Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Kiełbasa śmierdzi jak z ogniska


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
97 odpowiedzi w tym temacie

#61 Maciekchn

Maciekchn

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 23 postów
  • MiejscowośćLodz

Napisano 29 wrz 2019 - 13:48

Raczej cały czas skakała od 30 do 50 nie idzie utrzymać stałej

#62 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14271 postów

Napisano 29 wrz 2019 - 14:33

Zrób sobie próbę.
Podobne warunki pogodowe.
Osłoń czymkolwiek beczkę od wiatru lub zainwestuj w wełnę mineralną.
Owiń beczke wełna, obwiąż cienkim drutem żeby nie spadła i pal.
Jestem ciekaw jak tym razem ci pójdzie.😉

#63 Henio

Henio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3475 postów
  • MiejscowośćGdańsk Nowy Port

Napisano 29 wrz 2019 - 15:36

Raczej cały czas skakała od 30 do 50 nie idzie utrzymać stałej

 

Jest dobrze .

 

Cały czas będę to pisał jeszcze raz .

 

Rozpalasz , jak się wypali i jest żar to masz wygrzaną i osuszoną wędzarnie  .

 

Wieszasz wędzonki i nie nakrywasz , palenisko i wędzarnia otwarte . 

 

Jak ciepłe i suche w dotyku to dodajesz drewno JEDNO i niech się tli a jak zacznie intensywnie płonąć przymykasz palenisko by nie było dużo tlenu i cugu .

 

Przykrywasz dechami lub cienką jutą ale tak by dym się swobodnie ulatniał .  

 

Na górze jest zawsze wyższa temperatura i tam będą łapać szybciej kolor .

 

Nie eksperymentuj z wyrobami ze sklepu , zacznij od boczków i szynek . 



#64 Maciekchn

Maciekchn

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 23 postów
  • MiejscowośćLodz

Napisano 29 wrz 2019 - 15:52

Chyba moim błędem było że zaczynałem na długiej rurce , jednak na krótkiej jest lepiej , i to że w piekarniku suszyłem , jak by mi kiełbasa wychodziła nie bał bym się mięsa , a jak mam za każdym razem w koszu kończyć to odchodzi ochota na cokolwiek ....

#65 frapio

frapio

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 819 postów
  • MiejscowośćTarnobrzeg

Napisano 29 wrz 2019 - 17:31

Nie kombinuj. Zrób jak Koledzy radzą. Oni naprawdę wiedzą co piszą. Ale najpierw owiń beczkę chociażby kartonami (ale nie rurę) i przewiąż  sznurkiem. Nie będzie elegancko, ale to tylko doświadczenie.  Potem na pusto potrenuj utrzymywanie temperatury. Jeśli masz tam termometr kotłowy to go wywal bo pokazuje głupoty i zastosuj taki do mięsa z cienkim szpikulcem. No i ta kiełbasa ze sklepu. W piekarniku ją ogrzałeś, ale wątpię że osuszyłeś.Tylko Pan Bóg i producent wiedzą ile w niej wody.  Na pewno dużo, ale ona jest przeznaczona do sparzenia i wtedy jest OK. Jak opanujesz temat utrzymywania temperatury to zrób ze dwa kg kiełbasy chłopskiej i ją uwędź. Sukces wg mnie murowany. Powodzenia.

PS

A taką kiełbaskę z ogniska to chętnie bym zjadł.



#66 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 11978 postów

Napisano 29 wrz 2019 - 19:10

jednak na krótkiej jest lepiej

No proszę a nie mówiłem 

to że w piekarniku suszyłem

Pisałem żeby robić inaczej .

jak mam za każdym razem w koszu kończyć to odchodzi ochota na cokolwiek ....

Nawet nie wiesz ile mojej kiełbasy zjadł mój pies zanim uczyłem się tego "zawodu".Nie należy się zrażać tylko słuchać dobrych rad.Jak zaczynasz się gubić bo jest za wielu podpowiadających to możesz w każdej chwili użyć PW i rozmawiać z jedna osobą.



#67 Maciekchn

Maciekchn

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 23 postów
  • MiejscowośćLodz

Napisano 29 wrz 2019 - 19:19

Na tą chwilę to się zraziłem i beczka trafiła w kąt...leży i nie mogę na nią patrzeć... chociaż ochota na coś zdrowego jest ogromna

Załączone pliki



#68 Romii

Romii

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 363 postów
  • MiejscowośćBydgoszcz

Napisano 29 wrz 2019 - 19:23

Ruszt z piecyka do wywalenia. I cierpliwość niestety.

Białą ze sklepu uwędzić żeby była ok to wyzwanie.

Zacznij od peklowanej polędwicy ew. szynki w mniejszych kawałkach żeby się zapeklowała równo.

 

--

Romii



#69 Maciekchn

Maciekchn

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 23 postów
  • MiejscowośćLodz

Napisano 29 wrz 2019 - 19:41

Peklowanie na sucho ?

#70 Romii

Romii

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 363 postów
  • MiejscowośćBydgoszcz

Napisano 29 wrz 2019 - 19:47

Peklowanie na sucho ?
 

Lubisz komplikować sobie życie. 

Zdecydowanie na mokro. Zgodnie z przepisami i tabelami z forum. Przez minimum 10-14 dni.

 

--

Romii



#71 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14271 postów

Napisano 29 wrz 2019 - 19:51

@Maciekchn
Żebym ci moich pierwszych wyrobów nie pokazał.
Boczek miał taki kwas, żeśmy z sąsiadem trzy dni srali aż miło.😃😃😃

Użytkownik miro edytował ten post 29 wrz 2019 - 19:51


#72 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 11978 postów

Napisano 29 wrz 2019 - 21:18

Na tą chwilę to się zraziłem i beczka trafiła w kąt...leży i nie mogę na nią patrzeć... chociaż ochota na coś zdrowego jest ogromna


Daleko do siebie nie mamy to może wpadnę z gospodarską wizytą i pokażę,jak to się robi.

#73 wróbel75

wróbel75

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2399 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 30 wrz 2019 - 11:12

Maciekchn, dnia 29 Wrze 2019 - 20:41, napisał: Peklowanie na sucho ? Lubisz komplikować sobie życie. Zdecydowanie na mokro. Zgodnie z przepisami i tabelami z forum. Przez minimum 10-14 dni. -- Romii

Czemu uważasz że peklując na sucho jest bardziej skomplikowane?

Poczytaj sobie np. ten temat: https://wedlinydomow...-i-próżniowych/

Ta propozycja jest nawet prostsza od tradycyjnego peklowania.

 

Maciekchn ale nic Ci nie zastąpi:

Daleko do siebie nie mamy to może wpadnę z gospodarską wizytą i pokażę,jak to się robi.


#74 Maciekchn

Maciekchn

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 23 postów
  • MiejscowośćLodz

Napisano 30 wrz 2019 - 11:48

Na sucho wydaje mi się lepsze, mięso nie będzie aż tak przemoczone...(chyba) , co do ocieplania beczki myślałem nad tym ale jaki jest tego cel skoro ciepło idzie i ucieka do góry , jak by ocieplić dom a mieć dziurawy dach ,nie wędzę w zimę żeby była taka wymiana....

propozycja spotkania się z nauczycielem jest najlepszym wyjściem , muszę znaleźć czas tylko na to , bo teraz zaczynam maly remont.

Użytkownik Maciekchn edytował ten post 30 wrz 2019 - 11:51


#75 wróbel75

wróbel75

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2399 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 30 wrz 2019 - 12:02

propozycja spotkania się z nauczycielem jest najlepszym wyjściem , muszę znaleźć czas tylko na to , bo teraz zaczynam maly remont.

No to pytaj Arka co potrafi robić :D



#76 Romii

Romii

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 363 postów
  • MiejscowośćBydgoszcz

Napisano 30 wrz 2019 - 12:17

Czemu uważasz że peklując na sucho jest bardziej skomplikowane? Poczytaj sobie np. ten temat: https://wedlinydomow...-i-próżniowych/Ta propozycja jest nawet prostsza od tradycyjnego peklowania.

 

Z całym szacunkiem dla początkującego - Kolega nie potrafi napalić pod beczką a Ty chcesz żeby peklował w woreczkach próżniowych mając świadomość co robi.

Nie ma nic prostszego od peklowania na mokro - wystarczy naczynie, waga, woda i peklosól. Po zrobieniu roztworu wiele nie można zepsuć.

Przy peklowaniu na sucho wystarczy że nierówno posypie peklosolą, że w naczyniu zbierze mu się odciek, który wyleje.

