Skocz do zawartości

Zbój Madej - wyroby dojrzewające


Zbój Madej

Rekomendowane odpowiedzi

Po 10-ciu latach „kariery” zadymiacza przyszedł czas u mnie na zabawę z wędlinami dojrzewającymi :D

Karkówka wp 1.92 kg – a’la coppa:

Przyprawy na 1 kg:

p-sól – 35g

cukier trzcinowy – 3g

pieprz cz. miel. – 3g

jałowiec miel. – 5g

gałka muszk. – 1g

 

Peklowanie próżniowe od 19-09-2019 do 03-10-2019.

Dziś wyjąłem z worka, wstępnie wilgoci pozbyłem się ręcznikiem papierowym, nie obmywałem winem, zapakowałem w kątnicę wołową i do statki, obsycha w spiżarni 14st.C. Obeschnie to popryskam pleśnią i kierunek witryna.

 

Polędwica wg Zbója1.23 kg:

Przyprawy na 1 kg:

p-sól – 30g

pieprz cz. miel. – 2g

cukier trzcinowy – 3g

gałka muszk. – 0.5g

 

Peklowanie próżniowe od 19-09-2019 do 03-10-2019.

Dziś wyjąłem z worka, wstępnie wilgoci pozbyłem się ręcznikiem papierowym, nie obmywałem winem, zawinąłem w folię kolagenową jadalną i do siatki, obsycha w spiżarni 14st.C. Obeschnie to popryskam pleśnią i kierunek witryna, może to będzie Sobota, może inny dzień.

 

Robiłem na podstawie przepisu na coppę wg kol. sebarod, oczywiście trochę własnej prowizorki też było.

 

post-41817-0-00356600-1570102475_thumb.jpgpost-41817-0-95677500-1570102475_thumb.jpgpost-41817-0-74297600-1570102476_thumb.jpgpost-41817-0-49089300-1570102477_thumb.jpgpost-41817-0-20018600-1570102478_thumb.jpg

 

Wczoraj zapeklowałem próżniowo ligawę na bresaolę. Po zakupie 2.87 kg, została zamrożona, po odmrożeniu 2.77 kg. Następny jakiś tam towar, jak wsio będzie dobrze szło, zapekluję „normalnie”, w jakimś naczyniu.

 

Sivon, masz cierpliwość do Zbója, ale dzięki tobie witryna śmiga, DZIĘKI WIELKIE za pomoc.

Dzięki bardzo kol. StefanS, arkadiusz, sebarod za porady.

Wiśniahell, dzięki bardzo. To przez Twoje wyroby w Napoleonowie wszystko się zaczęło.

 

Pomogliście mi 10 lat temu i się udało :D , proszę o pomoc przy dojrzewających, jestem z tego zieloniuchny :D

 

Miałem zakupić okulary dwuogniskowe, ale a’la dojrzewalnia była ważniejsza :angel::cool:

Edytowane przez Zbój Madej

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 435
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Zbóju powodzenia ja też zaczynam ale dopiero po Nowym Roku

 

Dzięki, tobie też powodzenia, po Nowym Roku :D

 

 

Zalecono mi przenieść towar do dojrzewalni i wyłączyć nawilżacz, co tez uczyniłem.

 

post-41817-0-83855400-1570105999_thumb.jpg

 

W pierwszy poście zapomniałem napisać, że karkówkę i polędwicę po zapakowaniu do siatki ponakłuwałem celem odpowietrzenia.

Edytowane przez Zbój Madej

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

przyszedł czas u mnie na zabawę z wędlinami dojrzewającymi
Wojtuś -Ty jak już się dossiesz to sukces murowany  :thumbsup:  :clap: 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kibicuje Tobie Wojtku

 

Dzięki :D

 

Od jakiegoś czasu coś wisiało w powietrzu hehe

 

Tak po prawdzie to troszkę zaczęło już wisieć  :rolleyes: w Napoleonowie, ale żadnych większych planów nie było, ot taka przyszła do mojej kolejowej głowy myśl, bom pojadł nieźle wyrobów wiśniahell :D

Dopiero po jakimś czasie była szybka decyzja, że czas już się "przekwalifikować" :cool:

 

Ty jak już się dossiesz to sukces murowany

 

Chciałbym, żeby to było takie proste Waldziu :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

przyszedł czas u mnie na zabawę z wędlinami dojrzewającymi

Wielkie brawa dla Ciebie  Wojtku  :clap:

Widzę, że Twoje rączki też Cię swędzą  :laugh:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wielkie brawa dla Ciebie Wojtku

Dzięki :D

 

 

Twoje rączki też Cię swędzą

Troszkę :laugh:

Edytowane przez Zbój Madej

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Po 10-ciu latach „kariery” zadymiacza przyszedł czas u mnie na zabawę z wędlinami dojrzewającymi

Zbójaszku :yes:. Przyszedł na nas czas  :D. Niech no tylko wrócę z lasu  :D .

 

 

Miałem zakupić okulary dwuogniskowe, ale a’la dojrzewalnia była ważniejsza :angel:

I to się nazywa PASJA :clap::thumbsup:.

Wojtek powodzenia !!!

 

Pozdrowionka ;)

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

proszę o pomoc przy dojrzewających, jestem z tego zieloniuchny

 

Pomożemy  :D Witamy w gronie "dojrzewalników" :thumbsup:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cukier był w przepisie, na podstawie którego peklowałem i tak zrobiłem.

Bresaole zapeklowałem wczoraj już bez cukru.

Jedni dodają inni nie.

Dlaczego nie dodawać cukru do tego typu wyrobów? :D

Edytowane przez Zbój Madej

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Bo cukier to świetna pożywka dla bakterii.Jak coś pójdzie nie tak to może być problem.Nie stosuj cukru taka moja rada.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Niech no tylko wrócę z lasu :D .

 

Hehehehe :D

 

I to się nazywa PASJA

 

Radziu, tak, to jest nasza piękna pasja :D

 

Witamy w gronie "dojrzewalników"

 

:thumbsup:

 

Bo cukier to świetna pożywka dla bakterii.Jak coś pójdzie nie tak to może być problem

 

Oki dzięki :D

 

Powodzenia Zbóju

 

Dzięki :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

zapeklowałem próżniowo ligawę

Ile czasu peklować ligawę, waga 2.77 ? P-sól 30g/kg.

Obiło mi się o uszy, że karkówkę poniżej 2.5kg dwa tyg., a powyżej trzy tyg. peklować?

Czy z ligawą jest tak samo?

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czy z ligawą jest tak samo?

 

Dwa moim zdaniem wystarczą. Zwiększył bym do 35g/kg

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dwa moim zdaniem wystarczą. Zwiększył bym do 35g/kg

Dzięki :D

Wiesz, że ja małosłonolubny jestem, Ale jak będzie mało to następną razą zwiększę, teraz to już ligawa zapakowana i się pekluje.

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wojtku, witaj na dojrzewającym szlaku, jesteśmy zieloni w temacie ale nie dadzą nam zginąć :). Każdy kiedyś zaczynał a za kilka lat będziemy udzielać rad innym. Kolejny etap czas zacząć, byle do przodu.

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wojtku, witaj na dojrzewającym szlaku

 

Witaj witaj :D

 

jesteśmy zieloni w temacie ale nie dadzą nam zginąć :). Każdy kiedyś zaczynał a za kilka lat będziemy udzielać rad innym. Kolejny etap czas zacząć, byle do przodu.

 

Jestem tego samego zdania :D:thumbsup:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Temat bardzo mnie korci, ale najpierw muszę jeszcze dużo poczytać jak wykonać domową dojrzewalnię.

Pozdrawiam Cię serdecznie i powodzenia życzę Ci Wojtku 

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Pozdrawiam Cię serdecznie i powodzenia życzę Ci Wojtku

Dzięki i również pozdrawiam :D

 

 

 

 

Dziś pekluję kark i polędwicę :cool:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Rozpoznajecie jakie to przyprawy na talerzu na filmiku ?

Sól, pieprz, gałka, to wiem, ale co to są za pozostałe przyprawy? może macie lepsze oko niż ja? :D

 

https://youtu.be/_yiEtif1cv4?t=65

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Rozpoznajecie jakie to przyprawy na talerzu
 

Ziarnka jałowca, majeranek lub oregano, może koło gałki jest kwiat gałki muszkatołowej.

Resztę nie chcę gdybać.

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.