Zbój Madej Opublikowano 3 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 3 Października 2019 (edytowane) Po 10-ciu latach „kariery” zadymiacza przyszedł czas u mnie na zabawę z wędlinami dojrzewającymi Karkówka wp 1.92 kg – a’la coppa:Przyprawy na 1 kg:p-sól – 35gcukier trzcinowy – 3gpieprz cz. miel. – 3gjałowiec miel. – 5ggałka muszk. – 1g Peklowanie próżniowe od 19-09-2019 do 03-10-2019.Dziś wyjąłem z worka, wstępnie wilgoci pozbyłem się ręcznikiem papierowym, nie obmywałem winem, zapakowałem w kątnicę wołową i do statki, obsycha w spiżarni 14st.C. Obeschnie to popryskam pleśnią i kierunek witryna. Polędwica wg Zbója1.23 kg:Przyprawy na 1 kg:p-sól – 30gpieprz cz. miel. – 2gcukier trzcinowy – 3ggałka muszk. – 0.5g Peklowanie próżniowe od 19-09-2019 do 03-10-2019.Dziś wyjąłem z worka, wstępnie wilgoci pozbyłem się ręcznikiem papierowym, nie obmywałem winem, zawinąłem w folię kolagenową jadalną i do siatki, obsycha w spiżarni 14st.C. Obeschnie to popryskam pleśnią i kierunek witryna, może to będzie Sobota, może inny dzień. Robiłem na podstawie przepisu na coppę wg kol. sebarod, oczywiście trochę własnej prowizorki też było. Wczoraj zapeklowałem próżniowo ligawę na bresaolę. Po zakupie 2.87 kg, została zamrożona, po odmrożeniu 2.77 kg. Następny jakiś tam towar, jak wsio będzie dobrze szło, zapekluję „normalnie”, w jakimś naczyniu. Sivon, masz cierpliwość do Zbója, ale dzięki tobie witryna śmiga, DZIĘKI WIELKIE za pomoc.Dzięki bardzo kol. StefanS, arkadiusz, sebarod za porady.Wiśniahell, dzięki bardzo. To przez Twoje wyroby w Napoleonowie wszystko się zaczęło. Pomogliście mi 10 lat temu i się udało , proszę o pomoc przy dojrzewających, jestem z tego zieloniuchny Miałem zakupić okulary dwuogniskowe, ale a’la dojrzewalnia była ważniejsza Edytowane 3 Października 2019 przez Zbój Madej Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wosiu Opublikowano 3 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 3 Października 2019 (edytowane) Zbóju powodzenia ja też zaczynam ale dopiero po Nowym RokuPowiedz proszę ile kosztowała cała elektronika do tej witryny bo witrynę mam. Edytowane 3 Października 2019 przez wosiu Cytuj Przyjacielem trzeba być,a nie bywać.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 3 Października 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 3 Października 2019 (edytowane) Zbóju powodzenia ja też zaczynam ale dopiero po Nowym Roku Dzięki, tobie też powodzenia, po Nowym Roku Zalecono mi przenieść towar do dojrzewalni i wyłączyć nawilżacz, co tez uczyniłem. W pierwszy poście zapomniałem napisać, że karkówkę i polędwicę po zapakowaniu do siatki ponakłuwałem celem odpowietrzenia. Edytowane 3 Października 2019 przez Zbój Madej Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 3 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 3 Października 2019 Kibicuje Tobie Wojtku Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twonk Opublikowano 3 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 3 Października 2019 No pięknie Od jakiegoś czasu coś wisiało w powietrzu hehe. Cytuj Lubię sobie wędzić 😁 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 3 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 3 Października 2019 przyszedł czas u mnie na zabawę z wędlinami dojrzewającymi Wojtuś -Ty jak już się dossiesz to sukces murowany Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 3 Października 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 3 Października 2019 Kibicuje Tobie Wojtku Dzięki Od jakiegoś czasu coś wisiało w powietrzu hehe Tak po prawdzie to troszkę zaczęło już wisieć w Napoleonowie, ale żadnych większych planów nie było, ot taka przyszła do mojej kolejowej głowy myśl, bom pojadł nieźle wyrobów wiśniahell Dopiero po jakimś czasie była szybka decyzja, że czas już się "przekwalifikować" Ty jak już się dossiesz to sukces murowany Chciałbym, żeby to było takie proste Waldziu Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 3 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 3 Października 2019 przyszedł czas u mnie na zabawę z wędlinami dojrzewającymi Wielkie brawa dla Ciebie Wojtku Widzę, że Twoje rączki też Cię swędzą Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 3 Października 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 3 Października 2019 (edytowane) Wielkie brawa dla Ciebie WojtkuDzięki Twoje rączki też Cię swędząTroszkę Edytowane 3 Października 2019 przez Zbój Madej Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 3 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 3 Października 2019 Po 10-ciu latach „kariery” zadymiacza przyszedł czas u mnie na zabawę z wędlinami dojrzewającymi Zbójaszku . Przyszedł na nas czas . Niech no tylko wrócę z lasu . Miałem zakupić okulary dwuogniskowe, ale a’la dojrzewalnia była ważniejsza I to się nazywa PASJA .Wojtek powodzenia !!! Pozdrowionka Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 3 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 3 Października 2019 proszę o pomoc przy dojrzewających, jestem z tego zieloniuchny Pomożemy Witamy w gronie "dojrzewalników" Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twonk Opublikowano 3 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 3 Października 2019 No pięknie To teraz powiedz po co ten cukier hehe Cytuj Lubię sobie wędzić 😁 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 3 Października 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 3 Października 2019 (edytowane) Cukier był w przepisie, na podstawie którego peklowałem i tak zrobiłem.Bresaole zapeklowałem wczoraj już bez cukru. Jedni dodają inni nie. Dlaczego nie dodawać cukru do tego typu wyrobów? Edytowane 3 Października 2019 przez Zbój Madej Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 3 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 3 Października 2019 Bo cukier to świetna pożywka dla bakterii.Jak coś pójdzie nie tak to może być problem.Nie stosuj cukru taka moja rada. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 4 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 4 Października 2019 Powodzenia Zbóju Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 4 Października 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 4 Października 2019 Niech no tylko wrócę z lasu . Hehehehe I to się nazywa PASJA Radziu, tak, to jest nasza piękna pasja Witamy w gronie "dojrzewalników" Bo cukier to świetna pożywka dla bakterii.Jak coś pójdzie nie tak to może być problem Oki dzięki Powodzenia Zbóju Dzięki Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 4 Października 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 4 Października 2019 zapeklowałem próżniowo ligawę Ile czasu peklować ligawę, waga 2.77 ? P-sól 30g/kg.Obiło mi się o uszy, że karkówkę poniżej 2.5kg dwa tyg., a powyżej trzy tyg. peklować?Czy z ligawą jest tak samo? Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 4 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 4 Października 2019 (edytowane) Czy z ligawą jest tak samo? Dwa moim zdaniem wystarczą. Zwiększył bym do 35g/kg Edytowane 4 Października 2019 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 4 Października 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 4 Października 2019 Dwa moim zdaniem wystarczą. Zwiększył bym do 35g/kg Dzięki Wiesz, że ja małosłonolubny jestem, Ale jak będzie mało to następną razą zwiększę, teraz to już ligawa zapakowana i się pekluje. Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 6 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 6 Października 2019 Wojtku, witaj na dojrzewającym szlaku, jesteśmy zieloni w temacie ale nie dadzą nam zginąć . Każdy kiedyś zaczynał a za kilka lat będziemy udzielać rad innym. Kolejny etap czas zacząć, byle do przodu. Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 6 Października 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 6 Października 2019 Wojtku, witaj na dojrzewającym szlaku Witaj witaj jesteśmy zieloni w temacie ale nie dadzą nam zginąć . Każdy kiedyś zaczynał a za kilka lat będziemy udzielać rad innym. Kolejny etap czas zacząć, byle do przodu. Jestem tego samego zdania Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 7 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 7 Października 2019 Temat bardzo mnie korci, ale najpierw muszę jeszcze dużo poczytać jak wykonać domową dojrzewalnię.Pozdrawiam Cię serdecznie i powodzenia życzę Ci Wojtku Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 7 Października 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 7 Października 2019 Pozdrawiam Cię serdecznie i powodzenia życzę Ci Wojtku Dzięki i również pozdrawiam Dziś pekluję kark i polędwicę Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 7 Października 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 7 Października 2019 Rozpoznajecie jakie to przyprawy na talerzu na filmiku ?Sól, pieprz, gałka, to wiem, ale co to są za pozostałe przyprawy? może macie lepsze oko niż ja? https://youtu.be/_yiEtif1cv4?t=65 Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 7 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 7 Października 2019 Rozpoznajecie jakie to przyprawy na talerzu Ziarnka jałowca, majeranek lub oregano, może koło gałki jest kwiat gałki muszkatołowej.Resztę nie chcę gdybać. Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.