Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Na zakwasie...


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13 odpowiedzi w tym temacie

#1 Efffa

Efffa

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 468 postów
  • MiejscowośćPiła

Napisano 15 sie 2019 - 22:09

W tym wątku będą wypieki na zakwasie. Dziś na zakwasie żytnim, jeden tzn Szkodnik (przepis Marka Szkudlarka) czysto pszenny, drugi chleb polski z domieszką żytniej w niewielkiej ilości 499d2917204a612195a2c7c4cacab7d4.jpgb694aaeb81cca9b251d9d6a670b28a46.jpg49789ce37dca693fa3eee46b12ee61d5.jpg052bdd64501d45bde45805177c857b2b.jpgfcbc33569ca004bdd03cc07473786ffc.jpg9b5e323e384533c6b4a9ccd958a72c28.jpgcbffac4407293bcc3a69a73cc7641bec.jpgf214277afa1ffcf0afeb26d04c81207f.jpg2410ff34c6f17fa6cded8a2269792836.jpg

Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka

#2 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5070 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 16 sie 2019 - 07:30

Piękniusi Ci on jest, oj jest :D :thumbsup: :clap: !!!



#3 Efffa

Efffa

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 468 postów
  • MiejscowośćPiła

Napisano 16 sie 2019 - 07:39

Piękniusi Ci on jest, oj jest :D :clap: !!!

Dzięki :)

Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka

#4 eli55

eli55

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2289 postów
  • Miejscowośćmonastir / wlochy

Napisano 16 sie 2019 - 08:12

Wstaw przepis :)



#5 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5070 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 16 sie 2019 - 15:43

Wstaw przepis :)

 

https://youtu.be/kWLbEaQDr5I



#6 Efffa

Efffa

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 468 postów
  • MiejscowośćPiła

Napisano 16 sie 2019 - 16:00

Wstaw przepis :)



https://youtu.be/kWLbEaQDr5I
Marek ma kilka filmików, ja akurat ten z kwiatem robiłam wg tego

https://youtu.be/WOUTPzXywPA

Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka
[Dodano: 16 sie 2019 - 17:00]

Wstaw przepis :)


https://youtu.be/kWLbEaQDr5I
Marek ma kilka filmików, ja akurat ten z kwiatem robiłam wg tego

https://youtu.be/WOUTPzXywPA

Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka
Natomiast ten pierwszy https://www.mojewypi...leb-na-zakwasie

Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka

#7 Wojtek44

Wojtek44

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 2 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 16 sie 2019 - 16:56

Ładny chlebek i napewno smaczny.

Wysłane z mojego A5_Pro przy użyciu Tapatalka

#8 eli55

eli55

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2289 postów
  • Miejscowośćmonastir / wlochy

Napisano 16 sie 2019 - 18:27

Piekny chlebek , ale ja mam zakwas zytni :(



#9 Efffa

Efffa

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 468 postów
  • MiejscowośćPiła

Napisano 16 sie 2019 - 18:33

Ładny chlebek i napewno smaczny.

Wysłane z mojego A5_Pro przy użyciu Tapatalka

Kochana to na zakwasie żytnim piekłam te chleby. I tak apropo z żytniego możesz sobie wyprowadzić pszenny. Dokarm 20 g zakwasu 50 g mąki pszennej i 50 g wody, a później karm tylko pszenną i będziesz miała pszenny zakwas :)

Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka

#10 Wojtek44

Wojtek44

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 2 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 16 sie 2019 - 18:42

Zakwas pszenny wykonujesz identycznie jak żytni.Tylko używasz mąkę pszenną (od 550 w górę).

Wysłane z mojego A5_Pro przy użyciu Tapatalka

#11 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5070 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 16 sie 2019 - 19:25

Ale zapoczątkować jest najlepiej tak jak to pisze Efffa :thumbsup: . Matkę robimy z zakwasu żytniego, i dopiero z niego wyprowadzamy zakwas pszenny. Zakwas jest wtedy mocny, i daje gwarancję dobrego wyrastania pieczywa :D .



#12 eli55

eli55

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2289 postów
  • Miejscowośćmonastir / wlochy

Napisano 17 sie 2019 - 12:46

Moj chlebek jest gotowy:

 

 

Załączony plik  01.jpg   71,86 KB   1 Ilość pobrań

Załączony plik  02.jpg   162,38 KB   1 Ilość pobrań

Załączony plik  03.jpg   94,75 KB   1 Ilość pobrań

 

 


Użytkownik Maxell edytował ten post 18 sie 2019 - 19:55


#13 Bera

Bera

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 1 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 17 sie 2019 - 14:31

Czyli jak dam łyżkę zakwasu żytniego i 50g wody oraz 50g mąki pszennej to będę miał silniejszy zakwas niż na samej pszennej. Dlaczego?

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#14 Efffa

Efffa

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 468 postów
  • MiejscowośćPiła

Napisano 17 sie 2019 - 15:15

Czyli jak dam łyżkę zakwasu żytniego i 50g wody oraz 50g mąki pszennej to będę miał silniejszy zakwas niż na samej pszennej. Dlaczego?

Silniejszy niż wyhodowany od zera, kilka razy pokarmisz i będziesz miał pszenny, tak silny jak swój żytni. Jak masz z kolei słaby żytni to też z takim pszennym szału nie będzie.

Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka




Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych