Nela Opublikowano 18 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 18 Sierpnia 2019 Dopiero co kupiłam drewnianą wędzarnie i chciała spróbować wędzić własne wyroby. Ale mam kilka pytań do " wędzarzy " z większym doświadczenie.Wędzarnia którą kupiłam ma komin zamykany. Czy podczas wędzenia powinien być zasłonięty czy otwarty czy palenisko może być zakopane w ziemi i co zdopływem tlenu [niezbędny jest do prawidłowego palenia].Czy długość rury biegnącej od paleniska do wędzarni ma znaczenie? Nasza ma 1,5 m,czy to wystarczy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 18 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 18 Sierpnia 2019 (edytowane) Ponieważ jest to Twój pierwszy post to witamy na naszej stronie.. Wrzuć fotki co kupiłaś to pogadamy. Edytowane 18 Sierpnia 2019 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
januszfeniks Opublikowano 18 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 18 Sierpnia 2019 Ponieważ jest to Twój pierwszy post to witamy na naszej stronie.. Wrzuć fotki co kupiłaś to pogadamy.Wnioskuję że Nela nie wiele wiesz na temat tego fechtunku. Więc jeśli chcesz wiedzieć więcej to czeka Cie spora lektura i być może wymiana wędzarni której posiadasz. Z opisu domyślam sie co to moze być. Ano ale początki można na czym kolwiek. Wówczas łatwiej będzie sie nauczyć i zrozumieć swoje błędy. Zachęcam do przeszukania forum. Zapewne koledzy podpowiedzą i pomogą w tym temacie To szpyce i fachowcy a zarazem super ludzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 18 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 18 Sierpnia 2019 Wnioskuję że Nela nie wiele wiesz na temat tego fechtunku. Więc jeśli chcesz wiedzieć więcej to czeka Cie spora lektura i być może wymiana wędzarni której posiadasz. Z opisu domyślam sie co to moze być. Ano ale początki można na czym kolwiek. Wówczas łatwiej będzie sie nauczyć i zrozumieć swoje błędy. Zachęcam do przeszukania forum. Zapewne koledzy podpowiedzą i pomogą w tym temacie To szpyce i fachowcy a zarazem super ludzie Ja osobiście wędzę w beczce i nie narzekam. Na ZU będzie wędzarnia drewniana . Jeżei chcesz zacząć od gotowej skrzynki to jak najbardziej. Rzuć parę fotek i się doczekasz wielu merytorycznych opinii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mlex Opublikowano 19 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 19 Sierpnia 2019 (edytowane) Niezależnie jaka by ona nie była to na pewno trzeba będzie nauczyć się w niej wędzić i ją wyczuć. Bo każda nieco inaczej wędzi. Foty by się przydały. Tak bez fotek co można powiedzieć to to, że na pewno musisz mieć odpowiedni dostęp tlenu do paleniska, bo inaczej piroliza zajdzie. Najlepiej z możliwością regulacji dostępu. Palenisko w ziemi? czemu nie! Ja bym tak zrobił. Można by trochę zaizolować tę rurę co w ziemi pójdzie. Długość 1,5m nie jest zła. . Ja mam niecałe 2m i ok. Chociaż ja mam nieizolowaną ale daję radę. Tylko beczkę mam zaizolowaną. Komin powinien być zazwyczaj z szybrem do regulacji ciągu i przeplywu dymu. Zamknięty nie powinien byćDaj focie wędzarni to się zobaczy więcej. Bo póki co to takie błądzenie po omacku. Oczyma wyobraźni Wysłane przy użyciu Tapatalka Edytowane 19 Sierpnia 2019 przez Mlex Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
januszfeniks Opublikowano 20 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 20 Sierpnia 2019 Niezależnie jaka by ona nie była to na pewno trzeba będzie nauczyć się w niej wędzić i ją wyczuć. Bo każda nieco inaczej wędzi. Foty by się przydały. Tak bez fotek co można powiedzieć to to, że na pewno musisz mieć odpowiedni dostęp tlenu do paleniska, bo inaczej piroliza zajdzie. Najlepiej z możliwością regulacji dostępu.Palenisko w ziemi? czemu nie! Ja bym tak zrobił.Można by trochę zaizolować tę rurę co w ziemi pójdzie. Długość 1,5m nie jest zła. . Ja mam niecałe 2m i ok. Chociaż ja mam nieizolowaną ale daję radę. Tylko beczkę mam zaizolowaną.Komin powinien być zazwyczaj z szybrem do regulacji ciągu i przeplywu dymu. Zamknięty nie powinien byćDaj focie wędzarni to się zobaczy więcej. Bo póki co to takie błądzenie po omacku. Oczyma wyobraźni Wysłane przy użyciu TapatalkaMasz zdjęcia swoich wyrobów? Tylko nie wędlin w osłonce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz_p Opublikowano 20 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 20 Sierpnia 2019 (edytowane) ... bo inaczej piroliza zajdzie.- Piroliza - zjawisko kontrolowanego spalania drewna przy ograniczonym dostępie powietrza. Zasadniczo to jest to, czego potrzebujemy podczas wędzenia. Tyle w kwestii poprawnej nomenklatury. Edytowane 20 Sierpnia 2019 przez janusz_p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mlex Opublikowano 20 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 20 Sierpnia 2019 (edytowane) - Piroliza - zjawisko kontrolowanego spalania drewna przy ograniczonym dostępie powietrza. Zasadniczo to jest to, czego potrzebujemy podczas wędzenia. Tyle w kwestii poprawnej nomenklatury.Potrzebujemy? https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1383-piroliza-drewna-i-jej-wp%C5%82yw-na-jako%C5%9B%C4%87-w%C4%99dzonek/ Wysłane przy użyciu Tapatalka Edytowane 20 Sierpnia 2019 przez Mlex Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz_p Opublikowano 20 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 20 Sierpnia 2019 (edytowane) Tak, znam podany przez Ciebie wątek. Nie umniejszając wiedzy zawartej na tym forum, chemicznie i "wędzarniczo" mamy do czynienia z pirolizą. W zależności od dostępu tlenu atmosferycznego, termiczny rozkład drewna jest określany,jako: palenie się (w pełnym dostępie tlenu atmosferycznego),termoliza (w warunkach beztlenowych), piroliza (przy ograniczonym dostępie tlenu atmosferycznego). Termiczny rozkład drewna przy nieograniczonym dostępie tlenu atmosferycznego objawia się paleniem z widocznym świeceniem płomienia.Żródło. Edytowane 20 Sierpnia 2019 przez janusz_p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mlex Opublikowano 20 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 20 Sierpnia 2019 (edytowane) @januszfeniksZle zedytowalem posta... Ponizej raz jeszcze[Dodano: 20 sie 2019 - 08:43] Tutaj masz sztukę wędzoną na zimno i kilka na ciepło. Wysłane przy użyciu Tapatalka[Dodano: 20 sie 2019 - 09:02]Tak, znam podany przez Ciebie wątek. Nie umniejszając wiedzy zawartej na tym forum, chemicznie i "wędzarniczo" mamy do czynienia z pirolizą. W zależności od dostępu tlenu atmosferycznego, termiczny rozkład drewna jest określany,jako: palenie się (w pełnym dostępie tlenu atmosferycznego),termoliza (w warunkach beztlenowych), piroliza (przy ograniczonym dostępie tlenu atmosferycznego). Termiczny rozkład drewna przy nieograniczonym dostępie tlenu atmosferycznego objawia się paleniem z widocznym świeceniem płomienia.Żródło.Ok. Wysłane przy użyciu Tapatalka Edytowane 20 Sierpnia 2019 przez Mlex Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 20 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 20 Sierpnia 2019 Tutaj masz sztukę wędzoną na zimno i kilka na ciepło. Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz 1979 Opublikowano 3 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 3 Kwietnia 2020 Witam. Zakładam nowy temat jak już jest to proszę przekierowanie. Zrobiłem wedzarnię i użyłem blachy ocynkowanej tuż za paleniskiem. Niestety pierwsze palenie i przepaliło blachę. Moje pytanie czy wyrzucić wędliny czy można coś z tym jeszcze zrobic??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepuś Opublikowano 11 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 11 Kwietnia 2020 Postanowiłem przedstawić moje 3 wędzenie w życiu , a 1 mojej wędzarce .A było to tak : rozgrzewanie osuszanie wędzenie efekt końcowy Kilka sztuk białej , mały kawałek na zdjęciu Wszystkie czynności wykonane w/g zaleceń z forum.Sukces w 100% . Cytuj Pozdrawiam Piotr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobol Opublikowano 12 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 12 Kwietnia 2020 Piękne Gratulacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 12 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 12 Kwietnia 2020 Zdolny facet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.