Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Budowa komory dojrzewalniczej @gzym'a - krok po kroku

komora dojrzewanie

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
50 odpowiedzi w tym temacie

#41 TOSHIBA

TOSHIBA

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2792 postów
  • MiejscowośćZürich / Poznań

Napisano 28 lut 2020 - 16:03

I tak sądzę, że jak na amatorski "wyrób", a na dodatek tzw. budżetowy- to i tak jest dobrze......
 

 

I znowu nie zgodzę sie z Twoim nazewnictwem

 

Nie jest dobrze, tylko >>>>>>>  bardzo dobrze ! <<<<<

 

Jeśli masz lepsze rozwiązanie- zaproponuj!!!!!
 

No obecna ilość informacji, nie mam lepszego rozwiązania, co najwyżej korektę bieżącego,

 

Aby wejść w szczegóły potrzebuje danych o których pisałem wczesnej, nie wiem tak naprawdę jak dokładny system musi być zbudowany. Potrzebuje realnych 'widełek" w których musze sie zmieścić



#42 StefanS

StefanS

    Weteran

  • **VIP**
  • 1137 postów
  • MiejscowośćMassechusetts, USA

Napisano 28 lut 2020 - 19:04

Mimo wszystko poczekam na inne wypowiedzi 
poniewaz mam takze dojrzewalnie i podobne urzadzenia sterujace (inne marki ale podobne zasady) to pozwalam sobie na zabranie glosu, jako ten inny uzytkownik. Moim zdaniem parametry przedstawione przez @qzym sa dobre dla tego typu dzialanosci. NIe mozemy jednoznacznie okreslic parametrow poniewaz sa one tzw. wyposrodkowaniem zalecanych parametrow dla poszczegolnych grup czy rodzajow wyrobow dojrzewajacych. Tak jak rozny jest czasookres dojrzewania tak i rozne w tym okresie sa wymogi dotyczace zarowno wilgotnosci wzglednej panujacej w komorze jak i temperatury czy ruchu(przeplywu) powietrza. MOzna byloby okreslic metoda prob i bledow dochodzenie do niemal idealnych warunkow ale tylko dla jednego rodzaju wyrobow. W literaturze nie znajdzie sie raczej gotowych procesow technologicznych poniewaz kazdy producent chroni je przed publikacja. (posiadaja np. kilka komor dojrzewalczych w ktorych dojrzewany jest tylko jeden rodzaj wyrobu. Sterowanie parametrami odbywa sie na zasadzie programu komputerowego. Dodatkowo powazni producenci jak i przemysl posiada jeden bardzo drogi "gadget" na ktory nas nie stac i w sumie nie jest az tak niezbedny - chodzi o miernik Aw (activity of water). Jest to jeden z podstawowych parametrow w przemysle jak i w badaniach laboratoryjnych odnoszacy sie do skali dojrzewania i gotowosci do obrotu produktow.  Dodatkowo w naszej "hobbystycznej" dzialanosci nadal jednak pozostanie chyba najwazniejszym czynnikiem - nasza wiedza i umiejetnosci analizy danych jakie mozemy otrzymac.Pozostale urzadzenia pomiarowo-sterujace jak i zapisujace sa tylko przedluzeniem naszego wyobrazenia o tym co chcemy otrzymac. to tak ogolnie.

Szczegolow moich operacji niestety nie moge Ci podac poniewaz sa one zmienne i zalezne od wielu czynnikow ktore musze wziasc pod uwage - niemniej znajduja sie w nieco szerszym zakresie niz @qzym-a temp 10-15*C, wilg. wzgledna - 75-88%. przeplyw powietrza tez jest zmienny.

Czynniki tez zaleza miedzy innymi od: ilosc, rodzaj, srednica nowego wsadu, ilosc, jakosc, wielkosc wsadu istniejacego w komorze, umiejscowienie w komorze, temperatury i wilgotnosci na zewnatrz, pora roku, wizualne i dotykowe badanie istniejacych w komorze kawalkow, zapach, Nawet czasami zalezy to od wlasnego nastroju czy ilosci pracy wlasnie wykonywanej (np. butelkowanie miodow pitnych czy praca z nalewkami, :D  :thumbsup: ). 

NIe wydaje mi sie aby na chwile obecna mozliwe bylo zaprogramowanie sterowania takiej domowej dojrzewalni.



#43 qzym

qzym

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 292 postów
  • MiejscowośćSzczecin

Napisano 28 lut 2020 - 20:04

niemniej znajduja sie w nieco szerszym zakresie niz @qzym-a temp 10-15*C, wilg. wzgledna - 75-88%. przeplyw powietrza tez jest zmienny.

 

Ja oczywiście też mogę w szerszym zakresie operować parametrami wewnątrz komory tj. wilgotnością i temp., czy przeplywem powietrza.

 

Z uwagi jednak na aktualny wsad w komorze- parametry ,które zadane na sterowniku -  są na tym etapie dojrzewania niejako dostosowane do wsadu.

Dla tak ustawionyych też parametrów zaprezentowalem ww. wykresy zmiany temp. i wilgotności.

 

Z  uplywem czasu, zapewne zmniejszę  nieco wilgotność , znów dostosowując ją do wsadu.



#44 StefanS

StefanS

    Weteran

  • **VIP**
  • 1137 postów
  • MiejscowośćMassechusetts, USA

Napisano 28 lut 2020 - 20:12

Poniewaz operuje juz ta komora kilka lat to przedstawilem zakres w jakim operuje na przestrzeni tych lat a nie aktualny ktory jest zblizony do Twoich (nieco nizsza wilgotnosc wzgledna bo ok 78-79%) aktualnie. Temperatura na poziomie 12.5-13*C.



#45 qzym

qzym

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 292 postów
  • MiejscowośćSzczecin

Napisano 28 lut 2020 - 20:18

Poniewaz operuje juz ta komora kilka lat to przedstawilem zakres w jakim operuje na przestrzeni tych lat a nie aktualny ktory jest zblizony do Twoich

 

No to jesteśmy zgodni  :D  :D  



#46 qzym

qzym

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 292 postów
  • MiejscowośćSzczecin

Napisano 07 mar 2020 - 11:00

Tak moja komora wygląda aktualnie........

 

Załączony plik  20200307_093312.jpg   112,08 KB   6 Ilość pobrań

Załączony plik  20200307_093648.jpg   48,65 KB   6 Ilość pobrań



#47 El komendante

El komendante

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 304 postów
  • MiejscowośćWyspa Uznam

Napisano 07 mar 2020 - 16:03

Witam,

 

Komora prosta w konstrukcji,bardzo starannie wykonana, rozumiem ,że już z nowym sterownikiem ESM3723.

Po wędlinach widać , że spełnia wszystkie założenia :clap: 

 

 

Pozdrawiam z Halifaxu

wiatr 80 km/h, -2 stopnie i śnieg.

Kanada :thumbsup:



#48 TOSHIBA

TOSHIBA

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2792 postów
  • MiejscowośćZürich / Poznań

Napisano 09 mar 2020 - 13:26

Qzym

Czy istnieje możliwość zrobienia fotki czujnika bez osłony i drugiej fotki podłączenia pod dekielkiem?



#49 qzym

qzym

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 292 postów
  • MiejscowośćSzczecin

Napisano 09 mar 2020 - 13:28

Czy istnieje możliwość zrobienia fotki czujnika bez osłony i drugiej fotki podłączenia pod dekielkiem?

 

Jutro postaram się zrobić fotki. 



#50 TOSHIBA

TOSHIBA

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2792 postów
  • MiejscowośćZürich / Poznań

Napisano 09 mar 2020 - 14:16

OK

Dziękuje

Czekam z utensknieniem  :) 

 

PS

O ile to możliwe, chodzi mi o takie ujęcia jak w moim temacie foto 3 i 4.

https://wedlinydomow...iczą/?p=659476¨


Użytkownik TOSHIBA edytował ten post 09 mar 2020 - 14:21


Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#51 qzym

qzym

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 292 postów
  • MiejscowośćSzczecin

Napisano 10 mar 2020 - 17:11

Fotka czujnika

Załączony plik  post-40314-0-81115700-1583821688.jpg   62,95 KB   4 Ilość pobrań







Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: komora, dojrzewanie

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych