Genek Opublikowano 11 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 11 Września 2019 Witam całą Brać Wędzarniczą i od razu proszę o pomoc. Właśnie zakupiłem wędzarnię Borniak UW-150. Trzy razy próbowałem uwędzić kiełbasę i za każdym razem porażka. Pętka na zewnątrz są przypieczone a od wewnątrz sine i jakby niedowędzone. Pomóżcie proszę bo jak widzę te piękne kiełbaski na forum to się dziwię i zastanawiam jakie popełniamy błędy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twonk Opublikowano 11 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 11 Września 2019 Wg mnie dajesz za dużo wsadu co powoduje nierównomierny rozkład temperatury i dymu. Co prawda nie w Borniaku ale tez tak miałem. Na szczęście to jednostronne (od wewnętrznej strony) niedowędzenie nie miało wpływu na smak. Za rada starego wyjadacza zmniejszyłem ilość wsadu i problem znikł. Cytuj Lubię sobie wędzić 😁 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Genek Opublikowano 11 Września 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 11 Września 2019 Twonk, bardzo Ci dziękuję. Następnym razem spróbuję z mniejszą ilością. Ostatnio wsad wynosił ok. 9 kg. Nie wiem czy to za dużo skoro Borniak pisze, że można wędzić w tej wędzarni do 16 kg kiełbasy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twonk Opublikowano 11 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 11 Września 2019 Tak jak pisałem, nie mam i nie miałem Borniaka. Nie mam pojęcia czy to rozwiązanie tobie pomoże. Może wystarczyłoby w trakcie wędzenia poprzekładać kije parę razy. Cytuj Lubię sobie wędzić 😁 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 11 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 11 Września 2019 Za rada starego wyjadacza zmniejszyłem ilość wsadu i problem znikł. Pomóżcie proszę bo jak widzę te piękne kiełbaski na forum to się dziwię i zastanawiam jakie popełniamy błędy. Powodem może być tak jak pisał Kolega, przeładowana wędzarnia lub kiepsko osuszony wsad. Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz_p Opublikowano 12 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 12 Września 2019 Podaj więcej danych, sposób przygotowania farszu oraz czasy i temperatury poszczególnych etapów (osadzanie, osuszanie, wędzenie, obróbka cieplna) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 12 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 12 Września 2019 Borniak pisze, że można wędzić w tej wędzarni do 16 kg kiełbasy. Ja osobiście robiłem nie raz kiełbaske w 150 i 10 kg to ok więcej nigdy nie wkładałem i kłopotów nigdy nie miałem .Pytanko do Ciebie w jakiej temp wędzisz i czy na pewno masz dokładnie osuszoną kiełbachę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 12 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 12 Września 2019 (edytowane) Myślę, że należałoby zacząć od tego, że nie wiemy: co za kiełbasa, jaki przepis i jak dokładnie wszystko robiłeś. Jakiej jakości zrębki? Szczegóły technologiczne, sposób wędzenia itp. Ważne także ustawienie kominka na wędzarni, że o osuszeniu nie wspomnę. Musisz po prostu wszystko po kolei opisać. Wtedy znajdziemy przyczynę takiego stanu rzeczy i skończą się Twoje problemy. Edytowane 12 Września 2019 przez Maxell Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Genek Opublikowano 22 Września 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 22 Września 2019 Witam ponownie, nie było mnie przez jakiś czas, ale to nie znaczy, że temat zastał zarzucono przeze mnie. Ale do rzeczy. Jeśli chodzi o kiełbaskę to skład tradycyjny:szynka, Łopatka, boczek, podgardle no i wołowina. Ilość wody to około 10% wsadu. Może tu jest problem (może za dużo?). W tradycyjnej wędzarni tak dawałem i było ok. Sam już nie wiem. Suszenie to ok.1 godz w temp. Na termostacie 45 stopni. Wióry to Borniaka olcha buk. Pętka o długości ok. 1metra 2, 3 razy zakręcone na kiju. Wędzę w temp. ok. 55 stopni. Kominek to różnie. Raz mniej raz więcej otwarty. W sumie to nie wiem jak należy. Dopływ powietrza w dymogeneratorze na maksa. No i tyle chyba. Bedę bardzo wdzięczny jeśli wskażecie moje błędy w celu dojścia do perfekcji. Pozdrawiam serdecznie i z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 22 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 22 Września 2019 (edytowane) Suszenie to ok.1 godz w temp. Na termostacie 45 stopni.Po pierwsze nie osusza się na czas tylko do suchej skórki.Ja bym osuszał w 55º C Kominek to różnie. Raz mniej raz więcej otwarty.Kominek bym zostawił cały czas otwarty, żeby był swobodny przepływ dymu. Dopływ powietrza w dymogeneratorze na maksa.Wędzarnia to nie lokomotywa i dużo dymu nie potrzeba żeby ładnie uwędzić.Zmniejszył bym dopływ powietrza na pompce. Edytowane 22 Września 2019 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Genek Opublikowano 22 Września 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 22 Września 2019 Dzięki Ci Arkadiusz za cenne uwagi, tylko w Borniaku nie ma pompki w dg. Jest przepustnicy do regulowania przepływu powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 22 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 22 Września 2019 (edytowane) Jest przepustnicy do regulowania przepływu powietrza. To zmniejsz przepływ powietrza tą przepustnicą bo przy całkowicie otwartej to zrąbki prawdopodobnie się palą a nie tlą i stąd masz efekt upieczenia z zewnątrz a niedowędzenia wewnątrz.To do komory moim zdaniem powinien być dopływ powietrza. a nie pod zrąbki, ale mogę się mylić bo borniaka nie posiadam. Edytowane 22 Września 2019 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Genek Opublikowano 22 Września 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 22 Września 2019 Ok. Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.