Na to dołoży plotki że "na sucho można przyspieszyć peklowanie" i będzie chciał wędzić za 3 dni. Efekt znowu zaskoczy - również negatywnie.

Szkoda mięsa.

--

Romii



#77 EL GREGOR

EL GREGOR

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3924 postów
  • MiejscowośćBartoszyce

Napisano 30 wrz 2019 - 12:21

:)Na temat beczek to JA chyba mam najwięcej doświadczenia,początek lata 60 (beczka pewnie jeszcze Niemiecka)  pod okiem ojca i do dziś wędzę tą metodą tylko beczki ewoluowały .To co widzę na zdjęciu kolegi  to szybciej będzie grill niż wędzarnia.Największy błąd to ,,palenisko,, i dekiel.Na tak zbudowanym palenisku nigdy nie utrzymasz stałej temperatury a dekiel nadaje się do kiszenia ogórków.To tyle na temat tego grilla.

Jak chcesz to CI pomogę ogarnąć temat.

 

Załączony plik  DSC00015.JPG   92,13 KB   2 Ilość pobrańZałączony plik  DSC00023.JPG   51,22 KB   2 Ilość pobrań

 

Załączony plik  DSC00819.JPG   76,65 KB   2 Ilość pobrańZałączony plik  DSC00821.JPG   82,02 KB   2 Ilość pobrań

 

 



#78 Romii

Romii

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 363 postów
  • MiejscowośćBydgoszcz

Napisano 30 wrz 2019 - 12:31

Na sucho wydaje mi się lepsze, mięso nie będzie aż tak przemoczone...(chyba)

Wszyscy walczą, żeby mieć jak najbardziej soczystą szynkę, czy polędwicę, a Tobie będzie przeszkadzało "przemoczone" :-).

Jak wyjdzie "przemoczone" to w ramach parzenia możesz podjechac z temperaturą wewnątrz do 80 stopni i potrzymać z 15 minut - gwarantuje że będzie tak suche

że nożem ciężko będzie operować. (Jak mawiał klasyk: Nie róbcie tego w domu). :-).

 

--

z pozdrowieniami

Romii



#79 Maciekchn

Maciekchn

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 23 postów
  • MiejscowośćLodz

Napisano 30 wrz 2019 - 12:46

:)Na temat beczek to JA chyba mam najwięcej doświadczenia,początek lata 60 (beczka pewnie jeszcze Niemiecka)  pod okiem ojca i do dziś wędzę tą metodą tylko beczki ewoluowały .To co widzę na zdjęciu kolegi  to szybciej będzie grill niż wędzarnia.Największy błąd to ,,palenisko,, i dekiel.Na tak zbudowanym palenisku nigdy nie utrzymasz stałej temperatury a dekiel nadaje się do kiszenia ogórków.To tyle na temat tego grilla.

Jak chcesz to CI pomogę ogarnąć temat.

 

 

czemu gril ? 


Użytkownik Maciekchn edytował ten post 30 wrz 2019 - 12:47


#80 wróbel75

wróbel75

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2399 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 30 wrz 2019 - 12:48

Z całym szacunkiem dla początkującego - Kolega nie potrafi napalić pod beczką a Ty chcesz żeby peklował w woreczkach próżniowych mając świadomość co robi.

Po tym widzę że albo nie masz pojęcia co miałem na myśli (chodzi o temat) albo uważasz że kolega nie poradzi sobie z nasypaniem peklosoli do woreczka.

Nie ma nic prostszego od peklowania na mokro - wystarczy naczynie, waga, woda i peklosól. Po zrobieniu roztworu wiele nie można zepsuć.

Zapewniam Cię że jest prostszy sposób ;)

Czy lepszy - nie wiem, ale na pewno prostszy. I wybacza więcej błędów.

 

Przy peklowaniu na sucho wystarczy że nierówno posypie peklosolą, że w naczyniu zbierze mu się odciek, który wyleje.

To potwierdza co napisałem na początku.

Na to dołoży plotki że "na sucho można przyspieszyć peklowanie" i będzie chciał wędzić za 3 dni. Efekt znowu zaskoczy - również negatywnie.

Może też usłyszeć że będzie koniec świata itp. - no na to wpływu nie mam czy posłucha plotek.

Szkoda mięsa.

Ja bardziej żałował bym kolegi






Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych