Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Kolorowo czyli różne


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
33 odpowiedzi w tym temacie

#1 ReniaS

ReniaS

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 222 postów
  • MiejscowośćJanikowo

Napisano 27 wrz 2019 - 19:53

Nic nowego, ale bardzo smacznego:

 

Krem z brokułów 

 

• brokuły 400 g

• ziemniak 1 sztuka
• cebula 100 g
• 2 ząbki czosnku
• 1 łyżka oliwy
• 100 ml śmietany
• sól, pieprz 

Sposób przygotowania bardzo prosty:

Rozdrabniam brokuły na niewielkie różyczki. Brokuł i pokrojonego w kostkę ziemniaka  zalewam

wodą (lub bulionem) i gotuję przez 30 minut (aż warzywa będą miękkie). Następnie poszatkowaną

cebulę i czosnek duszę na wolnym ogniu aż do uwolnienia zapachu- dodaję do warzyw. Zahartowaną
śmietanę wlewam do zupy (czasami robię bez śmietany).Blenduję  aż do otrzymania jednolitego kremu.

Doprawiam do smaku i gotowe :)  

Załączone pliki


Użytkownik ReniaS edytował ten post 14 mar 2020 - 21:58


#2 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7653 postów

Napisano 27 wrz 2019 - 20:24

bardzo smacznego:
Pieknie wygląda i składniki - powinno być pyszne :D  :thumbsup:  :clap: 

#3 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 13067 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 27 wrz 2019 - 20:41

SPYCHOWO (JEZIORO CICHE)

 

Super to wygląda :thumbsup: :clap:

 

Pozdrawiam


Użytkownik ReniaS edytował ten post 08 sty 2020 - 21:28


#4 ReniaS

ReniaS

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 222 postów
  • MiejscowośćJanikowo

Napisano 27 wrz 2019 - 20:55

:)



#5 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7653 postów

Napisano 16 lis 2019 - 18:03

Blenduję aż do otrzymania jednolitego kremu.
Zupa krem - tak - ale te cudaki co pływają na wierzchu ?

#6 ReniaS

ReniaS

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 222 postów
  • MiejscowośćJanikowo

Napisano 19 lis 2019 - 07:18

Zupa krem - tak - ale te cudaki co pływają na wierzchu ?

 

Był tez drugi krem, z kalafiora - to te białe lilie :D  :D  :D ,

który "pływa" w cieniutkim plasterku zielonej papryki :facepalm: ,

a w samym środku - różyczka brokuła....to żółte... :D  :D



#7 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7653 postów

Napisano 19 lis 2019 - 07:40

który "pływa" w cieniutkim plasterku zielonej papryki
Foremka kształtu z papryki - świetny patent  :thumbsup: 

#8 ReniaS

ReniaS

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 222 postów
  • MiejscowośćJanikowo

Napisano 08 sty 2020 - 18:03

KOTLETY W ZALEWIE OCTOWEJ:

 

1 duży, podwójny filet z kurczaka lub 2 mniejsze - rozbijam na nieduże kotlety,
przyprawiam, panieruję w bułce i jajku, smażę na oleju.

Gotuję zalewę:
2 1/2 szklanki wody
1/4 szklanki oleju
1/2 szklanki octu
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki przecieru  pomidorowego/  może być bez
3 łyżki cukru
1 duża cebula
po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
2 liście laurowe

Ciepłe kotlety zalewam zimną zalewą.

 

Załączone pliki


Użytkownik ReniaS edytował ten post 08 sty 2020 - 18:04


#9 @halusia@

@halusia@

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 6866 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 08 sty 2020 - 19:05

KOTLETY W ZALEWIE OCTOWEJ:

 

Reniu, aż wstyd przyznać ale nigdy nie jadłam kotletów w zalewie octowej. :facepalm:

Koniecznie wypróbuję  :frantics:



#10 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5693 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 08 sty 2020 - 19:14

To takie trochę "Filety a,la śledzie po Kaszubsku" :D ?



#11 Papcio

Papcio

    Weteran

  • **VIP Junior**
  • 2120 postów
  • MiejscowośćRudnik sl

Napisano 08 sty 2020 - 19:17

Właśnie takowy dostałem na obiadokolację :laugh:



#12 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5876 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 08 sty 2020 - 19:20

To takie trochę "Filety a,la śledzie po Kaszubsku" :D ?

Ja jadlam gdzies takie tylko z boczniakami al'a kotletami 



#13 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5693 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 08 sty 2020 - 19:38

Bo najważniejsza to jest tu ta słodko kwaśna zalewa z cebulką i przyprawami :D. Wszystko praktycznie będzie pychota, w takiej wspaniałej "Kaszubskiej marynacie", bo na dobrą sprawę to jest ona uniwersalna, pasuje do większości ryb czy mięs, a i dodatki, jak pisze Electra, można urozmaicać, grzybki, borówki, rodzynki etc. Brawo Halusia  :D :thumbsup:.



#14 ReniaS

ReniaS

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 222 postów
  • MiejscowośćJanikowo

Napisano 08 sty 2020 - 19:51

To takie trochę "Filety a,la śledzie po Kaszubsku" :D ?

:D Tak, tak..... dla tych co nie lubią ryb  :yes:  :thumbsup:

[Dodano: 08 sty 2020 - 19:51Zapraszam Halinko, musisz koniecznie spróbować :D

 

 

KOTLETY W ZALEWIE OCTOWEJ:

 

Reniu, aż wstyd przyznać ale nigdy nie jadłam kotletów w zalewie octowej. :facepalm:

Koniecznie wypróbuję  :frantics:


Użytkownik ReniaS edytował ten post 09 sty 2020 - 06:12


#15 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5876 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 08 sty 2020 - 19:51

@ReniaS:D sledzie to nie ryby :tongue:  ja uwielbiam..ale ryb nie lubie .



#16 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5096 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 08 sty 2020 - 21:21

sledzie to nie ryby   ja uwielbiam..ale ryb nie lubie .
 

 

 Teraz wszystko jasne. Ja bardzo luibie ryby ,ale sledzie moga sobie dalej plywac, jak dla mnie. :D



#17 ReniaS

ReniaS

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 222 postów
  • MiejscowośćJanikowo

Napisano 09 sty 2020 - 05:16

 

sledzie to nie ryby   ja uwielbiam..ale ryb nie lubie .

 Teraz wszystko jasne. Ja bardzo luibie ryby ,ale sledzie moga sobie dalej plywac, jak dla mnie. 

Jeśli ktoś nie przepadał za śledziami, tak jak ja
musi wypróbować śledziki wg Małgo z orzechami i śliwką - the best  :thumbsup:  :D

 

https://wedlinydomow...naria/?p=653191

Załączone pliki


Użytkownik ReniaS edytował ten post 10 sty 2020 - 05:23


#18 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5876 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 09 sty 2020 - 11:15

Ciewy przepis musze sprobowac ! U nas w domu sledzi je sie duzo ..co prawda sa kupne , bo na dwie osoby nie chce mi sie kupowac filetow i robic akurat w danym smaku .Oczywiscie na swieta robie sama .i nie moze zabraknac smazonych sledzi z koperkiem w zalewie octowej tzw 123

Jadlam kiedys sledzie z orzechami i rodzynkami , 



#19 ReniaS

ReniaS

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 222 postów
  • MiejscowośćJanikowo

Napisano 09 sty 2020 - 16:49

Ciewy przepis musze spróbować  ......akurat w danym smaku .Oczywiscie na swieta robie sama .i nie moze zabraknac smazonych sledzi z koperkiem w zalewie octowej tzw 123Jadlam kiedys sledzie z orzechami i rodzynkami , 

:yes:  :yes: Też mi przypasował ten wyraźny smak orzechów i nutka tymianki.....mniam :)  



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 ReniaS

ReniaS

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 222 postów
  • MiejscowośćJanikowo

Napisano 09 sty 2020 - 17:47

Załączony plik  20200108_181452 (2).jpg   79,86 KB   5 Ilość pobrańOcet winny - winogrono z własnego ogródka działkowego

wykonałam pierwszy raz :facepalm:  przepis zaczerpnęłam od Koleżanki Małgoś 

https://wedlinydomow...-ocet.../page-3

 


Użytkownik ReniaS edytował ten post 10 sty 2020 - 05:23





Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych