Skocz do zawartości

Różne


ReniaS

Rekomendowane odpowiedzi

Nic nowego, ale bardzo smacznego:

 

Krem z brokułów 

 

• brokuły 400 g

• ziemniak 1 sztuka
• cebula 100 g
• 2 ząbki czosnku
• 1 łyżka oliwy
• 100 ml śmietany
• sól, pieprz 

Sposób przygotowania bardzo prosty:

Rozdrabniam brokuły na niewielkie różyczki. Brokuł i pokrojonego w kostkę ziemniaka  zalewam

wodą (lub bulionem) i gotuję przez 30 minut (aż warzywa będą miękkie). Następnie poszatkowaną

cebulę i czosnek duszę na wolnym ogniu aż do uwolnienia zapachu- dodaję do warzyw. Zahartowaną
śmietanę wlewam do zupy (czasami robię bez śmietany).Blenduję  aż do otrzymania jednolitego kremu.

Doprawiam do smaku i gotowe :)  

post-98636-0-42747000-1569609652_thumb.jpg

Edytowane przez ReniaS
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

bardzo smacznego:
Pieknie wygląda i składniki - powinno być pyszne :D  :thumbsup:  :clap: 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

 

 

Blenduję aż do otrzymania jednolitego kremu.
Zupa krem - tak - ale te cudaki co pływają na wierzchu ?

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

który "pływa" w cieniutkim plasterku zielonej papryki
Foremka kształtu z papryki - świetny patent  :thumbsup: 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

KOTLETY W ZALEWIE OCTOWEJ:

 

1 duży, podwójny filet z kurczaka lub 2 mniejsze - rozbijam na nieduże kotlety,
przyprawiam, panieruję w bułce i jajku, smażę na oleju.

Gotuję zalewę:
2 1/2 szklanki wody
1/4 szklanki oleju
1/2 szklanki octu
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki przecieru  pomidorowego/  może być bez
3 łyżki cukru
1 duża cebula
po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
2 liście laurowe

Ciepłe kotlety zalewam zimną zalewą.

 

post-98636-0-78473700-1578503069_thumb.jpg

Edytowane przez ReniaS
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To takie trochę "Filety a,la śledzie po Kaszubsku" :D ?

Ja jadlam gdzies takie tylko z boczniakami al'a kotletami 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Bo najważniejsza to jest tu ta słodko kwaśna zalewa z cebulką i przyprawami :D. Wszystko praktycznie będzie pychota, w takiej wspaniałej "Kaszubskiej marynacie", bo na dobrą sprawę to jest ona uniwersalna, pasuje do większości ryb czy mięs, a i dodatki, jak pisze Electra, można urozmaicać, grzybki, borówki, rodzynki etc. Brawo Halusia  :D:thumbsup:.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To takie trochę "Filety a,la śledzie po Kaszubsku" :D ?

:D Tak, tak..... dla tych co nie lubią ryb  :yes:  :thumbsup:

[Dodano: 08 sty 2020 - 19:51Zapraszam Halinko, musisz koniecznie spróbować :D

 

 

KOTLETY W ZALEWIE OCTOWEJ:

 

Reniu, aż wstyd przyznać ale nigdy nie jadłam kotletów w zalewie octowej. :facepalm:

Koniecznie wypróbuję  :frantics:

Edytowane przez ReniaS
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@ReniaS:D sledzie to nie ryby :tongue:  ja uwielbiam..ale ryb nie lubie .

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

sledzie to nie ryby   ja uwielbiam..ale ryb nie lubie .
 

 

 Teraz wszystko jasne. Ja bardzo luibie ryby ,ale sledzie moga sobie dalej plywac, jak dla mnie. :D

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

sledzie to nie ryby   ja uwielbiam..ale ryb nie lubie .

 Teraz wszystko jasne. Ja bardzo luibie ryby ,ale sledzie moga sobie dalej plywac, jak dla mnie. 

Jeśli ktoś nie przepadał za śledziami, tak jak ja

musi wypróbować śledziki wg Małgo z orzechami i śliwką - the best  :thumbsup:  :D

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/?p=653191

post-98636-0-05528100-1578543410_thumb.jpg

Edytowane przez ReniaS
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ciewy przepis musze sprobowac ! U nas w domu sledzi je sie duzo ..co prawda sa kupne , bo na dwie osoby nie chce mi sie kupowac filetow i robic akurat w danym smaku .Oczywiscie na swieta robie sama .i nie moze zabraknac smazonych sledzi z koperkiem w zalewie octowej tzw 123

Jadlam kiedys sledzie z orzechami i rodzynkami , 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ciewy przepis musze spróbować  ......akurat w danym smaku .Oczywiscie na swieta robie sama .i nie moze zabraknac smazonych sledzi z koperkiem w zalewie octowej tzw 123Jadlam kiedys sledzie z orzechami i rodzynkami , 

:yes:  :yes: Też mi przypasował ten wyraźny smak orzechów i nutka tymianki.....mniam :)  

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

post-98636-0-81167000-1578588437_thumb.jpgOcet winny - winogrono z własnego ogródka działkowego

wykonałam pierwszy raz :facepalm:  przepis zaczerpnęłam od Koleżanki Małgoś 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet.../page-3

 

Edytowane przez ReniaS
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

wykonałam pierwszy raz
:thumbsup:  :clap: 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tak wyglądał baleronik,

po rozkrojeniu okazało się, że dość tłusty,

ale był tak mięciutki i smaczny, że nikomu to nie przeszkadzało......opanowaliśmy niemal cały  :D  :frantics:

Przepis od Waldzia  :). Możliwe, że za długo piekłam, ale u nas tak wszyscy wolą.....  

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/?p=649875

post-98636-0-59954900-1578942491_thumb.jpg

post-98636-0-90222900-1578942733_thumb.jpg

Edytowane przez ReniaS
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
Ślicznie Brawo

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.