Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Wędzarnia z cegły wyposażona w dymogenerator

dymogenerator

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5 odpowiedzi w tym temacie

#1 Luka

Luka

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 13 postów
  • MiejscowośćKatowice

Napisano 01 paź 2019 - 23:00

Do komory wymurowanej z cegły o wymiarach  podstawa 60cm x 50cm x wys ok. 90 cm została zamontowana grzałka 2,0kw z deflektorem i dymogenerator od Dymboxa (dyży), sterowanie Pamel PRD2U+. Temperaturę 40 stopni C do osuszenia osiągnąłem sprawnie w kilkanaście minut, na zewnątrz było ok. 17 stopni C. Wędziłem w 52-58 stopniach C - temperatura powoli rosła od 50 stopni - zatem albo będę musiał ocieplić, ale spróbować z grzałką o większej mocy. Polędwiczki wieprzowe, boczek wieprzowy, karczek wieprzowy, ozór wołowy (podgotowany przed wędzeniem), rozbratel wołowy (sparowany po wędzeniu 1h). Peklowane na sucho w workach próżniowych, 22-24g/kg peklosoli, 7 dni. Moje pierwsze wędzenie wyszło jak na załączonych zdjęciach, polędwiczki wyjęte po 3,5h reszta po kolejnej 1,5h.

 

Załączony plik  IMG_4319.jpg   157,13 KB   13 Ilość pobrań

 

Załączony plik  IMG_4339.jpg   160 KB   12 Ilość pobrań

 

Załączony plik  IMG_4340.jpg   57,18 KB   12 Ilość pobrań

 

Załączony plik  IMG_4357.jpg   145,58 KB   12 Ilość pobrań

 

 

 



#2 Mlex

Mlex

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 110 postów
  • MiejscowośćPoznań

Napisano 01 paź 2019 - 23:38

Zgłodniałem...
Bardzo ładne

Wysłane przy użyciu Tapatalka

#3 Luka

Luka

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 13 postów
  • MiejscowośćKatowice

Napisano 27 paź 2019 - 08:16

Tym razem dzik (karczek, polędwiczki - to te schowane u góry w rogu co by to im nie za ciepło było, schab), mangalica (szynka, boczek), wieprzowina (polędwiczka, boczki) oraz mostek wołowy rasy limousine będący raczkującymi przymiarkami do pastrami. Drewno użyte do wędzenia to mix olcha/klon.

 

Na przedostanim zdjęciu jest mostek wołowy po 2h parowaniu, a na ostatnim szynka z mangalicy po 30h kąpieli Sous Vide w 50C - miałem ją też tradycyjnie parzoną do 68C w rdzeniu, ale ta mi osobiście podeszła znacznie bardziej.

 

Załączony plik  IMG_4626.JPG   126,06 KB   11 Ilość pobrań

Załączony plik  IMG_4628.JPG   146,47 KB   12 Ilość pobrań

Załączony plik  IMG_4639.JPG   81,15 KB   12 Ilość pobrań

Załączony plik  IMG_4643.JPG   82,93 KB   12 Ilość pobrań

Załączony plik  IMG_4723.JPG   180,26 KB   12 Ilość pobrań



#4 Woytas

Woytas

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1166 postów
  • MiejscowośćSzczecin

Napisano 27 paź 2019 - 12:45

:clap:  :clap:  :clap:  smakowite



#5 jac007

jac007

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1387 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 28 paź 2019 - 07:25

Apetycznie wygląda :clap: Możesz  rzucić kawałek do mnie :D



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#6 Luka

Luka

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 13 postów
  • MiejscowośćKatowice

Napisano 04 lis 2019 - 11:54

Dziękuję:) @jac007 tempo rozchodzenia się własnych wyrobów jest zadziwiające ... więc przykro mi spóźniłeś się :P 







Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: dymogenerator

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych