Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Kuchnia Wróbla - 40m RAJU


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
15 odpowiedzi w tym temacie

#1 wróbel75

wróbel75

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2407 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 01 paź 2019 - 21:55

Nowy etap Wróbelków. :)

 

Na początku tego krótkiego wywodu chciałbym przeprosić :

09042 który nie wiem czy uwierzył, że można kupić sprzęt i nie używać go przez ponad rok – otóż niestety można :(

EAnnę za  spóźnione podziękowania (za czosnek) :blush:

Muski-ego za brak szacunku i zero kontaktu z mojej strony :blush: :facepalm:

 

A teraz usprawiedliwienie, a przede wszystkim będę się chwalił – a co. ;)

 

NA POCZĄTKU BYŁ CHAOS

 

Próby zabawy we własne wyroby, partyzanckie prace w kuchni żony (tzn. wydawało mi się że to jest nasza wspólna kuchnia – prawdą jest tylko to że… wydawało mi się :cry: ), niesnaski za (podobno) brudne ściany/blaty (oczywiście to wszystko było pomówieniem ), notoryczny brak czasu na wszystko, a co za tym idzie zmarnowany surowiec czy kiepskiej jakości wyrób.

 

No i chyba najgorsza sprawa – coraz większa wiedza o jedzeniu i zakupy marketowych produktów jedzeniopodobnych.

 

Z CHAOSU WYŁONIŁO SIĘ OBIAWIENIE

 

Wszystkie wolne chwile poświęciłem na budowę swojego miejsca na ziemi. Nie był to proces łatwy, bo doba ma niestety tylko 24h. A prócz mojego marzenia były jeszcze marzenia Beaty. A jak wiadomo są priorytety :mad: . Obolały, pieruńsko zmęczony i z nowymi siwymi włosami ,po blisko roku pracy wprowadziłem się do swojej oazy spokoju.

Nie wszystko jest jeszcze skończone ale nie wytrzymałem już i zrobiłem otwarcie nowego etapu życia, i musiałem Wam Wszystkim już to pokazać.

A żeby dłużej nie smucić, w myśl zasady „jeden obraz zastępuje tysiące słów”  zamykam się i przedstawiam:

NOWĄ KUCHNIĘ WRÓBELKA

Załączony plik  kuchnia.jpg   44,23 KB   13 Ilość pobrań

Załączony plik  kuchnia (1).jpg   41,71 KB   13 Ilość pobrań

Załączony plik  kuchnia (2).jpg   41,67 KB   12 Ilość pobrań

Załączony plik  kuchnia (3).jpg   45,04 KB   13 Ilość pobrań

Załączony plik  kuchnia (4).jpg   48,96 KB   13 Ilość pobrań

 

Wykorzystując pierwszy raz nadziewarkę którą zakupiłem ponad rok temu od kol.09042 (która sprawiła się super :thumbsup:  - tylko tak jak pisałem Ci jednak trochę nie pasuje mi "pozioma",. Ale to może kwestia czasu. Jeszcze raz przepraszam i dziękuję)

Załączony plik  nadziewarka.jpg   45,44 KB   13 Ilość pobrań

i mieszałkę którą mam od urodzin (marzec)

Załączony plik  mieszałka.jpg   28,78 KB   14 Ilość pobrań

wykonałem:

Niemal legendarne kabanosy halusi

Załączony plik  pierwsze kabanosy.jpg   48,14 KB   13 Ilość pobrań

Załączony plik  kabanosy po wędzeniu.jpg   48,08 KB   12 Ilość pobrań

Załączony plik  kabanos przekrój.jpg   38,07 KB   11 Ilość pobrań

Załączony plik  kabanos przekrój (1).jpg   36,43 KB   11 Ilość pobrań

 

Teraz mogę już na spokojnie planować, uczyć się i wykonywać JEDZENIE.

 

No i pora ogarnąć temat diety :rolleyes:



#2 Alinka

Alinka

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1075 postów
  • MiejscowośćZakrzew

Napisano 01 paź 2019 - 23:18

Brawo wróbelku :clap:

Cieszę się że już masz swój kawałek raju

a w nim ten kilkumetrowy blacik.

Mój ma 4 m a i tak czasami brakuje na nim miejsca :facepalm:  :D

Życzę Ci spokoju, wytchnienia, i dużo, dużo czasu

na produkcję samych smacznych ''jedzonek''



#3 Maciekzbrzegu

Maciekzbrzegu

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3108 postów
  • MiejscowośćBrzeg

Napisano 02 paź 2019 - 05:16

Jest moc 👏

Użytkownik Maciekzbrzegu edytował ten post 02 paź 2019 - 05:20


#4 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 8066 postów

Napisano 02 paź 2019 - 05:58

zero kontaktu z mojej strony
Daj spokój - miałeś Duuużo pracy  :thumbsup:  :clap:  :clap:  

#5 wróbel75

wróbel75

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2407 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 02 paź 2019 - 11:43

a w nim ten kilkumetrowy blacik. Mój ma 4 m a i tak czasami brakuje na nim miejsca :facepalm: :D

 

Ten mój główny też ma 4m ale ze względu na skos+mój wzrost musiałem się "odsunąć" od tylnej ściany, aby nie uderzać głową o sufit (lub zginać się :D ). W efekcie czego głębokość blatu wynosi 90cm a szafek pod nim 80cm - same zalety, z tyłu stoi sprzęt i nie przeszkadza w pracy.

 

Całkiem przypadkiem będzie jeszcze wyspa 150cm x 120cm a pod nią kolejne szafki więc miejsca będzie ogrom. Planuję jeszcze pójść w nabiał, być może długo dojrzewające itd więc miejsce się przyda. Chcę dążyć do bycia w miarę samowystarczalnym bez tych odpadów ze sklepowych półek. Ale czas pokaże co z tego wyjdzie.

 

 

Daj spokój - miałeś Duuużo pracy :thumbsup: :clap: :clap:

 

3 miesiące temu wyglądało to wszystko jeszcze tak:

Załączony plik  1 149.jpg   37,57 KB   10 Ilość pobrań

Załączony plik  1 207.jpg   62,03 KB   9 Ilość pobrań

 

Dzięki Wszystkim za miłe słowa :) :) :)



#6 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 10368 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 02 paź 2019 - 20:03

3 miesiące temu wyglądało to wszystko jeszcze tak:

Czyli wykonałeś pracę od podstaw  :thumbsup: 

Tym większe uznanie Ci się należy  :clap:



#7 wróbel75

wróbel75

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2407 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 02 paź 2019 - 21:54

Dzięki Aniu. :)



#8 cezar

cezar

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 882 postów
  • MiejscowośćCzęstochowa

Napisano 03 paź 2019 - 06:53

Jest gdzie rządzić  :clap:



#9 grehor1

grehor1

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 331 postów
  • MiejscowośćWrocław-Oleśnica-Bystre

Napisano 03 paź 2019 - 08:28

Piękna sprawa , ja też właśnie jestem w trakcie tworzenia SAMCZEJ JASKINI ale droga przede mną daleka , zatem zerkam na Twoją ostoje i łza w oku się kręci.
Brawo

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

#10 wróbel75

wróbel75

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2407 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 03 paź 2019 - 08:55

Dzięki Koledzy. :)

droga przede mną daleka

Małymi kroczkami dasz radę. :thumbsup:  Wystarczy chcieć!



#11 sobol

sobol

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 368 postów
  • MiejscowośćGdynia/Jarrow

Napisano 03 paź 2019 - 18:15

Ja też swoją robię. Zazdrosczę takiej powierzchni. U mnie tylko 4m :(



#12 Maciekzbrzegu

Maciekzbrzegu

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3108 postów
  • MiejscowośćBrzeg

Napisano 03 paź 2019 - 20:45

Przy poziomej zostanie Ci farszu tyle co w lejku, przy pionowej + to co w kolanku. Tak ze coś za coś.

#13 wróbel75

wróbel75

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2407 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 04 paź 2019 - 09:29

U mnie tylko 4m :(

Od czegoś trzeba zacząć. Ja do tej pory kątem u żony byłem. Tak że wiesz, masz ciasne-ale własne ;)

 

 

 

Przy poziomej zostanie Ci farszu tyle co w lejku, przy pionowej + to co w kolanku. Tak ze coś za coś.

No to jest jakiś argument. W sumie, ten pierwszy raz denerwowało mnie tylko że nadziewarka musi być blisko krawędzi blatu do kręcenia. Może pomyślę nad jakimś napędem i będzie ok. Albo się "naumiem" i nie będzie mi to przeszkadzało. :)


Użytkownik wróbel75 edytował ten post 04 paź 2019 - 09:31


#14 Romii

Romii

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 363 postów
  • MiejscowośćBydgoszcz

Napisano 04 paź 2019 - 09:48

Przy poziomej zostanie Ci farszu tyle co w lejku, przy pionowej + to co w kolanku. Tak ze coś za coś.

 

Po udanej operacji nadziewania resztę farszu można na patelnię wrzucić i "próbować" - jak trochę więcej zostaje to i próbowanie takie radośniejsze się robi. :D

 

--

Romii



#15 Maciekzbrzegu

Maciekzbrzegu

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3108 postów
  • MiejscowośćBrzeg

Napisano 04 paź 2019 - 10:11

Ja to w trakcie  "próbuje" tak że po to już często nie mam siły/ochoty  :laugh:  Ale jest to rozwiązanie  :) 



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#16 wróbel75

wróbel75

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2407 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 04 lis 2019 - 20:26

No i nastała ta chwila. :)

Tutaj: https://wedlinydomow...niem-na-wyroby/zastanawiałem się nad kupnem. Małych, dużych, nowych, używanych i skończyło się tak:

 

 

Załączony plik  1 001.jpg   75,84 KB   9 Ilość pobrań

Załączony plik  1 002.jpg   74,58 KB   9 Ilość pobrań

 

Lodówka z zamrażarką pod zabudowę firmy Constructa.

Pojemność 294l

Zamrażalnik 63l
Pobór mocy 90W
Klasa energetyczna A

Wymiary:
szerokość-54cm
głębokość-51cm
wysokość-177cm

 

Zakupiona w komisie (więc jak zechcę przerabiać to spoko - brak gwarancji)

Na razie z przeznaczeniem na chłodziarkę pod wyroby wędzone, a stara pójdzie pod sery.


Użytkownik wróbel75 edytował ten post 04 lis 2019 - 20:27





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych