fantomek Opublikowano 5 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 5 Października 2019 Możecie polecić sprawdzony przepis na kiełbaskę wędzoną zalega mi karkówka i szynka w lodówce (resztę dokupię) i chętnie bym coś nastawił aby potem cieszyć się suszoną -). Prośba o konkretny przepis z Waszego archiwum który będzie cieszył podniebienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 5 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 5 Października 2019 (edytowane) Trudno odpowiedzieć. Ale jak dla mnie dokup tak aby byś osiagnął w calej masie 20-25 % tłuszczu, (raczej nue slonina chyba ze dostaniesz twardą, tlusty boczek a jak chcesz popracować to tłuste podgardle, musisz usunąć gruczoły) i jeszcze tak z 10 % masy ścięgnistego na klej może wołowina . Zakładam ze cos uzyskasz dodatkowo III z klasyfikacji. Poklasyfikowć peklowaniw i jedynka na grubym sicie np 13 dwójka 8 tłuszcz jak masz oddzielnie 6 a klej 2.5. Przyprawy ti chyba klasyka pieprz tak z 3 g na kilo, czosnek 3 g na kilo. Uwedzic na kolor, upiec i suszyc.. Sita to na maszynkę typu Alfa 10 lub większa. Edytowane 5 Października 2019 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Prz3mk0 Opublikowano 5 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 5 Października 2019 Prośba o konkretny przepis z Waszego archiwum który będzie cieszył podniebienie.Jest przecież funkcja "szukaj". Można też "recznie" poprzeglądać przepisy. Wysłane z mojego SM-G531F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 5 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 5 Października 2019 Możecie polecić sprawdzony przepis na kiełbaskę wędzoną zalega mi karkówka i szynka w lodówce Ile masz tej karkówki a ile szynki ?.Szynka to sama I wp. czy trzeba klasyfikować.? Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fantomek Opublikowano 5 Października 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 5 Października 2019 Koledzy oczywiście jest wiele przepisów ale chodzi mi o konkret sprawdzony tak jak pisałem pod materiał który posiadam. Jestem laikiem wiec prośba po chłopsku bez klasyfikacjie etc.-)Sprawdzałem mam 2.6kg szynki oraz 3.6kg karkówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 5 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 5 Października 2019 (edytowane) chłopsku bez klasyfikacjie etc.-) Tak zupełnie to się nie da chyba ,że szynka ma czyste mięso bez błon.Dodał bym 3 kg boczku 70/30 lub 50/50 jak lubisz bardziej tlustą ,zmielił wszystko na jednym sitku 8 lub 10 mm , dobrze wymieszał do anielskich włosów i III wp. nie dodawał chyba ,że lubisz kiełbasę mocno związaną to dodaj ok.10 % czyli ok. 0,80- 1 kg III wp. (mięso z golonek + wycięte błony z szynki) zmielone na sitku 2 mm x 2 .Przyprawy wg. gustu. Edytowane 5 Października 2019 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 5 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 5 Października 2019 (edytowane) To chyba tylko dokup z 3 kilo boczku bez skóry i kości i według tego przepisu.(mielisz i szynkę i karkowke u boczek). Przelicz sobie przyprawy pod swoilja ilość https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/?hl=chlopska%20szczep Edytowane 5 Października 2019 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fantomek Opublikowano 5 Października 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 5 Października 2019 maciek ten przepis z linku polecasz? Piszą "chłopsku" nie miałem na myśli chlopskiej tylko "po chłopsku" wiec dla laika-)A da rade dwa rodzaje z twgo zrobic np ta chlopską inp jakąś czosnkową lub inną na,spróbowanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 5 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 5 Października 2019 (edytowane) Chłopska Szczepana to kiełbasa dla chcących robić kiełbasę a mających minimalna lub żadną wiedzę w temacie., a tez mający mininalne wyposażenie (jedno sitko)To co Ci proponuje Arkadiusz jest już szczebelek wyzej.To co Ty chcesz zrobić to pomijam ewentualne różnice w przyprawach wynaga jednak klasyfikacji (chociaż mininalnej) i kilku sitek. Tak aby kiełbasy sie różniły składem, stopniem rozdrobnienia itp. a nie tylko długością pętka i iloscia np czosnku.Wiec decyzja należy do Ciebie jeżeli masz :-juz mięso rozmrożone i na stole to rób według Szczepana.-jeżeli mięso zamrożone to może odłóż to następny weekend a przez te kilka dni poczytaj o klasyfikacji. Bo bardzo trudno Ci będzie zrobić różne według jakiegoś wzorca kiełbasy bez minimalnej wiedzy. W tym przypadku sprawdź jakie masz sitka. Bo moze bedziesz musiał dokupic z dwa-trzy.Klasyfikacja brzmi skomplikowanie ale jest w sumie przyjazna. . Przy wieprzowine :I to jak czysta polędwica czyste mięso bez zadnego tłuszczu błon mizdryIIa to taki karczek bez błonIIb to taki tłusty boczekIII to takie mieso jak z golonki, mizdra z polędwicy, błony z szynki.a tłuszcz to jak tłuszcz znaczy sie jak słonina.Klasyfikacja jakakolwiek jest lepsza niz żadna. Wiadomo iz im lepsza tym lepiej..Na stronie masz ja dobrze opisana wraz z dokumentacją fotograficzną.Mięso jak masz w zamrazarce to rozmrażaj powoli w lodówce. Edytowane 5 Października 2019 przez chudziak Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 5 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 5 Października 2019 (edytowane) To co Ci proponuje Arkadiusz jest już szczebelek wyzej Może i wyżej ,ale nie wiemy jaki to kawałek szynki i ja bym nie chciał żeby źle rozdrobnione błony pałętały mu się w tej kiełbasie i dlatego zaproponowałem wstępną i niewielką obróbkę szynki ( wycięcie błon o ile są).Gdyby robił z samej karkówki to może lecieć na żywioł o ile karkówka jest jako tako obrobiona (taka ze sklepu nie z rozbioru) Edytowane 5 Października 2019 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fantomek Opublikowano 5 Października 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 5 Października 2019 Wszystko ze sklepu zamrożone, sitka posiadam trzy, maszynka elektryczna, nie spieszy mie sie. Także czekam na przepisy, dzieki za,wszelie rady. Chcialbym zeobic dwa rodzaje kielbasy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 5 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 5 Października 2019 (edytowane) Chcialbym zeobic dwa rodzaje kielbasyNa tym samym farszu możesz zrobić dwa rodzaje kiełbasy.Zależy jakie przyprawy użyjesz. Jedną możesz parzyć drugą np. piec. Edytowane 5 Października 2019 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fantomek Opublikowano 5 Października 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 5 Października 2019 Arkadiusz a konkretne przepisy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 5 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 5 Października 2019 Ja przepis podałem z głowy.Przepis na farsz już Ci podałem w #6.Podziel sobie to mięso po mieleniu i do każdej porcji dodaj inne przyprawy wg.własnego gustu i będziesz miał dwie inne kiełbasy. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fantomek Opublikowano 9 Października 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 9 Października 2019 Panowie a zamiast boczku moze byc cos innego np podgardle? I ile tego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 9 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 9 Października 2019 Może.Jak chude to tyle ile boczku jak tłuste to trochę mniej. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fantomek Opublikowano 9 Października 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 9 Października 2019 (edytowane) Ok zdobyłem chudy boczek, zamiast podgardla tłusty boczek. Jedną planuję wg przepisu Mackazbrzegu, który podał link na górze a,drugą - dalej nie wiem hmmm... Edytowane 9 Października 2019 przez EAnna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 10 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 10 Października 2019 sitka posiadam trzy, podaj "fi" siatek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fantomek Opublikowano 11 Października 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 11 Października 2019 Ok przygotowane miesko wczoraj. Czy mogę już dzis wieczorem osadzic w jelitach i zostawic na noc w garażu ? Czy za długo bedzie? I lepiej rano nabić na jelita? I drugie pytanie czy po wedzeniu 50-60st przez ok 3-4h nalezy potem ją parzyć ile czaau i jak. Nie chce piec, dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs40 Opublikowano 11 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 11 Października 2019 (edytowane) Osadzanie za długie, 2-3 godziny, całonocne osadzanie 8-10 godzin w przypadku grubej kiełbasy, np. szynkowej. Wędzisz nie na czas tylko do uzyskania odpowiedniego koloru. Jeżeli nie chcesz podpiekać parzysz też nie na czas lecz w wodzie o temp. ok 75-80C do uzyskania w środku 68C. Jeżeli nie masz termometru którym zmierzysz temp. /ostateczność/ 20-30 minut. Edytowane 11 Października 2019 przez wojs40 Cytuj Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fantomek Opublikowano 11 Października 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 11 Października 2019 Dzieki wojs40 no szkoda myslalem ze bede mial z glowy i wieczorem sobie przygotuje i bede mial nadziane aby w,sibotw rano bo ma byc pogoda-) powedzic a takto przesunie mi sie to w czasie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piurko Opublikowano 11 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 11 Października 2019 Jeśli się mylę ... poprawcie proszę , ale wielokrotnie czytałem i tak też robię , nabijam kiełbasy wieczorkiem i wkładam do lodówki do rana .Rano grzanie wędzarki i suszenie i wędzenie i parzenie ... [Dodano: 11 paź 2019 - 09:47]..... Czy mogę już dzis wieczorem osadzic w jelitach i zostawic na noc w garażu ?....Ale w lodówce , nie w garażu.Chociaż dawniej , zanim tu trafiłem , wieszałem na noc w piwnicy i rano do wędzenia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romii Opublikowano 11 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 11 Października 2019 Ale w lodówce , nie w garażu. Chociaż dawniej , zanim tu trafiłem , wieszałem na noc w piwnicy i rano do wędzenia... Zależy kto ile stopni ma w garażu/piwnicy. Ja bałbym się zostawić w temperaturze wyższej niż 10 stopni na całą noc.Dodatkowo kwestia obcych zapachów - jakoś ten garaż do mnie nie przemawia.Jeśli nadziewam dzień wcześniej to kiełbasa ląduje w lodówce. Rano na kije i 2-3h w temperaturze "pokojowej" żeby złapała temperaturę i trochę obeschła.Później do wygrzanej wędzarni i standardowo.--Romii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs40 Opublikowano 11 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 11 Października 2019 Nie twierdzę, że się nie da, na pewno niektórzy z nas osadzają dłużej niż przepisowe 2 godziny. Sam kiedyś pytałem o to samo:https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15072-osadzanie/ Cytuj Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 11 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 11 Października 2019 nabijam kiełbasy wieczorkiem i wkładam do lodówki do rana . Grzechem to nie będzie, awaryjnie można tak zrobić (sam to przerabiałem). Ale traktować to wyłącznie jako sytuacja awaryjna a nie standard. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.