Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Kiełbasa dojrzewająca "palcówka", dziwny zapach (pierwsza kiełbasa)


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
6 odpowiedzi w tym temacie

#1 OlmerPL

OlmerPL

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 3 postów
  • MiejscowośćTrójmiasto

Napisano 01 paź 2019 - 09:22

Witam wszystkich.

Postanowiłem spróbować moich sił z wędlinami nie wędzonymi (brak warunków). Aktualnie "robi się" kiełbasa palcówka. Mięso po pokrojeniu i przyprawieniu, leżało dwa dni w lodówce. Później nadziałem jelita i zawiesiłem w "kanciapie". Temperatura tam panująca to 19-20 stopni, przy aktualnej pogodzie (deszczowy tydzień) wilgotność waha się między 55 a 60%. Pomieszczenie jest dobrze wentylowane, kiełbasy wiszą bezpośrednio przy wentylacji mechanicznej nastawionej na maksa. Dziś po około 36h od zawieszenia, poczułem dziwny zapach, nie intensywny, również ciężki do zidentyfikowania czy to "zły czy dobry" zapach.

 

W teorii dziś powinienem wrzucić ją do chłodnego miejsca (lodówka 10-11 stopni wilgotność około 35%), ale teraz mam wątpliwości czy nie powinna polecieć do śmietnika. Nie mam doświadczenia z kiełbasami (bawię się z schabem z którym problemów nie mam, ale też jest tak doprawiony że wątpię czy bym poczuł ze się psuje) więc nie wiem czy mam się już przejmować, czy na razie poczekać jak rozwinie się sytuacja.

 

Wątpliwości podsycają jeszcze dwie sprawy. Po pierwsze, doprawiłem ją mocno białym pieprzem, który dla mnie pachnie jak gó..., a przynajmniej tym zalatuje dla mnie i nie wiem czy jej zapach nie działa na mnie alarmująco. W czasie gotowanie to nie problem bo wszystko się miesza i nie czuje tego. Druga sprawa to to że kompletnie zapomniałem dodać czosnku (a powinno pójść z pół główki na 3 kilo mięsa) no i w teorii czosnek pomaga w konserwowaniu/zabijaniu drobnoustrojów. Więc może jego brak dyskwalifikuje kiełbasę.

 

A może całkowicie się mylę i powinienem sobie darować cała ta zabawę.

Co sądzicie?

 

 



#2 Twonk

Twonk

    Stały bywalec

  • **VIP**
  • 363 postów
  • MiejscowośćPolska Południowa

Napisano 01 paź 2019 - 09:45

Początki mogą być trudne :)

 

Żeby choć trochę ci pomóc potrzebny jest jednak dokładny skład tej kiełbasy.



#3 OlmerPL

OlmerPL

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 3 postów
  • MiejscowośćTrójmiasto

Napisano 01 paź 2019 - 11:21

2,3kg karkówki

0.7 boczku

Tak w mięsnym się ucięło bo miało być 2.5 i 0.5.



#4 Romii

Romii

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 220 postów
  • MiejscowośćBydgoszcz

Napisano 01 paź 2019 - 12:45

Najciekawsze jest to, co dodałeś do tych 3 kg mięsa - albo raczej to czego nie dodałeś.

--

Romii



#5 OlmerPL

OlmerPL

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 3 postów
  • MiejscowośćTrójmiasto

Napisano 01 paź 2019 - 15:10

Soli peklującej 60 gram, szklanka przegotowanej wody, łyżeczka cukru, dwie łyżeczki białego pieprzu, jedną łyżeczka tymianku, ziela angielskiego i jeszcze czegoś ale nie pamiętam jakiejś przyprawy.

Użytkownik OlmerPL edytował ten post 01 paź 2019 - 15:15


#6 witt

witt

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1772 postów

Napisano 02 paź 2019 - 05:28

jeszcze czegoś ale nie pamiętam jakiejś przyprawy.

 

Kolego, powinieneś nauczyć się jednej zasady... Jak zabierasz się do wykonania w przyszłości jakiegokolwiek wyrobu, weź sobie kartkę i coś do pisania i wszystko zapisuj: jaki skład mięsa, jaka waga,  jakie przyprawy, ile czego dałeś, na jakich sitkach mieliłeś, lub w jaką kostkę kroiłeś...itd.

Nie byłoby teraz problemu, że czegoś zapomniałeś lub nie wiesz jakie przyprawy są w składzie Twojej wędliny. A co najważniejsze, masz recepturę jak wykonałeś Twój wyrób i możesz ją powtarzać, bo masz dokładny skład mięsny, przypraw i sposób wykonania. 

W tej chwili z mojego punktu widzenia jest Ci bardzo ciężko przyjść z pomocą, bo nie wiadomo tak naprawdę co się stało. Tego brzydkiego zapachu mogą być rożne przyczyny. 

Może to być od składu przypraw, od psucia się mięsa, od zakażenia mięsa przez owady,od zapachu mięsa ( karkówka), od zlej technologii wykonania itd.itd....

Zrób może kilka zdjęć tej wędliny jak również jej przekroju?

Pozdrowienia


Użytkownik witt edytował ten post 02 paź 2019 - 05:36


Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#7 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7300 postów

Napisano 02 paź 2019 - 06:05

ale może byc to tez zapach dojrzewania - inny






Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych