mam na imię Dawid i witam ponownie wszystkich na forum.
Pierwsze dla mnie najważniejsze co chcę zrobić to podziękować Wam wszystkim i każdemu z osobna. Spędziłem kilka miesięcy na studiowaniu Waszych projektów i na tej podstawie opracowałem własny. Studiując Wasze wpisy niestety nie dało się wszystkich pogodzić (jedni ocieplają, inni nie, jedni wentylacja od dołu inni z boku, jedni komin drudzy odprowadzanie przez ścianę itd.) ale starałem się wypracować projekt aby każdy miał tam swoją cząstkę :)
Osobiście chcę podziękować Rogerowi (myślę że naprawdę się mu należy) za projekt dymogeneratora dla Nas bez żadnych jakichkolwiek zobowiązań. Dymogenerator działa świetnie (użyłem zrębki olchowo-bukowej mieszając kl. 2-4 z kl. 8-10). Podczas pierwszego zadymienia które trwało 2,5h spalił 1/5 całego zasypu, a myślę że jeszcze jak potrenuję to jeszcze z tym zejdę (będę musiał wypiąć 1 wężyk z pompki bo wydaje mi się że ciut za mocno daje).
Relacja z budowy ...
Oraz filmik z działania (nie przykładałem się do filmu zbytnio, chciałem pokazać że działa):



Biorąc jeden z pomysłów kolegów, przy pierwszym zadymieniu powiesiłem trochę białej kiełbasy ze sklepu aby sprawdzić jak to będzie wyglądać. Najpierw kiełbasę osuszyłem w temp. 40 stopni podnosząc stopniowo do temp. wędzenia 60, następnie 2,5h dymu. I wyszła bardzo dobra (jak na sklepową oczywiście :), i było późno więc wędziła się tylko te 2,5h i kolor wyszedł jak w zwyczajnej ).

Załączony plik  FB_IMG_8681801808371521773.jpg   100,12 KB   25 Ilość pobrań

Załączony plik  DSC_0170.JPG   49,75 KB   23 Ilość pobrań

Pozdrawiam wszystkich i dziękuję raz jeszcze. :clap:

Załączony plik  DSC_0013.JPG   44,7 KB   16 Ilość pobrań
Podstawa

Załączony plik  DSC_0014.JPG   66,32 KB   17 Ilość pobrań
Szkielet wędzarni (wymiary 700x650x1100)

Załączony plik  DSC_0015.JPG   77,64 KB   17 Ilość pobrań
Odbiór materiału pod dymogenerator

Załączony plik  DSC_0016.JPG   70,94 KB   15 Ilość pobrań
Zabudowa wewnętrznej komory - deska lipowa.

Załączony plik  DSC_0042.JPG   87,98 KB   15 Ilość pobrań
Odbiór dymogeneratora po obróbce.

Załączony plik  DSC_0103.JPG   92,1 KB   14 Ilość pobrań
Montaż blachy nierdzewnej ochronnej, przygotowanie wentylacji.

Załączony plik  DSC_0104.JPG   91,41 KB   14 Ilość pobrań
Zabudowa drzwi.

Załączony plik  DSC_0106.JPG   120,75 KB   14 Ilość pobrań
Odprowadzenie dymu i ocieplenie (wełna skalna)
Załączony plik  DSC_0107.JPG   75,49 KB   14 Ilość pobrań
Ocieplenie i zabudowa drzwi. Montaż kratek wentylacyjnych (nierdzewne regulowane)

Załączony plik  DSC_0108.JPG   82,03 KB   13 Ilość pobrań
Zabudowa ścian zewnętrznych (deska świerkowa) plus montaż podstawy pod dymogenerator.

Załączony plik  DSC_0114.JPG   41,58 KB   13 Ilość pobrań  Załączony plik  DSC_0115.JPG   41,7 KB   13 Ilość pobrań
Montaż regulacji odprowadzania dymu

Załączony plik  DSC_0112.JPG   86,1 KB   16 Ilość pobrań
Montaż instalacji grzałki, plus dodatkowy kabel gdyby 2900W brakowało (ale nie sądzę) to w pogotowiu czeka grzałka 1300.

Załączony plik  DSC_0113.JPG   35,42 KB   13 Ilość pobrań  Załączony plik  DSC_0139.JPG   38,19 KB   13 Ilość pobrań
Podłączenie i kontrola działania

Załączony plik  DSC_0143.JPG   63,89 KB   13 Ilość pobrań
Montaż dachu.

Załączony plik  DSC_0146.JPG   21,25 KB   14 Ilość pobrań
Wymiana włączników na podświetlane i pierwsze wygrzewanie.

Załączony plik  DSC_0148.JPG   103,74 KB   12 Ilość pobrań
"malowanie" palnikiem i kolejne wygrzewanie

Załączony plik  DSC_0151.JPG   131,93 KB   12 Ilość pobrań
Już na zewnątrz, zabezpieczenie Lazurą bezbarwną.

Załączony plik  DSC_0152.JPG   61,18 KB   12 Ilość pobrań
Montaż deflektora, wsporników na kije, (wszystko z deski lipowej)

Załączony plik  DSC_0155.JPG   111,62 KB   10 Ilość pobrań
Montaż gontu na dachu.

Załączony plik  FLIR3142.jpg   23,99 KB   11 Ilość pobrań
Kontrola temperatury w środku.

Załączony plik  FLIR3144.jpg   25,24 KB   11 Ilość pobrań
i na zewnątrz (na początku myślałem że gdzieś temperatura pod dach ucieka, ale na szczęście był nagrzany od słońca).

Załączony plik  FLIR3146.jpg   21,01 KB   11 Ilość pobrań
Kontrola instalacji elektrycznej (wszystko OK)

Załączony plik  FLIR3148.jpg   22,15 KB   12 Ilość pobrań  Załączony plik  FLIR3152.jpg   20,18 KB   11 Ilość pobrań

Załączony plik  FLIR3154.jpg   16,62 KB   12 Ilość pobrań
Kontrola dymogeneratora podczas pracy. Temperatura rurki doprowadzającej dym utrzymywała się w granicach 80 stopni więc raczej nie dojdzie do zapłonu wlotu rurki (temperatura paleniska wskazywana jest jako 150 stopni ale jest to górny zakres kamery).

Załączony plik  FLIR3160.jpg   18,64 KB   13 Ilość pobrań
A tu z ciekawości temperatura dymu na wylocie (w środku wędzarni 60 stopni).

Załączony plik  FLIR3158.jpg   18,07 KB   11 Ilość pobrań


Użytkownik EAnna edytował ten post 16 sie 2019 - 08:01


#2 chudziak

chudziak

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5232 postów

Napisano 14 sie 2019 - 22:31

Witaj - cieszymy się że tak Ci sie póki co udało :)  Teraz pora na swoje wyroby :D



#3 Artur Dor

Artur Dor

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1549 postów
  • MiejscowośćTrzebnica

Napisano 15 sie 2019 - 06:32

Dawid wędzarnia bardzo ładna - może się okazać, że za niedługo będzie za małą i będziesz robił nową większą - jednak apetyt rośnie w .........


Użytkownik EAnna edytował ten post 16 sie 2019 - 08:02


#4 Beesmaster

Beesmaster

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 41 postów
  • MiejscowośćOkolice Oświęcimia

Napisano 15 sie 2019 - 07:59

W przyszłym tygodniu będą pierwsze wedzonki. Pekluje szynkę i schab. Mam też zamiar zrobić swojska kiełbasę.

Wysłane z mojego G8342 przy użyciu Tapatalka


Użytkownik EAnna edytował ten post 16 sie 2019 - 08:03


#5 Beesmaster

Beesmaster

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 41 postów
  • MiejscowośćOkolice Oświęcimia

Napisano 25 sie 2019 - 19:21

Tak jak obiecałem wrzucam rezultaty pierwszego poważnego wędzenia. I wyszło wszystko pięknie. Na zdjęciach indyk oraz szynka i schab po wędzeniu. Wyszło przepysznie, rodzina zachwycona. No ale jak na nowicjusza przystało jest jedno "ale". Zaraz po wędzeniu i parzeniu wędlinki miały piękny złoto brązowy kolor jak na zdjęciach. Minęło parę godzin. Indyk jest w lodówce a schab i szynkę chciałem lekko podsuszyć bo lubimy wędliny podsuszane (prócz drobiowych). Na chwilę obecną wszystkie wędliny przybrały mi ciemno brązowy kolor. Smak się nie zmienił. Przewędziłem? Indyk wędził się 3 godziny w 60 stopniach, a szynka i schab 4,5 godziny. Zrębka bukowo-olchowa. Przepływ dymu 1/3 szybru plus wentylacja od dołu. 

 

Załączony plik  DSC_0180.JPG   43,68 KB   11 Ilość pobrań

 

Załączony plik  DSC_0182.JPG   53,57 KB   10 Ilość pobrań

 

A tutaj stan obecny:

 

Załączony plik  DSC_01831.JPG   46,03 KB   10 Ilość pobrań



#6 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9560 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 25 sie 2019 - 21:37

Ściemnienie wędlin jest zjawiskiem normalnym.

Jest to efekt oksydacji powierzchniowej  (glikacji białek).

Połysk wędlin możesz odtworzyć (ale już w ciemniejszych tonach) poprzez powtórne wędzenie na zimno.



#7 Beesmaster

Beesmaster

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 41 postów
  • MiejscowośćOkolice Oświęcimia

Napisano 25 sie 2019 - 21:41

Ściemnienie wędlin jest zjawiskiem normalnym.
Jest to efekt oksydacji powierzchniowej (glikacji białek).
Połysk wędlin możesz odtworzyć (ale już w ciemniejszych tonach) poprzez powtórne wędzenie na zimno.

Jeśli to normalne to nic nie kombinuje. Czyli nawet jeśli krócej powedze to i tak trochę sciemnieje? I pewnie krótsze wędzenie to mniej intensywny aromat? Dziękuję za wyjaśnienie oksydacji.

Wysłane z mojego G8342 przy użyciu Tapatalka

#8 Beesmaster

Beesmaster

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 41 postów
  • MiejscowośćOkolice Oświęcimia

Napisano 30 sie 2019 - 12:45

Kolejna praca za mną ... znów prawie udana, ale tym razem przeszkodziła pogoda. Dziś jeszcze trochę dowędzę. Myślę że godzinka w gorącym dymie jej wystarczy. Stwierdzam że nadziewanie dla nowicjusza to ciężka sprawa (kupiłem sobie Biowina 5,5 kg pionowy, bardzo fajny), jelita plątały mi się bardziej niż przedłużka do prądu. No ale pierwsze koty za płoty (mam zamiar kupić kilka pojemników małych i trzymać w nich osobne odcinki  :) ), w załączeniu rezultat wyrobu swojskiej czosnkowej. 

 

Załączony plik  DSC_0187.JPG   100,64 KB   9 Ilość pobrań Załączony plik  DSC_0188.JPG   101,47 KB   9 Ilość pobrań Załączony plik  DSC_0189.JPG   55,25 KB   9 Ilość pobrań



#9 sobol

sobol

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 299 postów
  • MiejscowośćGdynia/Jarrow

Napisano 30 sie 2019 - 14:34

Brawo :)



#10 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9560 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 30 sie 2019 - 18:03

Dziś jeszcze trochę dowędzę.

Sparzyłeś tę kiełbasę, czy planujesz pieczenie?

Przed chwilą przeszła u nas burza z gradobiciem. Ciekawe, czy wyrobiłeś się z wędzeniem  :hmm:



#11 Beesmaster

Beesmaster

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 41 postów
  • MiejscowośćOkolice Oświęcimia

Napisano 31 sie 2019 - 11:47

 

Ciekawe, czy wyrobiłeś się z wędzeniem  :hmm:

Wędziłęm po burzy. U nas na szczęście tylko ulewa. Ogólnie jestem zadowolony z efektu. Kolorek fajny smak super. Dzisiaj czeka mnie najważniejszy test ponieważ zjeżdża się moja rodzina aby wraz z Panem Tadeuszem oraz Jasiem Wędrowniczkiem świętować ukończenie budowy i działanie sprzętu no i oczywiście skosztować tego specjału z grilla :). Na niespodziankę szykuję im danie prosto z wędzarni ale to się po chwalę po jutrzejszym dochodzeniu do siebie  ;) . PS: Kiełbaska upieczona w temp 85 stopni przez godzinkę. 

 

Załączony plik  DSC_0190.JPG   70,38 KB   8 Ilość pobrań


Użytkownik Beesmaster edytował ten post 31 sie 2019 - 11:48


#12 chudziak

chudziak

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5232 postów

Napisano 01 wrz 2019 - 13:57

ale to się po chwalę po jutrzejszym dochodzeniu do siebie ;)

I jak doszedłeś już :laugh: :rolleyes:



#13 Beesmaster

Beesmaster

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 41 postów
  • MiejscowośćOkolice Oświęcimia

Napisano 01 wrz 2019 - 18:26

 

ale to się po chwalę po jutrzejszym dochodzeniu do siebie ;)

I jak doszedłeś już :laugh: :rolleyes:

 

Żona twierdzi że stanąłem na wysokości zadania ale ja nic nie pamiętam  :laugh:  :laugh: .

Ale do rzeczy: Kiełbaska z grilla to był prawdziwy rarytas...całe 4 kg poszło w mgnieniu oka. A taki prosty skład: Karkówka 2,5 kg, boczek 1,5kg, szynka 1kg, podgardle 0,5kg. Przyprawy: 100 g sól/peklosól, 4 łyżeczki pieprzy 10 ząbków czosnku. Mielenie 8 oraz 4, szynka drobna kosteczka. 48 godzin peklowania, potem wyrabianie z dodaniem 0,5 litra wody. Przepis od Pana Artura Nowickiego. 

Niespodzianką był wędzony śledź (raczej płaty) prosto z wędzarni na stół. Impreza udana, rodzina była zachwycona  :) .

Załączony plik  DSC_0191.JPG   178,64 KB   6 Ilość pobrań Załączony plik  DSC_0195.JPG   151,32 KB   6 Ilość pobrań



#14 Beesmaster

Beesmaster

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 41 postów
  • MiejscowośćOkolice Oświęcimia

Napisano 14 paź 2019 - 12:33

Kończyły się zapasy więc trzeba było uzupełnić :)

 

Załączony plik  IMG-20191014-WA0003.jpg   81,14 KB   7 Ilość pobrań

 

Oraz mam jedno pytanie. Dlaczego moje "malowanie" palnikiem zniknęło? Co mogło być tego powodem? Drzewo ze stanu zwęglonego "wyzdrowiało" :)

 

Załączony plik  DSC_0316.JPG   75,65 KB   7 Ilość pobrań

 

 

 



#15 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9560 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 14 paź 2019 - 15:57

Drzewo ze stanu zwęglonego "wyzdrowiało

Z jakiego drewna zrobiłeś komorę? 



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#16 Beesmaster

Beesmaster

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 41 postów
  • MiejscowośćOkolice Oświęcimia

Napisano 14 paź 2019 - 17:47

Środek jest z lipowego. Ale chodzi mi o zewnątrz . Jest to swierk, opalilem go palnikiem i pomalowałem lazurą. Po kilku miesiącach opalenizna zniknęła.

Wysłane z mojego G8342 przy użyciu Tapatalka




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych