Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Zbój Madej - wyroby dojrzewające


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
428 odpowiedzi w tym temacie

#1 Zbój Madej

Zbój Madej

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 7536 postów

Napisano 03 paź 2019 - 12:40

Po 10-ciu latach „kariery” zadymiacza przyszedł czas u mnie na zabawę z wędlinami dojrzewającymi :D

Karkówka wp 1.92 kg – a’la coppa:

Przyprawy na 1 kg:

p-sól – 35g

cukier trzcinowy – 3g

pieprz cz. miel. – 3g

jałowiec miel. – 5g

gałka muszk. – 1g

 

Peklowanie próżniowe od 19-09-2019 do 03-10-2019.

Dziś wyjąłem z worka, wstępnie wilgoci pozbyłem się ręcznikiem papierowym, nie obmywałem winem, zapakowałem w kątnicę wołową i do statki, obsycha w spiżarni 14st.C. Obeschnie to popryskam pleśnią i kierunek witryna.

 

Polędwica wg Zbója1.23 kg:

Przyprawy na 1 kg:

p-sól – 30g

pieprz cz. miel. – 2g

cukier trzcinowy – 3g

gałka muszk. – 0.5g

 

Peklowanie próżniowe od 19-09-2019 do 03-10-2019.

Dziś wyjąłem z worka, wstępnie wilgoci pozbyłem się ręcznikiem papierowym, nie obmywałem winem, zawinąłem w folię kolagenową jadalną i do siatki, obsycha w spiżarni 14st.C. Obeschnie to popryskam pleśnią i kierunek witryna, może to będzie Sobota, może inny dzień.

 

Robiłem na podstawie przepisu na coppę wg kol. sebarod, oczywiście trochę własnej prowizorki też było.

 

Załączony plik  DSC_0308_wm.JPG   77,51 KB   39 Ilość pobrańZałączony plik  DSC_0311_wm.JPG   61,25 KB   39 Ilość pobrańZałączony plik  DSC_0312_wm.JPG   48,12 KB   33 Ilość pobrańZałączony plik  DSC_0313_wm.JPG   52,78 KB   32 Ilość pobrańZałączony plik  DSC_0314_wm.JPG   36,84 KB   28 Ilość pobrań

 

Wczoraj zapeklowałem próżniowo ligawę na bresaolę. Po zakupie 2.87 kg, została zamrożona, po odmrożeniu 2.77 kg. Następny jakiś tam towar, jak wsio będzie dobrze szło, zapekluję „normalnie”, w jakimś naczyniu.

 

Sivon, masz cierpliwość do Zbója, ale dzięki tobie witryna śmiga, DZIĘKI WIELKIE za pomoc.

Dzięki bardzo kol. StefanS, arkadiusz, sebarod za porady.

Wiśniahell, dzięki bardzo. To przez Twoje wyroby w Napoleonowie wszystko się zaczęło.

 

Pomogliście mi 10 lat temu i się udało :D , proszę o pomoc przy dojrzewających, jestem z tego zieloniuchny :D

 

Miałem zakupić okulary dwuogniskowe, ale a’la dojrzewalnia była ważniejsza :angel: :cool:


Użytkownik Zbój Madej edytował ten post 03 paź 2019 - 12:51


#2 wosiu

wosiu

    Weteran

  • **VIP**
  • 1653 postów
  • MiejscowośćŁódź

Napisano 03 paź 2019 - 13:24

Zbóju powodzenia ja też zaczynam ale dopiero po Nowym Roku

Powiedz proszę ile kosztowała cała elektronika do tej witryny bo witrynę mam.


Użytkownik wosiu edytował ten post 03 paź 2019 - 13:40


#3 Zbój Madej

Zbój Madej

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 7536 postów

Napisano 03 paź 2019 - 13:33

Zbóju powodzenia ja też zaczynam ale dopiero po Nowym Roku

 

Dzięki, tobie też powodzenia, po Nowym Roku :D

 

 

Zalecono mi przenieść towar do dojrzewalni i wyłączyć nawilżacz, co tez uczyniłem.

 

Załączony plik  DSC_0317_wm.JPG   52,95 KB   26 Ilość pobrań

 

W pierwszy poście zapomniałem napisać, że karkówkę i polędwicę po zapakowaniu do siatki ponakłuwałem celem odpowietrzenia.


Użytkownik Zbój Madej edytował ten post 03 paź 2019 - 13:39


#4 @halusia@

@halusia@

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 6866 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 03 paź 2019 - 15:47

Kibicuje Tobie Wojtku  :clap:  :clap:



#5 Twonk

Twonk

    Stały bywalec

  • **VIP**
  • 369 postów
  • MiejscowośćPolska Południowa

Napisano 03 paź 2019 - 15:50

No pięknie :)  :clap:  :clap:

 

Od jakiegoś czasu coś wisiało w powietrzu hehe.



#6 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7669 postów

Napisano 03 paź 2019 - 15:55

przyszedł czas u mnie na zabawę z wędlinami dojrzewającymi
Wojtuś -Ty jak już się dossiesz to sukces murowany  :thumbsup:  :clap: 

#7 Zbój Madej

Zbój Madej

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 7536 postów

Napisano 03 paź 2019 - 16:11

Kibicuje Tobie Wojtku

 

Dzięki :D

 

Od jakiegoś czasu coś wisiało w powietrzu hehe

 

Tak po prawdzie to troszkę zaczęło już wisieć  :rolleyes: w Napoleonowie, ale żadnych większych planów nie było, ot taka przyszła do mojej kolejowej głowy myśl, bom pojadł nieźle wyrobów wiśniahell :D

Dopiero po jakimś czasie była szybka decyzja, że czas już się "przekwalifikować" :cool:

 

Ty jak już się dossiesz to sukces murowany

 

Chciałbym, żeby to było takie proste Waldziu :D



#8 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 10123 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 03 paź 2019 - 16:11

przyszedł czas u mnie na zabawę z wędlinami dojrzewającymi

Wielkie brawa dla Ciebie  Wojtku  :clap:

Widzę, że Twoje rączki też Cię swędzą  :laugh:



#9 Zbój Madej

Zbój Madej

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 7536 postów

Napisano 03 paź 2019 - 16:21

Wielkie brawa dla Ciebie Wojtku

Dzięki :D

 

 

Twoje rączki też Cię swędzą

Troszkę :laugh:


Użytkownik Zbój Madej edytował ten post 03 paź 2019 - 16:21


#10 Radek.

Radek.

    Weteran

  • **VIP-Organizator**
  • 2625 postów
  • MiejscowośćBukowina Tatrzańska

Napisano 03 paź 2019 - 17:39

Po 10-ciu latach „kariery” zadymiacza przyszedł czas u mnie na zabawę z wędlinami dojrzewającymi

Zbójaszku :yes:. Przyszedł na nas czas  :D. Niech no tylko wrócę z lasu  :D .

Miałem zakupić okulary dwuogniskowe, ale a’la dojrzewalnia była ważniejsza :angel:

I to się nazywa PASJA :clap: :thumbsup:.

Wojtek powodzenia !!!

 

Pozdrowionka ;)



#11 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • Zbanowani
  • 11822 postów

Napisano 03 paź 2019 - 17:53

proszę o pomoc przy dojrzewających, jestem z tego zieloniuchny

 

Pomożemy  :D Witamy w gronie "dojrzewalników" :thumbsup:



#12 Twonk

Twonk

    Stały bywalec

  • **VIP**
  • 369 postów
  • MiejscowośćPolska Południowa

Napisano 03 paź 2019 - 19:37

No pięknie :) To teraz powiedz po co ten cukier hehe  :devil:



#13 Zbój Madej

Zbój Madej

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 7536 postów

Napisano 03 paź 2019 - 20:21

Cukier był w przepisie, na podstawie którego peklowałem i tak zrobiłem.
Bresaole zapeklowałem wczoraj już bez cukru.
Jedni dodają inni nie.
Dlaczego nie dodawać cukru do tego typu wyrobów? :D

Użytkownik Zbój Madej edytował ten post 03 paź 2019 - 20:25


#14 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • Zbanowani
  • 11822 postów

Napisano 03 paź 2019 - 20:39

Bo cukier to świetna pożywka dla bakterii.Jak coś pójdzie nie tak to może być problem.Nie stosuj cukru taka moja rada.



#15 wróbel75

wróbel75

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2161 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 04 paź 2019 - 09:06

Powodzenia Zbóju :thumbsup:



#16 Zbój Madej

Zbój Madej

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 7536 postów

Napisano 04 paź 2019 - 09:57

Niech no tylko wrócę z lasu :D .

 

Hehehehe :D

 

I to się nazywa PASJA

 

Radziu, tak, to jest nasza piękna pasja :D

 

Witamy w gronie "dojrzewalników"

 

:thumbsup:

 

Bo cukier to świetna pożywka dla bakterii.Jak coś pójdzie nie tak to może być problem

 

Oki dzięki :D

 

Powodzenia Zbóju

 

Dzięki :D



#17 Zbój Madej

Zbój Madej

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 7536 postów

Napisano 04 paź 2019 - 17:34

zapeklowałem próżniowo ligawę

Ile czasu peklować ligawę, waga 2.77 ? P-sól 30g/kg.

Obiło mi się o uszy, że karkówkę poniżej 2.5kg dwa tyg., a powyżej trzy tyg. peklować?

Czy z ligawą jest tak samo?



#18 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • Zbanowani
  • 11822 postów

Napisano 04 paź 2019 - 17:48

Czy z ligawą jest tak samo?

 

Dwa moim zdaniem wystarczą. Zwiększył bym do 35g/kg


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 04 paź 2019 - 17:48


#19 Zbój Madej

Zbój Madej

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 7536 postów

Napisano 04 paź 2019 - 17:54

Dwa moim zdaniem wystarczą. Zwiększył bym do 35g/kg

Dzięki :D

Wiesz, że ja małosłonolubny jestem, Ale jak będzie mało to następną razą zwiększę, teraz to już ligawa zapakowana i się pekluje.



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 SIVON

SIVON

    Weteran

  • **VIP**
  • 1643 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 06 paź 2019 - 21:29

Wojtku, witaj na dojrzewającym szlaku, jesteśmy zieloni w temacie ale nie dadzą nam zginąć :). Każdy kiedyś zaczynał a za kilka lat będziemy udzielać rad innym. Kolejny etap czas zacząć, byle do przodu.






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych