Skocz do zawartości

Początki wędzenia


Nela

Rekomendowane odpowiedzi

Dopiero co kupiłam drewnianą wędzarnie i chciała  spróbować wędzić własne wyroby. Ale mam kilka pytań do " wędzarzy " z większym doświadczenie.
Wędzarnia którą kupiłam ma komin zamykany. Czy podczas wędzenia powinien być zasłonięty czy otwarty czy palenisko może być zakopane w ziemi i co z
dopływem tlenu [niezbędny jest do prawidłowego palenia].

Czy długość rury biegnącej  od paleniska do wędzarni ma znaczenie? Nasza ma 1,5 m,czy to wystarczy ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ponieważ jest to Twój pierwszy post to witamy na naszej stronie.. :)

Wrzuć fotki co kupiłaś to pogadamy.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ponieważ jest to Twój pierwszy post to witamy na naszej stronie.. :)

Wrzuć fotki co kupiłaś to pogadamy.

Wnioskuję że Nela nie wiele wiesz na temat tego fechtunku. Więc jeśli chcesz wiedzieć więcej to czeka Cie spora lektura i być może wymiana wędzarni której posiadasz. Z opisu domyślam sie co to moze być. Ano ale początki można na czym kolwiek. Wówczas łatwiej będzie sie nauczyć i zrozumieć swoje błędy. Zachęcam do przeszukania forum. Zapewne koledzy podpowiedzą i pomogą w tym temacie ;) To szpyce i fachowcy a zarazem super ludzie ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wnioskuję że Nela nie wiele wiesz na temat tego fechtunku. Więc jeśli chcesz wiedzieć więcej to czeka Cie spora lektura i być może wymiana wędzarni której posiadasz. Z opisu domyślam sie co to moze być. Ano ale początki można na czym kolwiek. Wówczas łatwiej będzie sie nauczyć i zrozumieć swoje błędy. Zachęcam do przeszukania forum. Zapewne koledzy podpowiedzą i pomogą w tym temacie ;) To szpyce i fachowcy a zarazem super ludzie ;)

 

Ja osobiście wędzę w beczce i nie narzekam. Na ZU będzie wędzarnia drewniana . Jeżei chcesz zacząć od gotowej skrzynki to jak najbardziej. Rzuć parę fotek i się doczekasz wielu merytorycznych opinii.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Niezależnie jaka by ona nie była to na pewno trzeba będzie nauczyć się w niej wędzić i ją wyczuć. Bo każda nieco inaczej wędzi. Foty by się przydały. Tak bez fotek co można powiedzieć to to, że na pewno musisz mieć odpowiedni dostęp tlenu do paleniska, bo inaczej piroliza zajdzie. Najlepiej z możliwością regulacji dostępu.

Palenisko w ziemi? czemu nie! Ja bym tak zrobił.

Można by trochę zaizolować tę rurę co w ziemi pójdzie. Długość 1,5m nie jest zła. . Ja mam niecałe 2m i ok. Chociaż ja mam nieizolowaną ale daję radę. Tylko beczkę mam zaizolowaną.

Komin powinien być zazwyczaj z szybrem do regulacji ciągu i przeplywu dymu. Zamknięty nie powinien być

Daj focie wędzarni to się zobaczy więcej. Bo póki co to takie błądzenie po omacku. Oczyma wyobraźni

 

Wysłane przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Mlex
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Niezależnie jaka by ona nie była to na pewno trzeba będzie nauczyć się w niej wędzić i ją wyczuć. Bo każda nieco inaczej wędzi. Foty by się przydały. Tak bez fotek co można powiedzieć to to, że na pewno musisz mieć odpowiedni dostęp tlenu do paleniska, bo inaczej piroliza zajdzie. Najlepiej z możliwością regulacji dostępu.

Palenisko w ziemi? czemu nie! Ja bym tak zrobił.

Można by trochę zaizolować tę rurę co w ziemi pójdzie. Długość 1,5m nie jest zła. . Ja mam niecałe 2m i ok. Chociaż ja mam nieizolowaną ale daję radę. Tylko beczkę mam zaizolowaną.

Komin powinien być zazwyczaj z szybrem do regulacji ciągu i przeplywu dymu. Zamknięty nie powinien być

Daj focie wędzarni to się zobaczy więcej. Bo póki co to takie błądzenie po omacku. Oczyma wyobraźni

 

Wysłane przy użyciu Tapatalka

Masz zdjęcia swoich wyrobów? Tylko nie wędlin w osłonce ;) 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

... bo inaczej piroliza zajdzie.

- Piroliza  - zjawisko kontrolowanego spalania drewna przy ograniczonym dostępie powietrza. Zasadniczo to jest to, czego potrzebujemy podczas wędzenia. Tyle w kwestii poprawnej nomenklatury.

Edytowane przez janusz_p
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

- Piroliza - zjawisko kontrolowanego spalania drewna przy ograniczonym dostępie powietrza. Zasadniczo to jest to, czego potrzebujemy podczas wędzenia. Tyle w kwestii poprawnej nomenklatury.

Potrzebujemy?

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1383-piroliza-drewna-i-jej-wp%C5%82yw-na-jako%C5%9B%C4%87-w%C4%99dzonek/

 

Wysłane przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Mlex
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tak, znam podany przez Ciebie wątek. Nie umniejszając wiedzy zawartej na tym forum, chemicznie i "wędzarniczo" mamy do czynienia z pirolizą.

 

W zależności od dostępu tlenu atmosferycznego, termiczny rozkład drewna jest określany,jako: palenie się (w pełnym dostępie tlenu atmosferycznego),termoliza (w warunkach beztlenowych), piroliza (przy ograniczonym dostępie tlenu atmosferycznego). Termiczny rozkład drewna przy nieograniczonym dostępie tlenu atmosferycznego objawia się paleniem z widocznym świeceniem płomienia.

Żródło.

Edytowane przez janusz_p
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@januszfeniks

Zle zedytowalem posta... Ponizej raz jeszcze

[Dodano: 20 sie 2019 - 08:43]

 

 

Tutaj masz sztukę wędzoną na zimno i kilka na ciepło.

 

 

8737c9a5fb82ecf716467ea2b2c043f0.jpgf8499ed9b400f4db49a48c21b2021892.jpg

 

Wysłane przy użyciu Tapatalka

[Dodano: 20 sie 2019 - 09:02]

Tak, znam podany przez Ciebie wątek. Nie umniejszając wiedzy zawartej na tym forum, chemicznie i "wędzarniczo" mamy do czynienia z pirolizą.

 

W zależności od dostępu tlenu atmosferycznego, termiczny rozkład drewna jest określany,jako: palenie się (w pełnym dostępie tlenu atmosferycznego),termoliza (w warunkach beztlenowych), piroliza (przy ograniczonym dostępie tlenu atmosferycznego). Termiczny rozkład drewna przy nieograniczonym dostępie tlenu atmosferycznego objawia się paleniem z widocznym świeceniem płomienia.

Żródło.
Ok.

 

Wysłane przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Mlex
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Tutaj masz sztukę wędzoną na zimno i kilka na ciepło.
:thumbsup:  

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 7 miesięcy temu...

Witam. Zakładam nowy temat jak już jest to proszę przekierowanie.

Zrobiłem wedzarnię i użyłem blachy ocynkowanej tuż za paleniskiem. Niestety pierwsze palenie i przepaliło blachę. Moje pytanie czy wyrzucić wędliny czy można coś z tym jeszcze zrobic???

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Postanowiłem przedstawić moje 3 wędzenie w życiu , a 1 mojej wędzarce .

A było to tak :) :

post-100423-0-82116000-1586636952_thumb.jpg rozgrzewanie post-100423-0-30813500-1586637044_thumb.jpg

 

post-100423-0-63768800-1586637107_thumb.jpg osuszanie 

 

post-100423-0-61784000-1586637248_thumb.jpg wędzenie post-100423-0-28651900-1586637328_thumb.jpg

 

post-100423-0-61639400-1586637394_thumb.jpg efekt końcowy post-100423-0-96075700-1586637451_thumb.jpg

 

post-100423-0-94453800-1586637512_thumb.jpg

 

Kilka sztuk białej , mały kawałek na zdjęciu post-100423-0-44468600-1586637685_thumb.jpg

Wszystkie czynności wykonane w/g zaleceń z forum.

Sukces w 100% .

 

 

Pozdrawiam Piotr.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.