EAnna Opublikowano 6 Października 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 6 Października 2019 Zlotowych - wędlin - Arkadiusza c.d. Pasztetówka Arka: Prawdę mówiąc już nie wiem, pasztetówka, czy wątrobianka?Wprawdzie wyrób grubiej mielony ale dzięki odpowiedniej tłustości rozpływa się w ustach.Czuć wędzenie, bardzo wyważone ale wiodące.To samo dotyczy smaku. Słoność dobra, prawidłowy bukiet zapachowy typowy dla wyrobu.Bardzo smaczny wyrób, chce się go więcej zjeść, wpisuje się w opinię:"Arek jest mistrzem od podrobowych" P.S. Zadziwiła mnie trwałość tego wyrobu.Ze względów ode mnie niezależnych trzymałam go w lodówce ponad miesiąc od rozmrożenia, oczywiście w oryginalnym opakowaniu Arka. [Dodano: 06 paź 2019 - 23:19]Blok ozorkowy Arka Przyznam się, że blok ozorkowy robiłam raz i niezbyt był udany.Ten, Arkadiusza, to co innego Po otwarciu opakowania oswoiłam się z zapachem; pierwsze wrażenie, to zapach dobrej konserwy.Ozorki bardzo dobrze połączone, plasterki zwarte i elastyczne. Na zewnątrz, w okolicy połączenia dwóch ozorków widać śladowe ilości galaretki.Na przekroju widoczna struktura mięśni typowa dla peklowanych ozorów.Jeden z ozorków jest lekko niedopeklowany, to ten po lewej stronie. Plasterki są odwrócone i niedopeklowanie widoczne jest po prawej stronie plasterków.Słoność idealna, bardzo smaczny wyrób, następny atut "Mistrza Podrobowych" Trwałość jak w wyrobie poprzednim Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 7 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 7 Października 2019 (edytowane) Słoność idealna, bardzo smaczny wyrób, następny atut "Mistrza Podrobowych" "Arek jest mistrzem od podrobowych" Zaczynam się czuć jak w szufladce , ale ciesze się że moje wyroby Wam smakują. Edytowane 7 Października 2019 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 7 Października 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 7 Października 2019 Zaczynam się czuć jak w szufladce Arku,nawiązałam tylko do krążącej na zlocie opinii Kabanosy do podrobowych nie należą, więc ta szufladka nigdy nie była zamknięta Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szakira Opublikowano 8 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 8 Października 2019 Mała prośba o podanie linku do Blok ozorkowy Arka, bo szukajka tego nieogarnia. dzięki Cytuj szakira Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 8 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 8 Października 2019 (edytowane) Mała prośba o podanie linku do Blok ozorkowy Arka, bo szukajka tego nieogarnia. dzięki Mój blok ozorkowy jest właściwie kopią bloku ozorkowego Dziadka z tym ,że zrobiłem go z ozorów wołowych i moje ozory są przed peklowaniem nastrzykiwane solanką o mocy takiej samej w jakiej będą się później peklować.https://www.wedlinydomowe.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=1322&Itemid=4 Edytowane 26 Października 2019 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szakira Opublikowano 8 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 8 Października 2019 wielkie dzięki Cytuj szakira Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 25 Października 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 25 Października 2019 teraz na topie będą KABANOSY ARKADIUSZA Właśnie dzisiaj uwędziłam kabanosy/dzikonosy z dzika mieląc mięsa metodą @Arkadiusza, czyli mix z przyprawami na ósemce .Wiem na pewno, że są super kruche, ponieważ kilka lasek spadło mi z kija i zebrałam je w kawałkach (Przyprawy zawsze daję wg własnych, wypracowanych wzorców.) Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 26 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 26 Października 2019 Wiem na pewno, że są super kruche, Aniu ... każda gorąca cienka kiełbasa w jelicie naturalnym . wyjmowana prosto z wędzarni , która spadnie z kija to pęka . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 10 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 10 Listopada 2019 Karkówka Kolor - Czerwono-różowe mięso poprzerastane białym tłuszczem. Jednolicie obsuszone na przekroju Konsystencja - niejednorodna. Strefy chudego mięsa idealnie miękkie, dojrzałe. Strefy tłuste (dość dominujące) zbyt silnie związanie włóknami kolagenowymi, które (mimo profesjonalnego krojenia) dają silny efekt żujki. Zapach - niestety, wspólny w zapachem wołowiny. Ta sama nuta "starzyzny" dominuje w obu produktach. Smak - typowy dla wędliny dojrzewającej wieprzowej, słoność lekko dominująca, bukiet smakowy uboższy niż w wołowinie, co jest dla mnie oczywiste, bo wynika z cech samego mięsa. Wobec niepokojącego komponentu zapachowego wędlin dojrzewających degustowanych na zlocie, Arkadiusz podjął próbę ustalenia jego źródła.Najbardziej podejrzana była pleśń, która występowała bezpośrednio na wyrobie.Ponieważ dysponował karkówką w osłonce naturalnej, przysłał mi próbki do degustacji. Drugim wyrobem była polędwica, której nie degustowaliśmy na zlocie.Oba wyroby mają dobry aromat, nie zawierają kwestionowanego komponentu "starzyzny".Niemniej sugeruję poprawę jakości wymienianego w dojrzewalni powietrza ze względu na pewną wspólną obu produktom nutę, której nie zauważyłam w wyrobach innych forowiczów. (Na zlocie były wędliny @wisnihell, dysponuję jeszcze kawałkiem karkówki @Stefan S - tę ostatnią porównałam bezpośrednio.)Inne uwagi:krojenie profesjonalnekolory mięsa i tłuszczu prawidłowenieco nadmierne przesuszenie (poza organoleptyczne optimum) ale dopuszczalneplasterki zwarte, mięso optymalnie dojrzałe, również fragmenty tłuszczowo-kolagenowe.oba wyroby lekko przesolone, można jeść wyłącznie z chlebem. Przesolenie wyraźniejsze w polędwicyWyroby smaczne, o charakterze profesjonalnym, mimo powyższych uwag Wracając do wietrzenia dojrzewalni, wymiana powietrza powinna się odbywać na powietrze jak najlepszej jakości.Wentylacja komory to nie tylko mieszanie powietrza ale przede wszystkim jej wietrzenie.Wędliny dojrzewające zawierają żywe enzymy i żywe mikroorganizmy powierzchniowe. Jakość biologiczna powietrza wpuszczanego do komory nie jest bez znaczenia dla bukietu zapachowego przyszłej wędliny.Najlepsze, tradycyjne włoskie dojrzewalnie culatello wietrzą hale na przestrzał 2x dziennie (o ile mnie pamięć nie myli) korzystając ze świeżego, górskiego powietrza. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 11 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 11 Listopada 2019 A ja poprosze o link na Pasztetowke Arkadiusza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 11 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 11 Listopada 2019 A ja poprosze o link na Pasztetowke Arkadiusza O którą chodzi .Podwędzaną "Wątrobiankę grodziską" czy kiszkę pasztetową.? Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 11 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 11 Listopada 2019 Mozesz podac obydwie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 11 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 11 Listopada 2019 https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-wędliny-podrobowe/?p=641394do #491 Wątrobianka jest na str.głównej.Smacznego Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 11 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 11 Listopada 2019 Dzieki Arkadiusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.