adko Opublikowano 24 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 24 Sierpnia 2019 Cześć czy ktoś z was próbował wędzić na grillu ? Ja mam właśnie 3 wędzenie za sobą i mam pytanie. Jaką powinienem utrzymywać temperaturę ?Dziś osuszałem około 1 godziny w temperaturze ok 50stopni z minimalną ilością dymu, a później zadymiałem przez 5 godzin w okolicach 60-70 stopni. Na koniec 30 minut w temperaturze około 110 stopni.Wydaje mi się, że wszystko wyszło zbyt mało uwędzone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 25 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 25 Sierpnia 2019 (edytowane) Jak dla mnie :-kolor oki-temperatura wędzenia za wysoka raczej 50-60 stopni-temperatura na koniec za wysoka bardziej 90 stopni-co miało na celu ostatni etap ? pieczenie ? bo 30 minut to mało. Upiekło się jeżeli już bo wysoko temp wędzeni. Szynki lepiej sparzyć , polędwice sparzyć lub na surowo , polędwiczki na surowo .Pieczenie to chyba najlepiej do boczków i karczkówJak na pierwszy razy i do tego na griilu b ładnie Ci wyszło Edytowane 25 Sierpnia 2019 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Prz3mk0 Opublikowano 25 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 25 Sierpnia 2019 (edytowane) Temperatura osuszania powinna być raczej wyższa 70-80 st. Pamiętaj że po parzeniu wędzonki będą nieco ciemniejsze.Ja akurat lecę z kiełbasą na mojej grillo-wędzarni. Osuszam z pomocą bukietów. Wysłane z mojego SM-G531F przy użyciu Tapatalka Edytowane 25 Sierpnia 2019 przez Prz3mk0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gluszec Opublikowano 25 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 25 Sierpnia 2019 Temperatura osuszania powinna być raczej wyższa 70-80 st. Pamiętaj że po parzeniu wędzonki będą nieco ciemniejsze.Ja akurat lecę z kiełbasą na mojej grillo-wędzarni. Osuszam z pomocą bukietów. Wysłane z mojego SM-G531F przy użyciu Tapatalka Polecam przeczytać skład brykietu - choć i tak skład na etykiecie może czasami nie do końca "mówić" prawdę https://www.wprost.pl/kraj/10213129/naukowcy-ostrzegaja-niebezpieczne-dodatki-w-weglu-drzewnym-i-brykiecie-do-grilla.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Prz3mk0 Opublikowano 25 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 25 Sierpnia 2019 Temperatura osuszania powinna być raczej wyższa 70-80 st. Pamiętaj że po parzeniu wędzonki będą nieco ciemniejsze.Ja akurat lecę z kiełbasą na mojej grillo-wędzarni. Osuszam z pomocą bukietów. Wysłane z mojego SM-G531F przy użyciu Tapatalka Polecam przeczytać skład brykietu - choć i tak skład na etykiecie może czasami nie do końca "mówić" prawdę https://www.wprost.pl/kraj/10213129/naukowcy-ostrzegaja-niebezpieczne-dodatki-w-weglu-drzewnym-i-brykiecie-do-grilla.htmlWeź też pod uwagę że często takie badania są sponsorowane przez lobbystów. W wiadomym celu.Poza tym "wprost" nie jest dla mnie wiarygodnym źródłem. A jak ktoś nie jest pewny to może szukać węgla z pewniejszych źródeł bezpośrednio od producentów. Wysłane z mojego SM-G531F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adko Opublikowano 25 Sierpnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 25 Sierpnia 2019 Po parzeniu faktycznie wszystko jest rewelacyjne!!Próbowałem wyrobów przed parzeniem i szynka była strasznie gumowa typowy kapeć Po parzeniu jest krucha i soczystaPolędwica jest ok i bez parzenia, trochę bardziej słona (zostawiłem 1 kawałek), ale mi bardziej smakuje parzona. Natomiast polędwiczka to jest niebo w gębie. Zrobiłem jedną na próbę, ale już wiem, że to był strzał w 10!Rozpływa się w ustach Co do temperatury to nie wiem czy mój termometr trochę nie przekłamuje bo grill jest półokrągły i termometr jest w górnej części, a tam jest zawsze najcieplej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gluszec Opublikowano 25 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 25 Sierpnia 2019 Temperatura osuszania powinna być raczej wyższa 70-80 st. Pamiętaj że po parzeniu wędzonki będą nieco ciemniejsze.Ja akurat lecę z kiełbasą na mojej grillo-wędzarni. Osuszam z pomocą bukietów. Wysłane z mojego SM-G531F przy użyciu TapatalkaPolecam przeczytać skład brykietu - choć i tak skład na etykiecie może czasami nie do końca "mówić" prawdę https://www.wprost.pl/kraj/10213129/naukowcy-ostrzegaja-niebezpieczne-dodatki-w-weglu-drzewnym-i-brykiecie-do-grilla.htmlWeź też pod uwagę że często takie badania są sponsorowane przez lobbystów. W wiadomym celu.Poza tym "wprost" nie jest dla mnie wiarygodnym źródłem. A jak ktoś nie jest pewny to może szukać węgla z pewniejszych źródeł bezpośrednio od producentów. Wysłane z mojego SM-G531F przy użyciu Tapatalka Badania robili naukowcy z Uniwersytetu Śląskiego a nie redaktor "WPROST".Faktem bezspornym jest, iż obecnie na tym forum nie ma najmniejszego sensu się odezwać w jakimkolwiek temacie, gdyż każda próba zwrócenia uwagi na dowolny temat jest traktowana jako osobisty atak na piszącego a moim celem było tylko i wyłącznie zwrócić uwagę WSZYSTKICH czytających na ewentualne szkoldliwe składniki brykietów - NIE BYŁO MOIM CELEM WSKAZYWAĆ, iż używasz złego brykietu lub robisz cokolwiek źle.W smutnym kierunku idzie to forum w smutnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Prz3mk0 Opublikowano 25 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 25 Sierpnia 2019 Badania robili naukowcy z Uniwersytetu Śląskiego a nie redaktor "WPROST".Faktem bezspornym jest, iż obecnie na tym forum nie ma najmniejszego sensu się odezwać w jakimkolwiek temacie, gdyż każda próba zwrócenia uwagi na dowolny temat jest traktowana jako osobisty atak na piszącego a moim celem było tylko i wyłącznie zwrócić uwagę WSZYSTKICH czytających na ewentualne szkoldliwe składniki brykietów - NIE BYŁO MOIM CELEM WSKAZYWAĆ, iż używasz złego brykietu lub robisz cokolwiek źle.W smutnym kierunku idzie to forum w smutnym.Wybacz za porywczość.Ja też nie twierdzę że to sam fałsz. Pisze jak jest często w dzisiejszych czasach. Za pieniądze można wszystko. Z resztą co nie jest dzisiaj szkodliwe? Peklosól - rakotworcza, drewno do wędzenia może było cięte piłą łańcuchowa - do smarowania łańcucha idzie olej, mięso ze świń które są faszerowane antybiotykami, woda z kranu z rur alupex które wbrew pozorom cały czas się rozkładają a cząsteczki plastiku my wchłaniamy....Można wymieniać w nieskończoność Wysłane z mojego SM-G531F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.