Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Kiełbasa śmierdzi jak z ogniska


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
97 odpowiedzi w tym temacie

#41 Maciekchn

Maciekchn

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 23 postów
  • MiejscowośćLodz

Napisano 16 wrz 2019 - 20:33

Jak malowane , no pozostaje mi próbować , kupić normalne drzewo np olchę ,z 0.5kg kiełbasy surowej i próbować testować.

Pierw ta beczkę chce z tej farby opalić , użyje chyba palnika dekarskiego by pozbyć się od środka tej farby. później palenisko 20cm przy beczce , beczkę będę nakrywał częściowo workiem jutowym , i zobaczymy.

#42 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5260 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 17 wrz 2019 - 08:08

95d172ed2c7d7509m.jpg

post-64151-1442221275,7663_thumb.jpg



#43 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14208 postów

Napisano 17 wrz 2019 - 09:56

Jak malowane , no pozostaje mi próbować , kupić normalne drzewo np olchę ,z 0.5kg kiełbasy surowej i próbować testować.

Pierw ta beczkę chce z tej farby opalić , użyje chyba palnika dekarskiego by pozbyć się od środka tej farby. później palenisko 20cm przy beczce , beczkę będę nakrywał częściowo workiem jutowym , i zobaczymy.

Beczkę wypał rozpalając ogień w środku.
Czyste drewno i po prostu pal.

#44 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11545 postów

Napisano 17 wrz 2019 - 10:33

Rozpal w beczce porządne ognisko i w ten sposób ją wypalisz

#45 Maciekchn

Maciekchn

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 23 postów
  • MiejscowośćLodz

Napisano 17 wrz 2019 - 12:03

Palnikiem szybciej i dokładniej to zrobię ,po wypaleniu dopiero ptzepale

#46 Maciekchn

Maciekchn

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 23 postów
  • MiejscowośćLodz

Napisano 25 wrz 2019 - 10:33

Jednak poszlo lepiej jak w niej napaliłem , juz jest "goła" blacha, założyłem tez szyber bo jak pale paleniskiem przy beczce nie moge utrzymac 50* skacze bardzo temperatura do góry , przykryte mam jutowym workiem i deskami , dym ładnei przelatuje wekend probuje z kiełbasa sruwa (juz schnie) i serkiem



#47 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11545 postów

Napisano 25 wrz 2019 - 11:06

Jednak poszlo lepiej jak w niej napaliłem

 

A nie mówiłem  :D



#48 Romii

Romii

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 220 postów
  • MiejscowośćBydgoszcz

Napisano 25 wrz 2019 - 11:09

wekend probuje z kiełbasa sruwa (juz schnie) i serkiem

Trochę przesadzasz z tym schnięciem - do weekendu Ci się popsuje ta surowa :-).

 

--

Romii



#49 Maciekchn

Maciekchn

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 23 postów
  • MiejscowośćLodz

Napisano 25 wrz 2019 - 11:16

Tym że już schnie to przesadziłem , dziś dopiero będę kupował lub jutro i polezy w lodówce później piekarnik z 40* i z 2-3 h i będzie

#50 Romii

Romii

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 220 postów
  • MiejscowośćBydgoszcz

Napisano 25 wrz 2019 - 11:26

Chcesz białą surową wędzić?

Jak będzie zrobiona na soli to szara wyjdzie w przekroju. Poza tym będzie miała sporo wody dodane - w lodówce nie obeschnie.

Jak bardzo chcesz używać piekarnika to możesz - ja bym tą raczej w tej beczce palił z 2h ostro żeby ją dobrze rozgrzać, wypalić wszytko co ew. zostało 

po obróbce i zrobić sporo żaru. Później osuszanie w beczce z odkrytym wierzchem zamiast w piekarniku - jak najmniej dymu, później dopiero delikatne wędzenie

jak już kiełbasa będzie sucha.

 

--

Romii



#51 Maciekchn

Maciekchn

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 23 postów
  • MiejscowośćLodz

Napisano 27 wrz 2019 - 18:12

Boje się trochę suszenia w beczce bo znowu ja upiekę :) hihi ... Jutro ten dzień , kolejna próba, mam obawy po ostatnim , Nadal nie jestem przekonany czy z rura i paleniskiem , czy samym paleniskiem

drewno juz mam odpowiednie tzn olcha , gruszka mam ale wilgotna... ,



#52 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11545 postów

Napisano 28 wrz 2019 - 09:55

Boje się trochę suszenia w beczce bo znowu ja upiekę

 

Nic nie upieczesz. Rozpal w palenisku i zgromadź żar.Kiełbasę powieś w temp. pokojowej przed włożeniem do beczki bo powinna być osuszona w temp. pokojowej jakieś 2 h.,.Gdy zgromadzisz żar to trzymaj temp. 45-55 C.Trochę to potrwa bo trzeba ustabilizować temperaturę.Jak będzie za gorąco to możesz wygarnąć trochę żaru z paleniska a jak za zimno to przykryj lekko beczkę.Pod żadnym pozorem nie zalewaj paleniska wodą.Odkryj beczkę i wrzuć wstępnie osuszoną kiełbasę.Cały czas trzymaj temp. 45-55 C.Gdy kiełbasa się osuszy w beczce  ( poczujesz ręką) to wtedy dołóż nieco drewna do paleniska i puść dymek i trzymaj temp. 45-55 C i wędź aż do uzyskania pożądanego koloru.Później pieczenie i tu musisz podnieść temp. w beczce do 90 C i dokładając do paleniska i trzymaj  tą temp. aż kiełbasa w środku będzie miała 68-70 C.Możesz ją też po wędzeniu nie podpiekać tylko sparzyć w wodzie o temp. 75 C przez 20 min.



#53 Maciekzbrzegu

Maciekzbrzegu

    Weteran

  • **VIP**
  • 2891 postów
  • MiejscowośćBrzeg

Napisano 28 wrz 2019 - 10:27

Beczkę przykrywaj deskami. Jak trzeba to je rozsuwasz mniej lub bardziej. Dla mnie to lepsze od worka jutowego. Skołuj sobie blachę aby przykryć beczkę jak zacznie padać.
Wersja jak padaZałączony plik  15696627289161948688437.jpg   73,93 KB   3 Ilość pobrań
Jak nie pada Załączony plik  15696628249011635253459.jpg   74,75 KB   3 Ilość pobrań

#54 ziezielony

ziezielony

    Weteran

  • **VIP**
  • 2372 postów

Napisano 28 wrz 2019 - 12:33

:) Maciek...
Ta Wędzarynka to mistrzostwo świata...
Urzekająca, solidnie zakorzeniona w nurcie prymitywistycznym...
Takie egzemplarze to już kategoria relikwie :D
Cudna!

#55 Maciekchn

Maciekchn

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 23 postów
  • MiejscowośćLodz

Napisano 29 wrz 2019 - 10:51

Zaczynamy na długiej rurce , ale ciężko temperature utrzymać, do tego skraplała się woda w beczce , skończyło się we w trakcie wywaliłem rurę i beczka na palenisku, i tak cieKo utrzymać temperaturę było od 30 do 50.Wyszlo lepiej niż ostatnio ,ale beekuje dużo , np kiełbasa kwaśna , pomimo że z 2 h leżała w piekarniku 40* i dod tego brak zamachu kielby a tylko dymu .chyba jednak kolejny raz coś poszło nie tak , przykryte było tylko deskami ,dużo żaru a sporo dymu , drewno suche olcha. Chyba jednak na wędzonki pozostaje mi popatrzeć bo mnie przerosło to

#56 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14208 postów

Napisano 29 wrz 2019 - 11:01

Ociepliłeś lub chociaż odsłoniłeś czymś beczkę?

#57 Maciekchn

Maciekchn

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 23 postów
  • MiejscowośćLodz

Napisano 29 wrz 2019 - 12:56

nie, wczoraj było ponad 20* ,jak widać u kolegów bez ocieplenia też idzie coś zrobić ,ale to co u mnie wychodzi to pomyłka ...

Użytkownik Maciekchn edytował ten post 29 wrz 2019 - 13:18


#58 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11545 postów

Napisano 29 wrz 2019 - 13:16

Ociepliłeś lub chociaż odsłoniłeś czymś beczkę?

 

Już to przerabialiśmy i co to ma wspólnego z kwaśną kiełbasą :facepalm: .Kiełbasa po pierwsze jest ze sklepu.Niekoniecznie musi być świeża.Po drugie napisałem jak postępować krok po kroku a Maciekchn zrobił po swojemu.Trudno jest pomóc takiej osobie. :(



#59 Maciekchn

Maciekchn

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 23 postów
  • MiejscowośćLodz

Napisano 29 wrz 2019 - 13:19

Ociepliłeś lub chociaż odsłoniłeś czymś beczkę?

sorki mial m tyle pomocników że już sam nie wiem kogo słuchać

Już to przerabialiśmy i co to ma wspólnego z kwaśną kiełbasą :facepalm: .Kiełbasa po pierwsze jest ze sklepu.Niekoniecznie musi być świeża.Po drugie napisałem jak postępować krok po kroku a Maciekchn zrobił po swojemu.Trudno jest pomóc takiej osobie. :(


#60 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14208 postów

Napisano 29 wrz 2019 - 13:30

nie, wczoraj było ponad 20* ,jak widać u kolegów bez ocieplenia też idzie coś zrobić ,ale to co u mnie wychodzi to pomyłka ...

Czy temperatura nie skakała kiedy zawiał wiatr?




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych